Svensk seger mot Kosovo

Sverige stod för en fin insats i bortamatchen mot Kosovo och vann med 3-0. Ludwig Augustinsson, Alexander Isak och Sebastian Larsson blev kvällens målskyttar. - Jag är jättenöjd med hur vi sätter matchen, och hur vi genomför den konsekvent. Jag är inte missnöjd med resultatet, men vi kanske borde ha vunnit med ett par bollar till, säger förbundskapten Janne Andersson.

Bilden: Zlatan Ibrahimovic fötter är snabbare än Samir Ujkanis händer i förspelet till Sveriges första mål.

En del var sig likt sedan VM-kvalpremiären mot Georgien: Kristoffer Nordfeldt höll nollan, och Zlatan Ibrahimovic stod för målpassen. Men till skillnad från i torsdags så var det här en match där Sverige hade full kontroll, och där intensiteten fanns i defensiven och de fina kombinationerna i offensiven.

Matchen startade i högt tempo och med fysiskt spel från båda lagen. Kosovo sökte ofta sin spets Vedat Muriqi med höga bollar, men Filip Helander stängde helt ner luftvägen in i Sveriges straffområde.

Augustinsson förste målskytt

Sveriges ledningsmål kom redan efter 12 minuter - ett blockerat skott seglade högt och ner mot Samir Ujkanis handskar men Zlatan Ibrahimovic kom först och håvade ut bollen med en höger yttersida. Ludwig Augustinsson fick bollen ner på fötterna, och kunde skicka in bollen mellan täckande försvarare.

Alexander Isak kunde ha utökat fem minuter senare när han fångade upp en perfekt genomskärare från Emil Forsberg, Isak lurade ner och rundade målvakten men tappade balansen när bollen skulle in i det tomma målet.
Men Isak fick sin revansch i 35:e minuten när han på liten yta i straffområdet manövrerade ut två backar och sköt mellan benen på målvakten.
- Riktigt skönt att vinna idag och att vi höjer oss ett par snäpp. Första chansen måste jag göra mål på, men skönt att sätta dit nästa, sade Alexander Isak till CMore efter matchen.

3-0 kom på straff i andra halvlek efter en försvarshands på en svensk hörna. Lagkapten Sebastian Larsson förvaltade straffen säkert, lågt och tätt intill målvaktens vänstra stolpe.

Kosovo gav aldrig upp, men kom aldrig riktigt nära ett reduceringsmål. Viljans främsta uttryck blev istället en sen utvisning på Bernard Berisha som hoppade in i 83:e minuten och drog på sig två gula kort.

Förbundskapten Janne Andersson hade gott om lovord för spelarna efter matchen.
- Många gör det väldigt bra idag. Zlatan är fantastisk när vi väljer att slå den längre bollen och få fast den, Isak gör mål, Emil Forsberg är tillfälligheter från att göra ett par mål. "Koffe" (Olsson) och Sebastian (Larsson) gnuggar på, Helander och Viktor tar hand om deras tunga forwards... Alla ska ha klart godkänt för en bra genomförd match idag.

Sverige leder gruppen

I gruppens andra match var Georgien snubblande nära en jätteskräll mot Spanien. Insatsen mot Sverige var ingen slump, utan georgierna skakade på allvar Spanien. Ett ledningsmål strax före halvtid gav ledning fram till en spansk kvittering i 56:e minuten. 1-1 stod sig till 93:e matchminuten då Dani Olmo gav Spanien segern i matchens sista anfall.

Därmed leder Sverige gruppen efter två spelade omgångar, som enda lag utan poängtapp så här långt.

På onsdag fortsätter VM-kvalet i Sveriges grupp med Grekland-Georgien och Spanien-Kosovo.
Sverige spelar landskamp mot Estland på Nationalarenan Friends Arena, avspark 17.45 på onsdag.