Trupp till läger i Trollhättan

Det är åter dags för det svenska herrlandslaget att samlas. Den här gången står ett sex dagar långt läger i Trollhättan på schemat – och förbundskapten Matija Dulvat har valt att kalla 16 spelare.

Bilden: Adnan Cirak är en av spelarna som är uttagna i truppen. Foto: David Gerd.

Nyligen hemkomna från ett lyckat träningsläger på Bosön är det nu snart dags igen. Det svenska herrlandslaget samlas i Trollhättan 6-11 april. Förbundskaptensduon Matija Dulvat och Nicklas Asp ser fram emot att åter samla gänget.

– Tyvärr fick vi ställa in två läger under hösten på grund av pandemin. Det gör att vi ligger lite efter i ursprungsplaneringen och det innebär att vi fram till detta lägret fortfarande testat ganska många nya spelare. Under Matijas tid som förbundskapten har vi testat över 100 olika spelare. Vi märker att kvalitén och kunskapen höjs hela tiden, säger assisterande förbundskapten Nicklas Asp och fortsätter med att berätta om den senaste samlingen på Bosön:

– Den gången tog vi ut en lite mindre trupp och dessutom fick vi några bortfall i sista minuten på grund av Covid. Men vi fokuserade på mer detaljer, i mer eller mindre alla delar av spelet. Vi har också höjt kravbilden på spelarna när det kommer till bland annat fysisk status och professionalism över lag. Väldigt få av spelarna kan livnära sig på sin idrott i dagsläget, då är det speciellt att sätta en hög kravbild. Detta är något vi alla måste göra tillsammans och spelarna måste välja att ha futsalen som sin livsstil. Men responsen och reaktionen har varit väldigt bra. Vi är väldigt nöjda med det vi sett under veckan.

Vad gav lägret er förbundskaptener för svar inför fortsättningen?
– I och med det för tidiga uttåget ur EM-kvalet för ett år sen har vi inga tävlings- eller kvalmatcher förrän april 2022 då kvalet drar igång till VM 2024. Det innebär att vi har tid på oss att starta om och bygga långsiktigt. Vi kommer såklart gå för det inför kvalet till VM men nålsögat är väldigt litet där endast sex lag från Europa tar plats. Vi har en långsiktig och realistisk målsättning om att ta oss till EM 2026, säger Nicklas Asp.

Handlar det enbart om sportsliga målsättningar?
– Nej, vi får inte glömma att futsal fortfarande är en väldigt ung sport i Sverige och att vi har haft en brant inlärningskurva de senaste åren. Vi gör snabba framsteg hela tiden men det kommer inte räcka på sikt att enbart utbilda de spelarna som kommer till en landslagssamling. Så självklart att vi har en sportslig målsättning på sikt, men för att nå dit krävs också en ökad kunskap om futsal i hela landet, inte bara det vi gör här och nu med de spelarna i landslaget för tillfället. Det är viktigt att spelarna tar med de grundläggande sakerna vi lär ut till sina hemmiljöer och utvecklar sig själva och sina medspelare.

Asp fortsätter:

– Det är också därför vi i somras bjöd in alla tränare i SFL till en tvådagarsutbildning med Matija. Det också därför vi har startat ‘Tränarutbildning Futsal’ i SvFF:s regi. För att landslaget ska nå framgångar på sikt, behöver också den bredden bli bättre i grundläggande futsalkunskaper. Även om futsalen i Sverige gör framsteg hela tiden, får vi inte glömma att vi som utövar sporten på ett eller annat sätt fortfarande är pionjärer.

Nu väntar alltså en ny möjlighet för landslaget att fortsätta slipa på detaljerna. 16 spelare är kallade till Trollhättan för läger 6-11 april.

David Gerd