Stabil men knapp seger mot Estland

Sverige dominerade med eftertryck hemma på Friends Arena mot Estland men fick till slut nöja sig med seger med matchens enda mål. Inskjutet av lagkapten Marcus Berg redan i fjärde minuten.

Tillfällen att prova och experimentera är begränsade i landslagsfotbollen dessa tider. Färre fönster för landslagsfotbollen och mer tävlingsmatcher i de som finns är en utmaning alla förbundskaptener brottas med.

När Sverige avslutade marssamlingen med träningskamp mot Estland gav det Janne Andersson en möjlighet att se nya namn göra avtryck. I denna match som är den sista innan en EM-trupp ska nomineras i maj. Och bär det inte dit så vankas det till hösten även en fortsättning på det VM-kval som inletts så väl denna vecka för blågult.

När matchen väl blåstes igång så visade de mest erfarna vägen direkt.

Robin Quaison ryckte loss och fick till ett bra avslut som estniske målvakten Igonen tvingades lämna retur på. Och där fanns lagkapten Marcus Berg som enkelt kunde förvalta möjligheten till 1-0 redan i den fjärde minuten.

Sverige dominerade bollinnehavet stort i den första halvleken men Estland försvarade sig väl. Jesper Karlsson och Jens Cajuste växte gradvis in i uppgiften, skapade möjligheter och både Berg och, i synnerhet, Quaison var nära ytterligare utdelning.

Andra halvlek fortsatte i samma mönster. Inget av lagen gjorde några byten. Sverige försökte frenetiskt hitta kombinationerna för att låsa upp ett kompakt motstånd. Esterna, som fick jaga mycket, visade en beundransvärd energi när man tog varje tillfälle som gavs till att flytta upp sin press. Man gav verkligen ingenting tappt utan krigade med allt man hade.

Halvvägs in i andra kom det första bytet. Kapten Berg gick ut och Dejan Kulusevski ersatte. Kaptensbindeln gick vidare till Karl-Johan Johnsson i målet. Bytet gav ny energi och Kulusevski på humör fick igång Sverige på nytt. Men utdelningen uteblev trots några bra lägen.

Istället för ett svenskt avgörande kvarstod spänningen. Estland kämpade på för en utjämning mot slutet. Men Sverige stod emot utan större problem.

Därmed kan marssamlingen summeras på ett utmärkt sätt. Tre matcher, tre segrar. Och i det, avslutningsvis en träningslandskamp som inte alls var håglös.

Robin Quaison var en av de som satte mest prägel på matchen, inblandad i massor av chanser:

- Det kändes helt okej, det var länge sedan jag spelade så här mycket så det var skönt att få minuter. Jag tycker vi kontrollerade matchen. Det var en svår match att spela men en vinst är en vinst.

Janne Andersson var också relativt nöjd med kvällens insatser. Även om han gärna sett att Sverige punkterat matchen tidigare med något mål.

- Det blev lite för böljande. Det är synd att vi inte kunde kontrollera det lite bättre, säger Janne som även ger ros till Marcus Berg och Dejan Kulusevskis inhopp samtidigt som han poängterar att det inte är helt lätt att få ihop allt i en nykomponerad uppställning.

- Vi har ju ett sätt ungefär hur vi vill spela fotboll och det är inte ett sätt som alla de här killarna är vana vid från sina klubblag. Man vill se att det funkar att vi hittar rätt form.

- Pratar vi defensivt så tycker jag vi blev för ”långa” i andra halvlek, det blev för böljande fram och tillbaks för att jag ska vara riktig nöjd med den delen. Pratar vi anfallsmässigt så tycker jag att det finns många tendenser till bra kombinationsspel där vi hittar rätt och kommer igenom. Vi borde väl ha gjort något mål till för att jag ska vara helt nöjd med det.

Dejan Kulusevski fick några minuter på slutet som satte liv i matchen:

- Jag borde gjort mål där men det var kul att spela. Jag vill alltid spela. Jag försökte komma in med energi, jag försökte skapa chanser.

- Jag tycker vi har ett fantastiskt lag. Det är klart att mycket kan bli bättre men vi har tid.

Kulusevski fick också frågan från C More hur det varit att få med Zlatan Ibrahimovic i laget:

- Det har varit otroligt. Framförallt utanför plan. Jag frågar honom jättemycket, han är en fantastisk person och det kommer vara väldigt kul att spela med honom. Vi unga, vi har sett upp till honom genom hela våra karriärer och sedan att få spela med honom har varit stort för oss. Han har varit ödmjuk, väldigt snäll. Det har varit otroligt trevligt att vara med honom.

Under kvällen spelade de övriga lagen i Sveriges VM-kvalgrupp. Spanien slog Kosovo med 3-1, medan Grekland-Georgien slutade 1-1. Spanien leder nu gruppen med 7 poäng på tre matcher, före Sverige med 6 poäng och en match mindre spelad.