Link

Nya förbundskaptenerna om första samlingen

Årets första samling är avslutad – och ett spännande 2021 är påbörjat. Träningslägret i Yxnerum under den föregående veckan var den första samlingen för de nya förbundskaptenerna Gabriel Dias och Carlos Olave. Duon blickar tillbaka på en intressant start.

Foto: SvFF.

Jag tror att vi alla kom tillbaka hem med en fantastisk känsla av att något bra just påbörjats.

Carlos Olave, ass. förbundskapten

– Vi är väldigt nöjda efter det första träningslägret och tar med oss många härliga känslor. Jag tror att vi har startat vårt projekt på ett bra sätt. Vår tekniska personal är fantastisk och vi kommer att träffas under de närmaste dagarna för att justera några smådetaljer. Det har varit en intensiv vecka och nu har vi fått mycket ny information och kunskap om spelarna. Jag tror dessutom att vi har lyckats tydliggöra våra idéer på ett bra sätt. Hur vi vill spela och hur vi ska fortsätta framåt. Vi vet att vi har en lång väg framför oss för att förbereda oss för att mäta oss med de bästa landslagen, men jag tror att vi redan nu har börjat utveckla oss. Vi har tagit det första steget, säger Gabriel Dias, en minst sagt nöjd förbundskapten efter premiärveckan med det nya gänget.

Assisterande förbundskapten Carlos Olave håller med föregående talare, och fyller i:

– Det har varit en riktigt bra vecka, med ett mycket hårt arbete från alla spelare och ledare. Jag tror att vi alla kom tillbaka hem med en fantastisk känsla av att något bra just påbörjats. Vi är utmattade men mycket glada över den feedback vi fick från spelarna både på och utanför planen.

Han fortsätter:

– Vi gav mycket information till spelarna om de linjer vi vill följa och vilka principer vi har. Hur vi ser futsal och hur vi vill tävla. Vi tror verkligen på det här sättet att arbeta på och vi tror att det kommer att förbereda det svenska damlandslaget att fajtas mot de bästa landslagen.

Två träningar om dagen, fystester, möten och taktikgenomgångar är mycket av det som fyllt schemat under lägret. Förbundskaptenen Gabriel Dias ser tillbaka på en lyckad vecka där man bland mycket annat lagt fokus på att få spelarna mer trygga med bollen.

– Jag vill spendera mer tid på att öva attacker och offensiva strategier. Vi gick också in på några försvarskoncept. Vi har nu haft våra första träningspass och vår idé är att skapa ett offensivt system där spelarna känner sig mer bekväma med bollen. Vi vet att de har spelat fotboll i många år, idén är att dra nytta av många grundläggande faktorer som de redan har och anpassa sig än mer till futsal. De är intelligenta spelare med mycket teknisk kvalitet och jag kunde se att de kunde assimilera de första koncepten mycket snabbt, summerar Dias.

Samarbetet mellan Gabriel Dias och Carlos Olave var också någonting som snabbt satte sig – och duon trivs med varandra.

– Att arbeta med Gabriel har varit perfekt, vi har kompletterat varandra från början mycket bra. När vi började bygga spelmodellen för att implementera det hos damlandslaget kände jag att vi vill gå i samma riktning från början. Han är en lättsam person med mycket kunskap och erfarenhet i futsal, och vår syn på att utveckla spelarna och futsalen i Sverige är likartad. Det hjälper mycket att vi kommer från de spanska och brasilianska futsalskolorna som prioriterar de offensiva och defensiva futsalfundamenten, med utgångspunkt från individen, som sedan går vidare till två spelares samarbete och byggandet av spelsystemet. Vi ger futsalverktygen till spelarna som gör att de kan förstå spelet och hjälper dem att fatta de bra besluten i varje ögonblick.

Vi summerar en mycket lyckad vecka i Yxnerum och blickar nu framåt. Härnäst väntar läger på Bosön i april för det svenska damlandslaget.