Truppen till Maltalägret

Nästa vecka samlas damlandslaget för första gången 2021. Uppladdningen mot sommarens OS-slutspel ska inledas med matcher mot Österrike och Malta, den 19 och 23 februari. Idag har förbundskapten Peter Gerhardsson nominerat truppen till samlingen som genomförs på Malta.

Årets stora sportsliga del för damlandslaget är sommarens OS-slutspel i Japan med start i slutet av juli. Men innan mästerskapet väntar viktiga förberedelsetillfällen för landslaget, med start på Malta nästa tisdag.

- Om drygt fem månader ska vi vara igång med tävlingsmatcher i Japan. Sett till antal dagar vi har tillsammans är det kort tid kvar, med tre samlingar om tio dagar. Nu först väntar samlingen här på Malta och sedan har vi en samling i april och juni. Det är tiden vi har kvar till att förbereda det här laget att göra bra prestationer och resultat i OS, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardsson presenterade under tisdagen truppen för samlingen, dit 27 spelare kallas till lägret. 

Uttagna i truppen är Chelseatrion Zećira Mušović, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson. När truppen presenterades på tisdagen är inte spelare i engelska ligan tillåtna att resa in till Malta på grund av rådande reserestriktioner till landet. På fredagar uppdaterar dock Maltas myndigheter sina restriktioner och landslagsledningen inväntar därmed fredagens uppdatering för att se om nya direktiv presenteras som möjliggör att spelarna kan ansluta truppen på Malta.

- Vi har valt att ta ut Chelseaspelarna i truppen och på fredag vet vi om vi har nya beslut att förhålla oss till. Det innebär också att vi tagit ut tre klara ersättare i Emma Holmgren, Amanda Nildén och Emma Kullberg om det blir så att Zećira, Magdalena och Jonna inte kan ansluta till Malta, säger Peter Gerhardsson. 

Uppdatering 2021-02-12, 13.00: Inga förändringar har skett i Maltas reserestriktionerna mot England och Zećira Mušović, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson ersätts i truppen av Emma Holmgren, Amanda Nildén och Emma Kullberg.

Peter Gerhardsson har dessutom valt att ta med två yngre landslagsspelare till samlingen på Malta - Hanna Lundkvist och Rusul Rosa Kafaji.

- Vi vill få en liten jämförelse vad de här unga spelarna kan tillföra i en A-landslagstrupp. Det blir ett bra tillfälle för spelarna själva, deras åldersgrupp, och för oss som förbundskaptener att kunna se vad de här unga spelarna kan prestera i vår A-landslagsomgivning, avslutar Peter Gerhardsson.

Aktuell trupp

Ändringar i truppen

  • Magdalena Eriksson har utgått 12/2. Ersätts i truppen av Emma Kullberg.

  • Jonna Andersson har utgått 12/2. Ersätts i truppen av Amanda Nildén.

  • Zecira Musovic har utgått 12/2. Ersätts i truppen av Emma Holmgren.

  • Pauline Hammarlund har utgått 14/2. Ersätts av Mimmi Larsson.

Nationella partners