Link

Svensk storseger i årets första landskamp

Det blev en klar seger för Sverige i årets första landskamp. Österrike besegrades med hela 6-1 (4-1) på Hibernians Ground nere i Malta. De svenska målen gjordes av Fridolina Rolfö 2, Linda Sembrant, Lina Hurtig, Filippa Angeldal och Sofia Jakobsson.

Bilden: Fridolina Rolfö firar ett av sina två mål mot Österrike.

Efter en lite trevande start på matchen tog Sverige över mer och mer. Det var även blågult som tog ledningen i matchen och innan årets första halvlek var över hade Sverige skickat in fyra bollar i nät.

Efter 20 minuters spel kom årets första mål. Olivia Schough slog en väl avvägd hörna där Linda Sembrant nådde högst. Mittbacken satte pannan till och nickade in 1-0 för Sverige.

Österrike replikerade dock kort därpå, även det på en hörna. Endast fem minuter senare kunde Virginia Kirchberger nicka in 1-1 från nära håll.

Direkt på avspark efter kvitteringen fick Sverige en jättechans att återta ledningen när Fridolina Rolfö hade öppet mål. I ett trängt läge fick hon iväg ett avslut som seglade precis över ribban. Hon skulle dock snart hamna i målprotokollet ändå.

I den 34:e minuten bröt en påpasslig Rolfö bollen högt upp i banan efter österrikiskt slarv. Rolfö avancerade framåt mot straffområdet och lade in 2-1 för Sverige nere i bortre hörnet.

Bara tre minuter senare gjorde Sverige ett nytt hörnmål. Än en gång var det Olivia Schough som servade in en precis hörna. Nu var det Lina Hurtig som nickade in bollen vid närmsta stolpen till 3-1, hennes tionde mål i landslaget.

Precis innan halvtidsvilan fick Sverige även in ett fjärde mål när Rolfö serverade Filippa Angeldal som tryckte in 4-1 längs med marken. En minst sagt händelserik första halvlek.

– Det var många mål i dag, att göra sex mål är bra. Vi gjorde målen både på fasta situationer och i spelet. Jag själv fick göra ett mål på hörna där jag fick in den, det var gött. Det var viktigt att göra en bra prestation och att vinna matchen, säger Linda Sembrant.

Österrike var inte ofarliga utan hade en del lägen dels i första halvlek, men även i upptakten av andra halvlek där Hedvig Lindahl tvingades till några ingripande. Mitt i den österrikiska pressen slog Sverige till.

Sofia Jakobsson sprang i djupet, fick bollen och avancerade ner mot kortlinjen. Därefter spelade hon snett in och bakåt till Fridolina Rolfö som slog in 5-1 i öppet mål, hennes andra för dagen.

Sverige fortsatte att trycka på och hade bud på flera mål. Debutanten Johanna Rytting Kaneryd byttes in efter en timmes spel och hade två bra lägen, men stoppades av både målvakt och försvarare.

Med knappa kvarten kvar att spela var det dags för dagens andra landslagsdebutant att äntra planen, nämligen Josefine Rybrink som ersatte Nilla Fischer.

Till slut kom även det sjätte målet. Nathalie Björn bröt högt uppe på offensiv planhalva och spelade fram Sofia Jakobsson som inte gjorde några misstag utan fastställde slutresultatet till 6-1.

Tisdag 23 februari avslutar Sverige landslagssamlingen med match mot värdarna Malta. Avspark sker 14.30 och även den matchen sänds i SVT och SVT Play.

– Jag tror att det kommer bli en helt annan match mot Malta. I dag fick vi prova på att spela mot ett lag som satte hög press på oss som vi lyckades spela oss ur många gånger. Andra gånger blev det lite trångmål, det var en rätt svår plan att spela på då den var hård, säger Linda Sembrant.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 4 Hanna Glas, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 13 Amanda Ilestedt - 19 Filippa Angeldal, 18 Fridolina Rolfö, 17 Caroline Seger (K) - 10 Sofia Jakobsson, 8 Lina Hurtig, 22 Olivia Schough.

Sveriges ersättare: 12 Jennifer Falk, 21 Emma Holmgren - 6 Emma Kullberg, 7 Mimmi Larsson, 11 Stina Blackstenius, 14 Nathalie Björn, 15 Josefine Rybrink, 16 Julia Roddar, 20 Hanna Bennison, 23 Johanna Rytting Kaneryd, 24 Rebecka Blomqvist, 25 Filippa Curmark.

Ej i matchtruppen: Kosovare Asllani, Rosa Kafaji, Hanna Lundkvist, Amanda Nildén.

Nationella partners