Första samlingen för nya förbundskaptenerna

Det svenska damlandslaget gör sig redo för årets första samling, och det med de nya förbundskaptenerna Gabriel Dias och Carlos Olave. En laddad duo som ser fram emot att äntligen få komma igång.

Bildtext: Diala Elia i aktion under landskampen mot Italien.

Dagen innan julafton blev det helt officiellt vem som skulle ta över rollen som förbundskapten för det svenska damlandslaget efter Mufad Bajraktarevic. Valet föll på världsmästaren Gabriel Dias och Carlos Olave blev i samma stund klar som assisterande förbundskapten.

Gabriel Dias under sin tid som spelare för FC Barcelona.

Nu har det också blivit dags för duon att samla truppen för allra första gången. 16 spelare har tagits ut för ett träningsläger i Yxnerum 9-14 februari, och förbundskapten Dias ser fram emot att äntligen få träffa gänget.

– Inledningsvis hoppas jag kunna förklara för dem hur viktigt det är med de individuella specifika futsalegenskaperna, så att vi kan anpassa oss till vårt offensiva spelsätt snabbare. Jag tycker att vi har många individuellt duktiga spelare, men de behöver förbättra den taktiska biten mycket. Många av dem spelar även fotboll, vilket är normalt i Sverige, men det behöver vi ha med i beaktning. Min förhoppning är att de förstår vikten av att förstå spelet, säger Dias.

Carlos Olave stämmer in med sina förväntningar på veckan.

– Förväntningarna vi har inför detta första läger är i grunden att börja lära känna varandra, spelarna och den nya tränarstaben. Och också att börja visa den riktning vi vill ta för framtida utveckling. Vi kommer att visa spelarna vår syn på futsal och framförallt vikten av grundförutsättningarna i futsal.

Carlos Olave, damlandslagets nye assisterande förbundskapten.

Den nye förbundskaptenen Gabriel Dias har en minst sagt imponerande meritlista. 23 år gammal debuterade han i det brasilianska landslaget och var landslagsspelare i drygt tio år. Med Brasilien var han med och vann två VM-guld. Därefter har det varit spel i både Inter Movistar FS och FC Barcelona där han totalt vann ligan fyra gånger och Champions League vid lika många tillfällen. Nu ser han fram emot att forma det svenska damlandslaget.

– Jag kommer trycka på betydelsen av att spela organiserat offensivt, att vilja äga bollen och därmed vara bekväma med att ha bollen. Viktigt i detta är också att de fortsätter spela som i klubblagen och inte tappar sina individuella egenskaper och karaktärsdrag som futsalspelare, säger Gabriel Dias.

Vad kommer ni att lägga fokus på inledningsvis?

– Vi kommer att fokusera mycket på rörelse och vikten av att leta efter ytor att gå attackera. Sedan också att organisera försvarsspelet så att alla känner sig trygga i vårt sätt att försvara.

Carlos Olave, till vardags huvudtränare i RFL-laget Hittarps IK, berättar om duons tankar inför att man skulle ta ut sin första landslagstrupp ihop.

– En blandning av nya och gamla spelare är alltid en bra kombination och med det sagt har alla spelare i ligan samma möjlighet att bli uttagen i landslaget. När vi väljer spelare kommer vi fokusera på prestationer i klubblaget samt på de behov som vi anser att landslaget har. Men först måste de naturligtvis träna och prestera i sina egna klubbar för att bli utvalda.

Lägret i Yxnerum är en första förberedelse inför höstens EM-kval på hemmaplan.