Ebba Andersson har gått bort

Damlandslagets allra första lagkapten, Ebba Andersson, har gått bort. Svensk fotboll sörjer en sann pionjär. Ebba Andersson blev 85 år.

Bilden: Ebba Andersson med bucklan i sina händer efter den första officiella SM-finalen 1973 som Öxabäck vann.

Ebba Andersson gjorde sina första träningar Älekulla i Marks kommun, men det var i Öxabäcks IF hon skulle göra avtryck.

Öxabäck grundades 1966 och Ebba Andersson fanns med på lagets allra första träning. Damfotbollen i Sverige var i sin vagga och Öxabäck var laget som tog tag i taktpinnen.

År 1973 ledde lagkapten Ebba Andersson klubben till det första officiella SM-guldet. Två år senare var det dags för Anderssons och Öxabäcks andra SM-guld. Sedan tidigare hade klubben vunnit inofficiella SM 1972.

”Ebba. Jag har både spelat med och mot henne och jag kommer alltid att minnas henne som en ståtlig, skicklig och speciell kvinna – med varmt leende. Hon var pionjären som personifierade damfotbollen och dess vagga belägen i Öxabäck.", skriver Pia Sundhage i en skriftlig kommentar till Borås Tidning.

Det var inte bara i klubblaget som Ebba Andersson skrev historia. Den 25 augusti 1973 spelade det Sverige sin första damlandskamp någonsin. Med bindeln runt armen skrev 37-årige Ebba Andersson in sig i historieböckerna som damlandslagets allra första lagkapten. Matchen mot Finland borta i Mariehamn slutade mållöst och blev Anderssons enda landskamp.

Under många år delade intresseorganisationen EFD ut ett pris till de mest värdefulla spelarna i de två högsta ligorna i Sverige. Priset gick under namnet ”Årets Ebba” efter just Ebba Andersson.

I fredags gick Ebba Andersson bort, 85 år gammal. Svensk fotboll sörjer en sann pionjär.

Nationella partners