Link

Svensk 3-0-vinst mot Malta

I årets andra landskamp kom även årets andra seger. Sverige avslutade lägret i Malta med att besegra värdnationen med 3-0 efter en 1-0-ledning i halvtid. Kosovare Asllani inledde målskyttet och Nathalie Björn avslutade detsamma, däremellan skruvade Olivia Schough in en hörna.

Bilden: Sverige firar det tredje och sista målet som prickades in av Nathalie Björn på straff.

Sverige och Malta hade aldrig tidigare mötts i en damlandskamp. I den historiska första matchen lagen emellan var det Sverige som tog tag i taktpinnen direkt.

I upptakten av matchen kom dagens lagkapten Kosovare Asllani till två bra lägen. Först ett skott från sidan och därefter en volley från nära håll. Båda gångerna stod Maltas målvakt i vägen. Tredje chansen Asllani fick skulle däremot resultera i ett mål.

I den 19:e minuten avlossade Julia Roddar ett skott längs med marken precis utanför straffområdet. Kosovare Asllani befann sig vid straffpunkten och kunde läckert styra in bollen i nät till 1-0 för Sverige. Hennes 38:e mål i landslagströjan.

– Det är alltid skönt att göra mål. Det blev som en hockeystyrning på (Julia) Roddars skott. Sen var det skönt att vinna matchen också. Det var en lite svårspelad match, men nyttigt för oss då vi kan möta liknande motstånd i mästerskap. Det gäller att vi är kreativa och hittar lösningar i sista tredjedelen, säger Kosovare Asllani till SVT Sport efter matchen.

Blågult fortsatte att kontrollera matchen och hade bud på fler mål, men gick in i halvtidsvilan med uddamålsledning.

Även i andra halvlek var det Sverige som styrde och ställde. Efter en timmes spel kom även 2-0 till Sverige. Inbytte Olivia Schough skruvade in en hörna som letade sig hela vägen in i mål efter en touch av en maltesisk försvarare vid mållinjen.

Bara minuter senare gjorde Sverige flera byten. Bland annat debuterade Amanda Nildén samtidigt som Caroline Seger noterades för sin 211:e landskamp och knappar in ytterligare på Therese Sjörgans rekord på 214 A-landskamper.

Sverige skapade allt fler lägen och prickade ribban hela tre gånger. Lina Hurtig hade två nickar i överliggaren och Olivia Schough ett skott som tog i ribban.

Ett svenskt tredje mål skulle dock komma på straff. Precis som i matchen mot Österrike fick Nathalie Björn förtroendet från elva meter. Den här gången gjorde hon inget misstag utan sköt dit slutresultatet till 3-0.

– Det blir lite svårspelat när man möter ett lag som lägger sig på försvar med alla elva spelare vid eget straffområde, men vi försökte rulla boll så gott vi kunde. Det är alltid viktigt att få matcher, oavsett motstånd. Även att få träningar tillsammans för att få ihop laget är viktigt. Vi får ha med oss att det är många som inte är i säsong heller. Vissa landslag får inte till några matcher alls på grund av corona så detta var en bra uppladdning för vad som komma skall senare i år, säger Kosovare Asllani.

Sverige vann därmed den allra första drabbningen mot Malta och åker hem från februarilägret med två vinster på lika många försök.

Sveriges startelva: 12 Jennifer Falk - 14 Nathalie Björn, 15 Josefine Rybrink, 6 Emma Kullberg, 16 Julia Roddar - 20 Hanna Bennison, 9 Kosovare Asllani (K), 25 Filippa Curmark - 24 Rebecka Blomqvist, 11 Stina Blackstenius, 23 Johanna Rytting Kaneryd.

Sveriges ersättare: 21 Emma Holmgren - 2 Amanda Nildén, 3 Linda Sembrant, 4 Hanna Glas, 5 Nilla Fischer, 7 Mimmi Larsson, 8 Lina Hurtig, 10 Sofia Jakobsson, 13 Amanda Ilestedt, 17 Caroline Seger, 19 Filippa Angeldal, 22 Olivia Schough.

Ej i matchtruppen: Rosa Kafaji, Hedvig Lindahl, Hanna Lundkvist, Fridolina Rolfö.

Nationella partners