13 år sedan Sebastian Larssons landslagsdebut

Den sjätte februari för 13 år sedan debuterade Sebastian Larsson i landslaget. Det gjorde han mot Turkiet i träningslandskamp inför EM 2008. Redan under hösten 2007 hade Larsson blivit uttagen i landslaget men det var inte förrän tidig vår året efter han spelade sin första match. Sebastian Larsson idag är idag 13 år senare fortfarande en bärande spelare i herrlandslaget, både på och utanför planen. Här är sju bilder från mittfältsgeneralens långa och händelserika landslagskarriär.

2008 spelade Sebastian Larsson sin första landskamp för herrlandslaget. Det var inför EM 2008 i en träningslandskamp mot Turkiet. Matchen slutade mållös och senare blev "Seb" uttagen till den svenska EM-truppen.

I gruppspelet till EM 2012 spelade herrlandslaget en avgörande match mot Nederländerna. Bragden på Råsunda slutade 3-2 till Sverige som slog ett lag som kommit tvåa i VM året innan. I den 51:a minuten fick Sverige straff och eftersom den ordinarie straffskytten Zlatan Ibrahimovic inte spelade stegade istället Sebastian Larsson fram och slog in bollen i målvaktens högra gavel.

Under EM 2012 gick det inte som planerat för landslaget. Efter två förluster i de första gruppspelsmatcherna tog de sig inte vidare från gruppen. Men i den sista gruppspelsmatchen mot Frankrike så lossnade det. I början av den andra halvleken slog Sebastian Larsson ett inlägg till Zlatan Ibrahimovic som liggande i luften på volley dundrade in bollen och i slutminutrarna satte även Sebastian Larsson ett mål.

I början av 2013 spelades en vänskapsmatch mellan Sverige och Argentina på Friends Arena. Sebastian Larsson och resten av landslaget ställdes mot spelare som Messi och Ángel Di María. Matchen slutade tillslut 2-3 till Argentina.

I gruppsepelet i EM 2016 mötte landslaget Beligen. Matchen slutade 1-0 till Belgien och på bilden kan vi se en bestämd Sebastian Larsson som försöker mana på sina lagkamrater.

2017 stod Sverige inför en av de tuffaste utmaningarna på flera decennier. För att kvala in till VM 2018 var man tvungen att slå Italien över två playoff-matcher. Sverige vann den första matchen på Friends Arena med 1-0 och lyckades hålla nollan borta på San Siro. Sebastian Larsson och resten av laget gjorde en bragdartad kämparinsats och jobbade stenhårt för varandra. Vid slutsignal föll Larsson till marken, lättad efter avancemanget. På bilden kan vi se honom omfamnas av sin lagkamrat och vän Andreas Granqvist efteråt.

Under hösten 2020 spelade Sebastian Larsson sin 120:e landskamp i den blågula tröjan. Under den matchen var han även lagkapten. Sebastian Larsson är idag en av de mest rutinerade landslagsspelarna och har en viktigt ledarroll i laget både på och utanför planen. "Seb" har blivit uttagen i fyra mästerskap, har spelat 125 matcher och gjort åtta mål.

Nationella partners