Link

Tre utmärkelser till fotbollen på Idrottsgalan

Dejan Kulusevski är Årets nykomling i svensk idrott och Matilda Plan fick Årets Sportspegelpris. Dessutom fick Tess Olofsson ta emot Scandics Domarpris.

Efter ett minst sagt händelserikt och framgångsrikt år vann Dejan Kulusevski utmärkelsen under måndagskvällen. Kulusevski som har bytt klubb från Parma (eller egentligen Atalanta) till Juventus, tagit en tröja och gjort avgörande mål för landslaget. 

– Jag är väldigt stolt, något jag jobbat för hela mitt liv. Jag tackar mina lag, alla mina tränare som jag haft, min familj – mamma, pappa, min syster, min tjej. Det är jag som tar emot det här priset men det är många bakom, sa han på länk från Turin på Idrottsgalan och fortsatte:

– Och jag tackar mig själv. Jag har alltid krigat, alltid trott på mig själv.

Förutom Kulusevski var damlandslaget nominerade i kategorin Årets lag samt Zlatan Ibrahimović nominerad som Årets manlige idrottare. 

Men U23-landslagsspelaren Matilda Plan fick också ta emot pris på årets Idrottsgala. Hon fick Årets Sportspegelpris för att hon har lyckats kombinera elitidrottande i två sport: fotboll och bandy. I bandyn har hon både vunnit SM-guld och VM-guld medan hon i fotbollen inte bara spelar för U23-landslaget utan även är lagkapten i Eskilstuna United. Nu har hon dock lagt ner sin satsning på bandyn. 

– Jag har bevisat att det går att dubbelidrotta. Det gäller att ha en dialog och vara ärlig: ”jag kommer inte att sluta”. Och sen att bevisa att man kan – och det gjorde jag, säger hon till SVT Sport.

Även domaren Tess Olofsson tilldelades Scandics Domarpris för att hon genom hårt och målmedvetet arbete bryter ny mark och utgör en inspiration både inom och utanför sin idrott.

– Det känns extra kul och hedrande att bli uppmärksammad som domare. Att vinna pris på Idrottsgalan som man har sett på TV sedan man var liten är något man drömde om som fotbollsspelare och att nu ta emot pris som domare känns fantastiskt.

Nationella partners