Link

Framtiden Är Vår – Jardell Kanga

SM-guld i P16-klassen, debut i P19-Allsvenskan och första A-lagsträningarna med BP. Dessutom kallad till P05-landslagets två första landslagsläger. 2020 var händelserikt för Jardell Kanga som siktar på ett ännu bättre 2021. 15-åringen rivstartade det nya året med att bli den yngsta någonsin att skriva på ett A-lagskontrakt för BP:s herrlag.
– Det var ett ganska bra år för mig, men i år ska det bli ännu bättre, säger Jardell Kanga.

Bilden: Jardell Kanga under sommarens riksläger på Bosön.

#FramtidenÄrVår – Jardell Kanga

Född: 13 december 2005
Position: Forward/offensiv mittfältare
Klubb: IF Brommapojkarna
Tidigare klubbar: AFC Eskilstuna (moderklubb), Vasalunds IF

Tio dagar in på det nya året meddelade IF Brommapojkarna att anfallaren Jardell Kanga lyfts upp från akademin till A-laget i division 1.

– Det kändes väldigt bra att skriva på för BP. Jag är både glad och stolt över mig själv. Det var en riktigt rolig kväll för mig och min familj, säger Jardell Kanga.

Så sent som 13 december fyllde Kanga 15 år. När han kritade på A-lagskontraktet blev han därmed den yngsta någonsin att skriva på för BP:s herrlag.

– Det är många duktiga spelare som har spelat i BP så det är en ära att vara den yngsta som har skrivit på ett kontrakt för klubben, säger Jardell Kanga.

Med det rekordet avklarat tar han sikte på ett annat. Nämligen att bli den yngsta målskytten någonsin i BP:s herrlag. För tillfället är det vännen Jack Lahne som innehar rekordet då han gjorde mål mot Åtvidaberg i Superettan när han var 15 år och 271 dagar gammal. Det innebär att Kanga har drygt 200 dagar på sig för att ta över det rekordet.

– Det hade varit kul och det är något jag verkligen kommer att kriga för att försöka slå. Jag och Jack har en bra relation och har faktiskt pratat om det, han skulle så klart bara vara glad för min skull om det händer, säger Kanga.

Jardell Kanga började spela fotboll som knatte i moderklubben AFC Eskilstuna. Därefter blev det ett och halvt år i Vasalunds IF innan han i oktober 2016 anslöt till IF Brommapojkarna där han nu har tagit klivet från ungdomsverksamheten till A-laget via akademin.

– BP har betytt jättemycket för mig och min utveckling. Enligt mig är detta den bästa platsen för en ung spelare att vara på, det är en jättebra utvecklingsmiljö i BP. För mig är det underbart att fortsätta i här. De har alltid litat på mig och satsat på mig. Jag är väldigt glad och stolt över att få den här chansen i BP, säger Kanga.

Under sina år i BP:s ungdomsled hann Kanga spela hem en rad olika troféer. Bland annat blev det dubbla vinster i både Lomma Cup och Gothia Cup. I fjol blev det även SM-guld i P16-klassen efter att ha besegrat BK Häcken med 4-1 i finalen. Kanga gjorde ett av målen. Ett av hans många finalmål under de fyra ungdomsåren i BP.

– Jag gillar de stora matcherna och att få göra mål är alltid skönt.

Bilden: Jardell Kanga stod för ett av målen i P16-finalen mot BK Häcken i fjol.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag gillar inte att prata om mig själv på det viset, jag vill låta spelet på planen säga det istället. Men jag är en offensiv spelare som gillar teknisk fotboll.

BP:s sportchef Peter Kisfauldy beskrev Jardell på följande vis på klubbens hemsida i samband med att kontraktet skrevs på:

– Jardell har en fantastisk vänsterfot och är en riktig prickskytt, han träffar målet i princip varje gång han skjuter. Han är dessutom extremt kvick och imponerade stort de träningar han körde med A-truppen redan förra hösten.

Utöver SM-guldet med P16 i fjol gjorde Kanga även debut i P19-Allsvenskan – blott 14 år gammal. Totalt blev det tre mål på sex framträdanden.

– Jag tänkte själv inte så mycket på åldern. Jag kände mer att jag var där jag skulle vara och spela. Tempot var lite högre, men det var bara att köra på.

Innan året var slut gjorde han även sina två första träningar med A-laget i samband med kvalet upp till Superettan.

– Det var jätteroligt och stort. Det är också något jag är stolt över mig själv för. Det är bara att tacka BP för att de ger mig chansen, de visar igen att de inte tvekar på att ta upp unga spelare.

Däremellan blev han kallad till P05-landslagets två första landslagsläger på Bosön. Ett minst sagt händelserikt år för 15-åringen.

– Det var ett ganska bra år för mig, men i år ska det bli ännu bättre.

Vad har du för förhoppningar på 2021?
– Jag hoppas få speltid här i division 1 och vara med att ta upp BP till Superettan. Det gäller att fortsätta träna hårt och tro på mig själv.

Utöver att försöka ta en tröja i BP:s herrlag i division 1 väntar nya erfarenheter och utmaningar alldeles runt hörnet. I februari åker Kanga nämligen ner till Spanien i en vecka dit han blivit inbjuden för att träna av självaste FC Barcelona.

– Det ska bli roligt, men det är faktiskt inget jag tänker på nu. Jag har precis skrivit på för BP och har fullt fokus på laget.

Vad vill du åstadkomma med din fotboll?
– Jag vill komma ut i de stora ligorna och spela de största turneringarna. Jag vill spela mästerskap med Sverige.

Bilden: Jardell Kanga fanns med under sommarens riksläger och blev sedan kallad till P05-landslagets två första läger.

Under sensommaren fick han för första gången testa på landslagsmiljön då P05-landslaget startades upp med två landslagsläger på Bosön.

– Jag fick kallelsemailet när jag var i skolan på väg till träningen. Sen kom det massa grattis-sms av vänner som hade sett det innan mig. Jag blev jätteglad och stolt. Alla spelare vill representera sitt land. Det är en dröm att få representera Sverige.

Hur var det att vara iväg på era första landslagsläger?
– Det har varit väldigt lärorika läger där du får lära dig mycket om olika delar. Jag känner mig bekväm i sammanhanget. Kvaliteten är riktigt bra, det är många duktiga spelare.

På grund av coronapandemin blev premiärlandskamperna inställda. Förhoppningsvis spelar P05-landslaget sina första landskamper 2021 istället med EM-kval 1 i november som höjdpunkten. Där lottades Sverige in i en grupp tillsammans med Tjeckien, Litauen och Lettland.

– Jag tänker inte så mycket på det nu eftersom det är så långt kvar dit. Men det hade varit väldigt kul att få vara med och spela EM-kvalet.

Hur mycket längtar du till en eventuell landslagsdebut?
– Jag längtar riktigt mycket. Det är tråkigt med pandemin, men det är verkligheten. Det är bara att hålla ut och hålla sig till restriktionerna så löser det sig nog till slut.

Nationella partners