Andreas Pettersson om EM-kvallottningen

Under torsdagen lottades kvalet till U21-EM 2023. För nya ledarduon Poya Asbaghi och Andreas Pettersson väntar nu en intensiv period med att förbereda ett helt nykomponerat lag för EM-kvalet som ligger alldeles runt hörnet.
– Vi får sätta oss ner och samla in så mycket information och kunskap om lagen som möjligt för att sen lägga fram olika matchplaner, säger assisterande förbundskaptenen Andreas Pettersson.

Bilden: EM-kvallottningen hölls 28 januari i franska Nyon. Totalt 53 länder gör upp om 14 platser till U21-EM 2023 i Georgien och Rumänien.

Italien, Irland, Bosnien-Herzcegovina, Montenegro och Luxemburg. Där är Sveriges kvalgrupp. Motståndarna som står mellan Sverige och U21-EM 2023. Hela tre länder stötte Sverige på i förra EM-kvalet: Italien, Irland och Luxemburg. Då var dock varken förbundskapten Poya Asbaghi eller assisterande förbundskapten Andreas Pettersson med.

– Jag är förhållandevis neutral till lottningen då vi i dagsläget inte riktigt har någon bild av lagen. Vi får sätta oss ner och samla in så mycket information och kunskap om lagen som möjligt för att sen lägga fram olika matchplaner. Vi kommer att ta det match för match och förbereda oss med respekt mot alla motståndare, säger Andreas Pettersson.

EM-kvalet inleds i mars i år och avslutas i juni 2022 med ett play off som spelas i september 2022. I dagsläget är det inte bestämt om Sverige spelar sin första EM-kvalmatch redan i mars eller till sommaren.

– Spelarbevakningen kommer att intensifieras när träningsmatcherna och Svenska Cupen kommer igång här hemma i Sverige. Det är många spelare som är aktuella för U21-landslaget så vi har en hel del att kolla på. Nu när EM-kvallottningen är gjord kommer vi att fortsätta planera utifrån det. Närmast till hands ligger två landslagsperioder i mars och juni, säger Pettersson.

Andreas Pettersson gör nu sin andra sejour som assisterande förbundskapten i U21-landslaget. 2015 var han med och vann EM-guld med U21.

Under fjolåret var det över 100 spelare födda 2000 och senare som fick speltid i Allsvenskan och Superettan. Spelare som alltså har åldern inne för spel i det nya U21-landslaget. Lägg därtill ett antal spelare som spelar sin fotboll utomlands som också är med i urvalet.

– Det råder ingen tvekan om att det finns många unga duktiga svenska fotbollsspelare. Det ska bli väldigt intressant att följa spelarna och se deras utveckling då de är i en ålder där det händer väldigt mycket. För egen del är det kul att vissa spelare har jag jobbat med när jag arbetade med Future Team medan andra är nya bekantskaper. Det ska bli intressant att titta djupare på spelarna och deras egenskaper, säger Pettersson och fortsätter:

– Nu när vi ska starta upp ett helt nytt lag är det viktigt att vi siktar på att bli bättre och bättre för varje match som vi spelar för att vara så bra som möjligt när EM-kvalet avgörs i juni 2022. Att vi har den förståelsen både som spelare och ledare. Min tidigare erfarenhet från den här rollen är att spelarna alltid går ut till varje match med tanken att de ska vinna matchen och det är ett sunt självförtroende som jag fascineras av. Oavsett vilka vi mötte hade spelarna alltid en tro på laget och att de skulle vinna. Jag tror och hoppas att vi kommer få se det bland spelarna i det här laget också, säger Pettersson.

I slutet på förra året blev det klart att Poya Asbaghi tog över som U21-förbundskapten. Lite senare stod det klart att Andreas Pettersson återvänder till SvFF och sin gamla roll som assisterande förbundskapten i U21-landslaget. Båda inledde sina tjänster vid årsskiftet och har strax avverkat sin första månad som kollegor.

– Vi har jobbat hårt tillsammans för att starta upp det här laget, sätta sig in i verksamheten. Där har jag en fördel då jag har gjort det här tidigare, samtidigt gäller det att borsta av mig och ta tag i saker. Poya är helt ny här så det är ändå många bitar att ta tag i. Det är ett stort jobb att börja titta på spelare som har åldern inne och som är intressanta för oss, men vi jobbar även administrativt med planering och vi ska även komma fram till hur vi ska spela.

Hur är det att vara tillbaka?
– Jag är jätteglad. Jag känner direkt att jag får energi från alla duktiga arbetskamrater runt omkring mig. Det är kul att komma tillbaka till en organisation som är så professionell och som har en stab och ett ledarteam som är väldigt skickliga i deras område. Jag har gått runt med ett leende på läpparna och en massa energi så här i början.

Nationella partners