Link

Olycksminut fällde Sverige

Andra gula kortet visade ut Gustav Svensson. Cristiano Ronaldo förvaltade frisparken och gjorde sitt 100:e landslagsmål. Den sista minuten av den första halvleken straffade Sverige som förlorade med 0-2 hemma mot Portugal i Nations League.
– Vi får en väldigt bra start. Vi får dom där vi vill ha dom och spelar bra fotboll. Sen får vi lite oturligt ett rött kort och det förändrade matchbilden. Då blir det ganska svårt för oss att störa dem och skapa något, säger Alexander Isak till C More.

Det blev en match med två ansikten mellan Sverige och de regerande europamästarna Portugal. Sverige visade återigen upp sitt gångbara presspel och bollsäkra spel mot en av fotbollens stornationer i matchen mot Portugal. Janne Anderssons manskap, med sex ändringar i startelvan jämfört med 0-1-förlusten mot Frankrike i lördags, spelade sitt spel enligt sin matchplanen och ägde mycket av bollen under den första halvleken.

Portugal å andra sidan spelade smart, låg lågt med laget, och blixtrade till med kvicka kontringar och farliga fasta situationer.

Portugal, genom Cristiano Ronaldo som jagade sitt 100:e landslagsmål, skapade ett par riktigt vassa målchanser – men då stod Robin Olsen i vägen med två mycket fina benparader.

Revansch för Ronaldo

Men Ronaldo, som tycks trivas på Friends Arena, skulle få sista ordet. I den 44:e minuten drog Gustav Svensson på sig sitt andra gula kort strax utanför straffområdet.

Ett drömläge för Ronaldo som portugisen tog tillvara på. Ronaldo fick perfekt båge över muren och in i Olsens högra kryss som fick kapitulera.

Med ett mål i baken och en utvisning blev uppgiften för tuff för Sverige under andra halvleken. Janne Andersson valde att försöka gå för en kvittering genom att inte göra några byten och spela med en 4-3-2-uppställning. Ett viktigt signalvärde berättade han i efterhand.

- Jag blir ju triggad av det här, säger han i C More.

- Vi ska gå för det, vi ska ge det chansen men sen är det ett väldigt bra lag vi möter i den här matchen.

- Man kan inte vara en man mindre i en halvlek mot en sån nation, konstaterar förbundskaptenen krasst.

"Två fantastiskt fina mål"

Sverige fick jaga mycket boll även om Portugal, förutom en ribbträff genom Bruno Fernandes, inte skapade jättemycket framåt. Tills chansen återigen dök upp för Ronaldo.

En fin spelvändning ledde till Ronaldo som fick lite för mycket tid strax utanför det svenska straffområdet. Portugisen tittade upp, siktade och vände in 2-0 till Portugal i den bortre burgaveln i den 72:a minuten.

– Det är otroligt. Han gör två fantastiskt fina mål i dag. En sådan spelare kan det smälla om när som helst med och det fick vi se i dag, säger Alexander Isak konstaterar Alexander Isak i C More. 

Spiken i kistan med andra ord.

"Jansson håller högsta klass"

Förlusten till trots fanns några ljusglimtar från svenskt håll. Robin Olsen gjorde en mycket fin match och stod för några riktigt svettiga räddningar. Dejan Kulusevski som fick starta sin första match i det svenska herrlandslaget visade fina aktioner och bra intentioner. Alexander Isak och Marcus Berg gjorde det bra och gjorde vad de kunde längst där framme. Emil Forsberg kämpade och slet. Ludwig Augustinsson, som var tillbaka i startelvan efter EM-kvalmatchen mot Spanien i juni 2019, visade både offensivt och defensivt vilken gedigen spelare han är tillsammans med den resterande delen av backlinjen med Filip Helander, Pontus Jansson och Emil Krafth.

Janne Andersson lyfte fram Jansson i C More efter matchen.

- Pontus Jansson har visat i två matcher att han håller allra högsta klass tillsammans de andra i backlinjen.

Nu väntar två bortamatcher för Sverige mot Kroatien och Portugal den 11 respektive 14 oktober i Nations League. 

Nationella partners