Link

Svensk målexplosion i andra halvlek

Med beröm godkänt får man säga om Sveriges comeback i EM-kvalet. 8-0 till slut på Gamla Ullevi mot ett Ungern som föll som ett korthus i andra halvlek.

Efter mer än ett halvår sedan senaste matchen och nära elva månader utan riktig tävlingsmatch spelade så äntligen Sverige EM-kval igen. Hemma på nationalarenan Gamla Ullevi inför coronatomma läktare. Och mot ett brandskattat ungerskt lag som man besegrat borta med 5-0 var man givetvis storfavoriter.

Sverige satte hög press från början och redan efter en dryg minut kom första kvalificerade målchansen när Amanda Ilestedt sköt över. I femte minuten borde målet ha noterats när det ungerska försvaret blev utrullade efter fint svenskt väggspel men en helt friställd Asllani lyckades inte placera in bollen i nät.

Utdelningen kom till slut. I minut 12 gick Lina Hurtig upp och knoppade in andrabollen på Sveriges andra hörna och det stod 1-0.

Förlösande för svenska nerver och fler mål var att vänta kändes det som men effektiviteten fallerade.

Även utan mål kan det dock komma matchavgörande händelser. Några minuter före vilan kombinerade Sverige fint - Seger hittade Asllani som i djupet friställde Hurtig. Utrusande ungerska målvakten Biró klippte Lina grovt precis utanför straffområdesgränsen och synade ett solklart rött kort.

Målvaktsersättaren Schildkraut, fick oväntat kliva ner från läktaren och hon klarade några svettiga minuter galant innan halvtidsvisslan ljöd. Men det var ett redan underlägset Ungern som skulle få svårare att hålla Sverige stången i andra halvlek.

Det tog en kvart innan 2-0 kom. Svensk hörna från vänster levererad av Asllani, Ilestedts nick klarades på mållinjen men returen kunde Anna Anvegård sätta.

Anvegård satte även 3-0 kort tid därefter efter inspel från Jonna Andersson och Magdalena Eriksson fyllde på med att nicka in ännu en Asllanihörna till 4-0 momentet efter. Nu var tappen ur tunnan. Hurtig nickade in en frispark från Kosse och nu var det dags att ta fram kulramen för att ha koll på den åtta minuter långa svenska målorgien fram till 7-0.

Den saknade effektiviteten före paus var som bortblåst. Sverige trummade på och var distinkta när lägena gavs. Det slutade med 8-0 till slut.

Tremålsskytten Anna Anvegård kommenterade varför den tvekande starten exploderade i andra halvlek:

- Vi har inte riktigt kunnat spela ihop oss på en tid så det tar ett tag att hitta varandra.

Lagkapten Seger var nöjd med insatsen, i varje fall den andra halvleken.

- En bra genomförd match och sex mål på fasta, vi är starka där. Vi maler ner dem.

På lördag reser landslaget vidare till Island där man spelar en riktig nyckelmatch i kvalgrupp F på tisdag.

- Det blir en helt annan match. Vi ska njuta av det här nu men ställa om, det finns mycket vi kan förbättra, säger Seger.

Nationella partners