SvFF om landslagsavtalen

En intensiv diskussion om jämställdheten mellan damer och herrar på högsta elitnivå har pågått under den senaste veckan. Det är bra och viktigt. Men frågan tjänar inte på att direkt felaktiga jämförelser mellan SvFF och andra nationsförbund görs. Läs SvFF:s kommentarer nedan.

Att jobba för jämställdhet på alla nivåer inom fotbollen är en av Svenska Fotbollförbundets viktigaste prioriteringar. Detta inkluderar givetvis hur våra landslagsavtal ska se ut. Att det förs en diskussion om detta, både med spelarna och i det offentliga, är både naturligt och viktigt.

Tyvärr förekommer, i den pågående debatten, en hel del direkt felaktiga påståenden och jämförelser mellan SvFF:s och andra nationsförbunds avtal, som inte alls gynnar frågan.

Samlingsersättningar och matchpremier för det svenska herr- och damlandslaget är exakt lika i kronor räknat. Därutöver får våra spelare, precis som i många av de nationer som nu nämns, en andel av prispengarna i mästerskap. Våra damspelare får i mästerskapen en andel som är större än vad herrspelarna får.

"Lika stor andel innebär inte lika mycket pengar"

I många kommentarer och artiklar kan man läsa att flera nationer har samma villkor för damer och herrar och – varför gör inte SvFF på samma sätt?

När det påstås att någon nations dam- och herrspelare har samma villkor, ”får lika mycket” eller liknande, handlar det i stora drag om att man har samma samlingsersättningar och matchpremier, och därutöver får lika stor andel av prispengarna. Men lika stor andel innebär inte lika mycket pengar – 20 procent av 100 miljoner kronor är mer än 20 procent av 30 miljoner kronor.

Det är ett faktum att herrlandslag, när de kvalificerar sig och tar sig långt i en VM- eller EM-turnering, får betydligt mer pengar än när damerna gör detsamma. Att rättvisan och rimligheten i dessa stora skillnader ifrågasätts har vi full förståelse för, det gör vi också, och vi är helt öppna för att diskutera hur vi kan hitta bättre modeller som kan bidra till att förbättra situationen.

Inga statliga bidrag används till landslagsersättningar

Men ska man föra en diskussion om hur det ser ut i Sverige och jämföra andra länder är det ändå bra om man gör det baserat på fakta. Vi får inte heller några statliga bidrag som används för att finansiera våra landslagsersättningar.

Ser vi dessutom till de övriga resurser SvFF lägger på herr- och damlandslagen, så är dessa exakt likvärdiga lagen emellan. Och vad gäller damlandslagets förutsättningar och resurser är dessa klart bättre än många av de andra nationer som nu nämns.

DO:s beslut förra veckan har följts av en intensiv diskussion – om själva diskrimineringsärendet naturligtvis, men också om de allmänt stora ekonomiska skillnaderna som råder för dam- och herrfotbollsspelare på elitnivå.

"Vi måste fortsätta jobba hårt för ökad jämställdhet"

Att många reagerar är fullt förståeligt och från SvFF:s sida kommer vi fortsätta föra dialog med spelarna om hur vi ska hantera denna grundläggande ekonomiska obalans i fotbollsvärlden, så att utfallet blir så rättvist och rimligt som möjligt.

Vi måste självklart fortsätta att jobba med jämställdhetsfrågan på alla nivåer inom fotbollen, detta inkluderar givetvis herr- och damlandslagens spelaravtal, för att uppnå nödvändiga förändringar och förbättringar

Vi tar till oss av både det DO uttryckt i sitt beslut och av alla de kommentarer detta gett upphov till. Vi vet att vi måste fortsätta jobba hårt för ökad jämställdhet inom fotbollen, och att mycket arbete återstår. Vi är aktiva och driver på i de internationella forum vi medverkar i, och vi måste naturligtvis göra allt vi kan även här hemma för att uppnå en fotboll som är jämställd på alla plan, inte minst ekonomiskt.