Inför Sverige – Portugal

Redan på tisdag är det dags för Sveriges andra match i Nations League. Europamästarna Portugal står på schemat. Avspark sker 20.45 på Friends Arena. Här är en koll på motståndet.

Bilden: Victor Nilsson Lindelöf i aktion under lördagens match mot Frankrike på Friends Arena.

Fem punkter inför matchen

 • Portugal – Europamästare och segrare av Nations League
  Efter att inte ha vunnit någon stor titel har Portugal slagit till med två triumfer de senaste åren. Först EM 2016 då de kryssade sig hela vägen till semifinal innan första segern efter full tid kom när Wales besegrades med 2-0. Finalen mot Frankrike avgjorde sedan Eder i förlängningen. Säsongen 2018-2019 kom nästa stora titel för landet. Portugal blev historiska då nationen vann den allra första upplagan av Nations League efter finalvinst med 1-0 mot Nederländerna.
 • Marcus Berg gör sin första landskamp som lagkapten
  Till matchen mot Portugal har Janne Andersson valt Marcus Berg som lagkapten. Så sent som i lördags bar han bindeln sista 20 minuterna mot Frankrike, men Berg har aldrig tidigare startat en match som lagkapten för det svenska landslaget.
  – Det är den största äran man kan ha, säger Marcus Berg om uppdraget som lagkapten för blågult.
 • Hinner Cristiano Ronaldo tillbaka?
  Cristiano Ronaldo fanns inte med i den första matchen i Nations League när Portugal avfärdade Kroatien med 4-1. Nu blir det en kamp mot klockan för Ronaldo om han kan komma tillbaka från sin skada och vara med mot Sverige eller om han missar även den matchen.
 • Portugisiska kvartetten från Wolverhampton
  Inte mindre än fyra spelare i den portugisiska truppen har Wolverhampton som klubbadress. Med det är Wolverhampton den klubb som har med flest spelare i Portugals trupp, en spelare mer än Porto som har med tre spelare. De fyra spelarna från Wolverhampton är målvakterna Rui Patricio, mittfältarna Ruben Neves och Joao Moutinho samt forwarden Diogo Jota som även blev målskytt i matchen.
 • Så gick det senast – Vändningen på Madeira
  Senast de båda landslagen möttes var våren 2017 på Madeira. Cristiano Ronaldo inledde målskyttet och efter första halvleken hade Portugal en 2-0-ledning. I upptakten av den andra halvleken reducerade Viktor Claesson till 2-1 och 20 minuter senare kvitterar Claesson med sitt andra mål. På tilläggstid får Sverige även in avgörande 2-3 efter ett portugisiskt självmål.

Tränarcitaten

– Det blir en ny tuff match i morgon mot en ny bra motståndare. Jag har sett deras match mot Kroatien och det var en stark insats. Portugal har många individuellt skickliga spelare i laget och ser man på resultat de senaste åren är det väldigt bra. Samtidigt ska man veta att Portugal slutade tvåa i sin EM-kvalgrupp där de tog en poäng mot Ukraina. De är inte oslagbara om man får till det. Kommer vi upp i samma nivå som i lördags mot Frankrike har vi chansen, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

– Inget lag i hela världen kan vara som bäst när den bästa (spelaren) inte är tillgänglig. Vi har fortfarande ett väldigt bra lag även utan Ronaldo, ett lag som har förmågan att kämpa för segern i varje match. Det visade vi mot Kroatien häromdagen, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos.

Inbördes möten

Sverige: 7 vinster | 29 gjorda mål | 20 insläppta
Oavgjorda: 6 matcher
Portugal: 5 vinster | 20 gjorda mål | 29 insläppta mål

Portugal i Nations League

Portugal – Kroatien 4-1 (1-0)

Målskyttarna: Joao Cancelo, Diogo Jota, Joao Felix, André Silva

Senaste startelvan (Portugal – Kroatien 4-1)
Antony Lopes
Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Raphael Guerreiro
Joao Moutinho, Danilo, Bruno Fernandes
Diogo Jota, Joao Felix, Bernardo Silva

Portugals trupp

Målvakter: Anthony Lopes (Lyon), Rui Patrício (Wolverhampton), Rui Silva (Granada)
Backar:
João Cancelo (Manchester City), Nélson Semedo (Barcelona), Domingos Duarte (Granada), José Fonte (LOSC Lille), Pepe (Porto), Rúben Dias (Benfica), Mário Rui (Napoli), Raphaël Guerreiro (Dortmund)
Mittfältare:
Danilo (Porto), Rúben Neves (Wolverhampton), André Gomes (Everton), Bruno Fernandes (Manchester United), Bernardo Silva (Manchester City), João Moutinho (Wolverhampton), Sérgio Oliveira (Porto)
Forwards:
Diogo Jota (Wolverhampton), André Silva (Eintracht Frankfurt), Francisco Trincão (Barcelona), Gonçalo Guedes (Valencia), João Félix (Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (Juventus)

Fakta Portugal

Antal EM: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Guld (2016)
Antal VM: 7 (senast 2018) | Bästa resultat: Brons (1966)
Flest landskamper: Cristiano Ronaldo, 164 matcher
Flest landslagsmål: Cristiano Ronaldo, 99 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Robin Olsen (Roma), Kalle Johnsson (FC Köpenhamn), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği)
Backar: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pierre Bengtsson (FC Köpenhamn), Filip Helander (Rangers), Sebastian Holmén (Willem II), Pontus Jansson (Brentford), Emil Krafth (Newcastle), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Mikael Lustig (AIK)
Midfielders: Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Ken Sema (Watford), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Seattle)
Forwards: Sebastian Andersson (Union Berlin), Marcus Berg (Krasnodar), John Guidetti (Alavés), Alexander Isak (Real Sociedad), Robin Quaison (Mainz)

Fakta Sverige

Antal EM: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Semifinal (1992)
Antal VM: 12 (senast 2018) | Bästa resultat: Silver (1958)
Flest landskamper: Anders Svensson, 148 matcher
Flest landslagsmål: Zlatan Ibrahimovic, 62 mål

Nationella partners