Link
Peter Gerhardsson intervjuas efter en presskonferens.

Truppen som återupptar EM-kvalet

Den 17 september återupptar damlandslaget EM-kvalet till EM i England sommaren 2022. Senast landslaget spelade kvalmatch var hemma mot Slovakien, seger 7-0, den 8 oktober. Nu väntar matcher mot Ungern och Island och förbundskapten Peter Gerhardsson har under onsdagen presenterat truppen till samlingen.

Bilden: Peter Gerhardsson har presenterat truppen till EM-kvalsamlingen i september.

I början av mars vann landslaget mot Portugal med 2-0 i sista matchen av årets Algarve Cup. Sedan dess har landslagsfotbollen stått på paus men nu äntligen närmar det sig åter match. Efter månader av planering och förberedelser samlas landslaget den 14 september i Göteborg inför den första matchen under samlingen – hemma mot Ungern den 17 september på Gamla Ullevi.

- Det har sedan Algarvesamlingen varit en väldigt oviss period, en period som självklart varit annorlunda för oss alla. Den senaste tiden har dock varit rolig där vi fått närma oss en samling igen och börja fundera och planera mer konkret på motstånd och den här truppen, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:

- Det har gett oss en känsla av att äntligen vara på väg tillbaka.

Helt som det brukar blir det dock inte. Matcherna kommer spelas utan publik och landslaget kommer sakna stödet på Gamla Ullevi.

- Ja, givetvis är det så. Vi har alltid bra hemmastöd som hjälper oss att prestera under våra matcher i Göteborg och det är klart vi kommer sakna den känslan. Men jag är övertygad om att både spelare och ledare är riktigt laddade för att ge våra supportrar bra fotbollsmatcher att ta del av i sofforna på hemmaplan i stället, säger Peter Gerhardsson.

Landslaget har spelat tre matcher hittills i EM-kvalet och toppar kvalgruppen tack vare bättre målskillnad jämfört med Island, båda med maximala nio poäng. Nu väntar två EM-kvalmatcher och det blir allvar direkt – sex viktiga poäng står på spel.

- Tre dagars förberedelser och sen skarpt läge direkt är vad som gäller. Dessa två matcher utgör hela 25 % av kvalmatcherna i gruppen och på så sätt är det en viktig samling för att fortsätta ta steg mot EM 2022 i England. Vi ser fram emot att äntligen få samlas igen och träffa alla spelare och ledare, avslutar Gerhardsson.

Båda matcherna under samlingen kommer sändas i SVT.

Nationella partners