Link

Delad poäng på Island

Det var tufft, det var hårt och det var topplagen som möttes i EM-kvalet. Sverige åkte till Island och fick möta ett starkt isländskt landslag i matchen som slutade 1-1.
- Man vet ju aldrig förrän det här är färdigspelat, det kan vara den här poängen som avgör i slutet. Men känslan är att vi kan bättre och att vi kan prestera mer, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT efter matchen.

Fyra mål. Det var allt som skiljde i tabellen av EM-kvalet mellan tvåan Island och ettan Sverige. Båda lagen hade vunnit sina fyra vardera matcher i EM-kvalet så långt och nu var det toppmöte som väntade på Island för förbundskapten Peter Gerhardsssons landslag. 

Det syntes också i matchen där båda lagen jagar direktplatsen till EM i England 2022. Island spelade som väntat ett rakt, kompakt och tufft fysiskt spel med stort fokus på fasta situationer medan Sverige var mer påhittiga och kreativa på offensiv planhalva, framför allt i den första halvleken.

Snyggt 1-0-mål av Anvegård

Efter ett inledande ställningskrig tog Sverige tag i matchen och visade både fina intentioner och skapade målchanser i den första halvleken, ofta på vänsterkanten genom Jonna Andersson och Lina Hurtig. Men det var via den andra kanten som Sverige tog ledningen med 1-0 i den 33:e minuten.

På sedvanligt manér tog sig Sofia Jakobsson förbi sin försvarare och fick in bollen till sylvassa Anna Anvegård som stod för ett blixtrande klassavslut vid första stolpen.

- Sofia gör det bra på kanten och spelar in. Jag tog ner bollen och tryckte till. Den satt bra där, konstaterar målskytten i SVT.

"Jag missar bollen"

Då kändes det som Sverige hade matchen i sin ägo men i slutet av den första halvleken hade Island en boll inne i maskorna, men målet dömdes bort av domaren.

Frustrationen från den situationen tog Island med sig in i den andra halvleken som till största del var Islands. Island fick fast bollen på den svenska planhalvan och fick spela sitt spel - och framför allt sina fasta situationer. Därför var det inte överraskande när kvitteringen kom i den 61:a minuten genom Islands stora målskytt Elín Metta Jensen. En hörna, som Sverige genom Hurtig skulle få bort, nådde Jensen som inte gjorde något misstag.

- Jag missar bollen, det var det som hände. Jag ska bara rensa, sedan studsar den och de får friläge i straffområdet. Det är skitsurt, säger en besviken Hurtig efter matchen i SVT.

"Känns som vi har förlorat"

1-1 blev också slutresultatet och då hade även Island två avslut efter varandra i ribban i den andra halvleken. En mycket tuff match som nog slutade rättvist med ett oavgjort resultat, men ändock med hjärtat i halsgropen för Sverige.

– Nu är det bara surt som satan. Det känns som att vi har förlorat, men det har vi ju inte gjort. Men surt. Det kändes stabilt i första, vi hade kontroll på det mesta kändes det som. Men i andra får vi inte riktigt till vårt egna spel, sammanfattar Hurtig i SVT efter matchen. 

Redan den 27 oktober väntar den mycket viktiga hemmamatchen mot Island för Sverige. Men före det ska Peter Gerhardssons landslag möta Lettland, också det på hemmaplan, den 22 oktober.

Nationella partners