Link

Claes Eriksson ny tf förbundskapten för U21

Landslagschefen för U21/pojk Claes Eriksson går in som tf förbundskapten för U21-landslaget under samlingen i oktober.

Bilden: Claes Eriksson går in som tf. förbundskapten och leder U21-landslaget nästa samling i oktober.

Tidigare i september lämnade Roland Nilsson sitt uppdrag som förbundskapten för U21-landslaget då han tog över IFK Göteborg som huvudtränare. Nu står det klart att Claes Eriksson kliver in i rollen som tf. förbundskapten och leder laget under nästa samling i oktober. Han gör det tillsammans med Peter Wennberg som förra månaden blev klar som ny assisterande tränare i U21-landslaget.

– Vi känner oss mycket trygga i den här kortsiktiga lösningen med Claes (Eriksson) samtidigt som den långsiktiga rekryteringsprocessen kan fortgå enligt plan. Om den nya förbundskaptenen tillsätts redan i november till de två sista kvalmatcherna eller till nästa U21-kull som inleder sitt EM-kval nästa år får vi se, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Claes Eriksson har en lång erfarenhet som förbundskapten på ungdomssidan. Han har bland annat varit förbundskapten för 98-kullen som han lyckades ta till U19-EM i Georgien 2017 och som nu till stora delar återfinns i U21-landslaget.

– Jag känner många av spelarna sedan tidigare då jag har jobbat med flera av dem och har även varit med och rest en del med U21-landslaget under det här kvalet. Det blir ingen dramatisk förändring för varken spelare eller ledare. Det är viktig att alla spelare får möjlighet att fortsätta det arbete som genomfördes från den senaste samlingen och matchen mot Italien och slutföra kvalet på bästa sätt. Speciellt nu när det har varit en del ändringar i ledarstaben där både Peter Wennberg och målvaktstränaren Linus Eriksson har kommit in och bidragit med sina kunskaper direkt, säger tf. U21-förbundskaptenen Claes Eriksson.

U21-landslaget kommer närmast från en klar 3-0-seger i EM-kvalet hemma mot Italien. En vinst som gör att hoppet om U21-EM 2021 fortfarande lever. Om Sverige lyckas vinna sina fyra återstående matcher i gruppen kan laget fortfarande nå EM-slutspelet nästa år.

– Vinsten mot Italien är en av de bästa U21-prestationerna vi har gjort mot ett kvalificerat motstånd på många år. Det var jättekul att se. Nu ska vi försöka bygga vidare på det och försöka ta så många poäng som möjligt. Jag ska försöka skapa en stabilitet i gruppen och få både spelarna och ledarna att växa, säger Claes Eriksson.

Redan nästa vecka, 30 september, tar Eriksson tillsammans med Peter Wennberg ut truppen till de två EM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Armenien som spelas i oktober.

Nationella partners