Link

UEFA-beslut om ungdomsturneringarna

UEFA:s exekutivkommitté har nu slutgiltigt fattat beslut kring de pågående och kommande EM-kvalen och slutspelen på ungdomssidan. Som föreslagits ställs F17-EM som skulle hållts i Sverige in helt och flera kval flyttas eller kortas ner.

UEFA har konsulterat medlemsnationerna för att hitta ett hållbart sätt att gå vidare med EM-turneringarna på ungdomssidan i skuggan av pandemin. Så här har man beslutat:

Säsongen 2019/20

F17-EM

Elite Round-kvalet och slutturneringen (tänkt i Sverige) ställs in (läs mer här). Vårt F17/03-landslag går därmed miste om hemma-EM. Om FIFA meddelar att F17-VM kan spelas så småningom så kommer Europas tre platser att gå till nationerna med högst koefficientranking vilka är England, Tyskland och Spanien.

P19-EM

Vårt P19/01-landslag föll i EM-kval 1 föregående höst och påverkas inte. UEFA har beslutat att spela Elite Round i oktober och att slutspelet delas upp mellan november (gruppspel) och mars (avgörande matcherna).

F19-EM och P17-EM

UEFA beslutade redan i april att ställa in dessa upplagor (Elite Round och slutspel). Vårt F19/01-landslag slutade tvåa i EM-kval 1 ifjol men har alltså inga fler tävlingsmatcher att se fram emot. P17/03-landslaget hade Elite Round framför sig men får nu vänta på tävlingsnerv till kvalet till P19-EM drar igång.

Säsongen 2020/21

F17-EM

EM-kval 1 skjuts upp, ska avgöras före slutet av februari. Vårt F16/04-landslag skulle spelat i oktober i Albanien men detta senareläggs nu. Det kommer inte spelas något Elite Round-kval, istället blir det rena play-off-möten i mars för att utse lagen till EM-slutspelet på Färöarna i maj (kvarstår enligt plan).

P17-EM

P17/04-landslaget skulle ha spelat EM-kval 1 i Finland i slutet av september. Det skjuts nu upp men ska avgöras senast i mars. Elite Round stryks och de 13 gruppsegrarna i EM-kval 1 går tillsammans med två seedade lag och värdnationen till slutspelet på Cypern i maj.

F19-EM

F18/02-landslaget skulle ha spelat EM-kval 1 i Belgien i oktober. Det skjuts upp men ska vara genomfört senast i mars. Elite Round stryks och ersätts av play-off i april för att nå slutspelet i Belarus i juli.

P19-EM

Sverige och P18/02-landslaget skulle ha stått värd för sin grupp i EM-kval 1 i november. Det skjuts nu upp men ska spelas klart före mars månads utgång. Inget Elite Round, istället väntar play off för gruppsegrarna i maj för att nå slutspelet i Rumänien i juli.

Säsongen 2020/22

P19-EM

Hösten 2020 skulle det ha varit premiär för UEFA:s nya tävlingsformat där kvalet till P19-EM spelas i en form liknande seniorernas Nations League. Introduktionen av det nya formatet skjuts nu upp ett år. Istället kommer P17/03-landslaget, som skulle ha inlett det nya kvalet i höst, att få kvala enligt den traditionella modellen. EM-kval 1 spelas hösten 2021 och det lottas i december 2020.

Vi återkommer löpande framöver på våra landslagssidor när nya datum blir klara för de uppskjutna tävlingarna.

Nationella partners