U21-truppen till EM-kvalet

Roland Nilsson har tagit ut en trupp på 20 spelare till U21-landslagets EM-kvalmatcher nästa månad. Island på bortaplan 4 september och Italien på hemmaplan 8 september står på schemat när laget samlas för första gången sedan november i fjol.

Nästan tio månader har hunnit passera sedan det svenska U21-landslaget senast var samlat. Tanken var att Sverige nu skulle vara inne i slutfasen av EM-kvalet, men på grund av pandemin har kvalmatcherna skjutits upp till hösten.

– Det har varit en lång tid med mycket planering. Först planerade vi för att spela kvalmatcher i mars innan det till slut ställdes in och sköts upp till först juni och sedan till hösten. Det var en tid där det var rätt tomt med inställda ligor runt om i Europa. Det var skönt när Allsvenskan drog igång och vi kunde bevaka spelare igen, säger U21-förbundskaptenen Roland Nilsson.

I truppen som presenterades under onsdagen återfinns samtliga spelare förutom tre i Allsvenskan. Inte mindre än nio av dessa spelare är kallade till U21-landslaget för första gången: Tim Rönning, Kalle Björklund, Gustav Henriksson, Hjalmar Ekdal, Patrik Wålemark, Adam Hellborg, Jesper Karlsson, Leo Bengtsson och Pontus Almqvist.

– Det är många nya unga spelare som har fått chansen att visa upp sig i Allsvenskan och som har gjort väldigt bra ifrån sig vilket speglar truppen. Det är många nya spelare som får chansen att vara med på den här samlingen, säger Roland Nilsson.

Det är inte bara på spelarfronten det är nya namn. Även i ledarstaben blir det två ändringar. Peter Wennberg och Linus Eriksson kommer in som assisterande tränare respektive målvaktstränare.

– Peter (Wennberg) hade jag möjlighet att jobba med i januari under en landslagssamling med U20-landslaget. Han har erfarenhet att jobba med spelare i den här åldern från både P19-landslaget, men även från sin tid i AIK:s akademi. Linus (Eriksson) är till vardags målvaktstränare i IF Elfsborg, men han har även erfarenhet från att vara målvaktstränare i våra yngre landslag. Det ska bli kul att få jobba med båda, säger Nilsson.

Duon ersätter Bartosz Grzelak som är ny huvudtränare i AIK och Leif Troedsson som är damlandslagets nya målvaktstränare.

– Det dök upp fina möjligheter både för Bartosz (Grzelak) och Leif (Troedsson) som gärna ville ta chanserna när de dök upp. Båda har gjort ett riktigt bra jobb i U21-landslaget och jag önskar de all lycka till i framtiden, säger Nilsson.

U21-landslaget samlas vid månadsskiftet för två matcher i EM-kvalet. Först en bortamatch mot Island 4 september och sedan en hemmamatch mot Italien på Guldfågeln Arena i Kalmar 8 september.

– Det ska bli jättekul att äntligen samlas igen och spela matcher. Vi har två tuffa utmaningar framför oss mot Island och Italien. Det ska bli kul, samtidigt måste man ha med sig att vi nu bygger ett nytt lag och har få träningar på oss att göra det. Det kommer även att bli en speciell samling på grund av coronapandemin vilket gör att vi i stort sett kommer att vara isolerade på hotellet med undantag när vi tränar och spelar på arenorna.