Inga landskamper för ungdomslandslagen och futsal under 2020

Damlandslaget, herrlandslaget och U21-landslaget. Deras matcher ska spelas och UEFA har därför utformat ett rigoröst dokument med namnet Return to play för att möjliggöra detta. Ungdomslandslagens kvalmatcher har dock skjutits upp till 2021 av UEFA. Med anledning av detta. Utifrån rådande omständigheter och utmaningar har SvFF:s ungdomslandslag samt våra futsallandslag gemensamt beslutat att inga landskamper kommer att spelas under 2020.

Osäkerheten kring Covid-19 samt alla nationers olika hantering av situationen med smittspridningen – som dessutom kan ändras från dag till dag – gör möjligheterna för att spela landskamper minst sagt begränsade. Dessutom är kraven från UEFA på damlandslaget, herrlandslaget och U21-landslaget stora.

– Svårigheten ligger i hur vi ska förhålla oss till att förhindra smitta. Där har UEFA gått ut med dokumentet Return to play för herrlandslaget, damlandslaget och U21-landslaget, men än så länge finns inget protokoll på ungdomssidan eller för futsalen, säger Claes Eriksson, chef för U21-landslaget samt ungdomslandslagen på pojksidan.

– Då var vi tvungna att ta ett beslut och bestämde oss gemensamt – pojksidan, flicksidan och futsalen –  för att inte spela några landskamper under 2020.

Det kommer dessutom att vara färre landslagssamlingar än ett vanligt år den här hösten. Men det kommer att genomföras samlingar för flera av ungdomslandslagen

– I stället för landskamper så har vi samlingar där det också kommer att spelas matcher. Vi har valt att hålla det öppet för varje enskilt landslag men det kommer antingen att spelas interna matcher eller så kommer våra landslag att möta lokalt externa motståndarlag, säger Eriksson och avslutar:

– Anledningen till att vi gör så är för att vi kommer att hålla oss inom landet. Här har vi kontroll över det vi ska genomföra och känner oss  bekväma med restriktionerna.

Nationella partners