Link

Herrlandslaget "börjar om"

Efter 6–4 mot Malta, 0–6 mot Polen och 3–4 mot Grekland i första kvalrundan till EM tidigare i år stod det klart att Sveriges EM-resa tog slut för denna gången. Framöver väntar VM-kval med start i april 2022 - som kommer vara ett mellansteg mot huvudmålet att kvalificera sig till EM 2026. Nästa EM-kval drar igång 2024.
- Vi behöver titta på utvecklingen över tid och inte skynda fram någonting. EM 2026 är ett realistiskt mål utifrån förutsättningarna och ligan vi har i Sverige. Det ger oss också tid att bygga upp något nytt framöver, säger Mathias Etéus, utvecklingsansvarig för futsal på Svenska Fotbollförbundet.

Nystarten börjar redan nu i september med två läger, ett i Stockholm 7–10 september och ett i Uddevalla 11–14 september. 16 spelare per samling kommer testas, där en del spelare inte varit kallade till landslaget tidigare.

- Målet är inställt på EM 2026, så vi har gott om tid till att förbereda oss för kvalet som startar 2024. Då behöver vi också titta på nya spelare som vi ser skulle kunna vara aktuella för den resan, säger Etéus.

Under lägrena kommer herrlandslaget arbeta med olika tester för att ha koll på spelarnas fysiska status, dessutom kommer pulsband användas kontinuerligt på samlingarna för att se vad som behöver förändras för att öka möjligheten till bättre prestationer framöver.

Under de kommande samlingarna i september är målet att få se så många spelare som möjligt, vilket syftar till att få fler spelare runt om i landet att utvecklas och förstå vilken kvalité som förväntas för att representera Sverige. Det leder dessutom till att fler spelare kan öka sin futsalkunskaper, som kan tas med hem för att hjälpa sina medspelare och lag på hemmaplan att fortsätta utvecklas.

- Spelarna som är med i landslaget får med sig väldigt mycket kunskap av förbundskaptenerna, vilket gör att kunskapen i deras hemmamiljöer kan bli bättre om de suger åt sig information på samlingarna och sedan delar med sig till övriga hemma i klubblaget efteråt, säger Etéus.

Förlängningar i ledarstaben

För oss på Svenska Fotbollförbundet är även kontinuitet i ledarskapet kring våra landslag av yttersta vikt. Långsiktighet och stabilitet i ledarskapet skapar bra miljöer för våra landslag att fortsätta växa, både sportsligt och som grupper av människor.

Därför är det glädjefullt att vi lyckats nå nya överenskommelser med våra förbundskaptener Matija Dulvat och Nicklas Asp, men också med vår målvaktstränare Alen Jukic. Alla tre förlänger sina avtal och kommer att ingå i ledarstaben fram till och med 2023.

- Det är såklart glädjande att alla tre vill förlänga sina avtal. Med sin kunskap är Matija viktig för vår fortsatta utveckling av sporten i Sverige. Nicklas, som kan svensk futsal och har sett i princip alla spelare i och med att han tränade IFK Göteborg i fjol, är också en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av sporten i Sverige. Till sist har vi högklassig kunskap på målvaktssidan med före detta landslagsmålvakten för Kroatien, Alen Jukic, som hjälper våra målvakter att utvecklas och bli bättre hela tiden, avslutar Mathias Etéus.