Link

Framtiden Är Vår – Filip Jörgensen

Endast 18 år och uttagen i matchtruppen mot självaste Real Madrid i La Liga. Under våren har målvakten Filip Jörgensen varit med och tränat med Villareals A-lag. Nu laddar han inför en ny säsong och har siktet inställt.
– Den här säsongen hoppas jag på att debutera med A-laget. Om två år hoppas jag att jag spelar alla matcher i La Liga. Det är min dröm, säger Filip Jörgensen.

#FramtidenÄrVår – Filip Jörgensen
Född: 16 april 2002
Position: Målvakt
Klubb: Villareal CF
Tidigare klubbar: GIF Nike (moderklubb), Malmö FF, Penya Arrabal, RCD Mallorca

Redan som tolvåring flyttade Filip Jörgensen för första gången från Malmö till Mallorca, då med sin familj. Efter att ha återvänt hem till Skåne en period var det dags för den andra flytten till Spanien, denna gång för att satsa på fotbollen. Efter cirka ett år på Mallorca bytte Jörgensen till Villareal där han nu klättrat hela vägen till A-laget.

Förra säsongen inledde målvakten med spel i klubbens U17-lag och avslutade densamma som spansk U19-mästare.

– Det var jättestort. Det var första gången Villareal vann U19-mästerskapet någonsin så vi blev historiska, säger Filip Jörgensen som var yngst i laget.

– Första halvan av året spelade jag i U17-laget. Sen skadades en målvakt i U19 och då lyftes jag upp till U19. Jag gjorde det bra under träningarna och sen fick jag chansen i serien och tog den. Efter det spelade jag alla matcher, säger Filip Jörgensen.

Vägen till guldet gick via serieseger i den regionala ligan och sedan ett slutspel där Numancia och Sevilla besegrades i kvarts- respektive semifinalen. I finalen höll Jörgensen nollan när det blev en övertygande 3-0-seger mot Atletico Madrid.

– Jag minns att det var mycket folk på läktarna, men att planen inte var den bästa. Det var spänt och vi mötte ett bra Atletico med många duktiga spelare. Så det var väldigt kul och stort att vi vann finalen med 3-0, säger Jörgensen.

Den här säsongen var siktet inställt på att försvara sin titel, men i och med pandemin blev det ett abrupt slut på U19-säsongen.

– Vi ledde vår serie innan corona kom och serien lades ned, så vi blev seriesegrare i var region, säger Jörgensen.

Spanien är ett av länderna som har drabbats hårdast av corona i Europa. Efter nedstängningen började fotbollen så småningom komma igång igen. För Jörgensen blev då U19 till A-laget där han har tränat de tre senaste månaderna.

– Jag var väl förberedd och tog mina chanser både under träningarna och våra internmatcher. Tempot är så klart högre. Sen har spelarna i A-laget mer välplacerade skott och även skottstyrkan är lite vassare. Det har känts jättebra.

I den näst sista omgången av La Liga blev 18-åringen till och med uttagen till Villareals match mot storklubben Real Madrid som i den matchen säkrade ligatiteln.

– Jag hade det på känn att det kunde hända. Tredjemålvakten fick ett rött kort mot Getafe så han var avstängd och vi brukar alltid ha med tre målvakter till bortamatcher. Samtidigt var jag inte säker på det så det var väldigt kul när jag fick reda på att jag var uttagen.

Hur var det att vara med i truppen under en matchdag?
– Allt var väldigt proffsigt med alla förberedelser. Som att äta och dricka helt rätt och vara fokuserad och redo på uppgiften. Det var en kul upplevelse.

Bortamatchen mot Real Madrid slutade med en 1-2-förlust, men genom en 4-0-seger mot Eibar slutade Villareal på en femteplats i ligan. Därmed säkrade klubben en plats till Europa League.

– Vi började säsongen lite svagt, men efter coronauppehållet har laget spelat riktigt bra och vunnit de flesta matcherna. Till slut nådde vi vårt mål innan säsongen, att nå Europa.

Säsongen har knappt avslutats, men Jörgensen blickar redan framåt och är ivrig på att sätta igång nästa säsong.

– Jag har spelat tre internmatcher så jag hoppas på att få debutera på riktigt under vår försäsong som drar igång snart igen. Jag hoppas även kunna bli tredjemålvakt nu när nästa säsong börjar och samtidigt spela matcher med U23-laget.

Förra sommaren förlängde målvakten sitt kontrakt när han skrev på för fyra nya år i klubben.

– Jag tyckte att detta var det bästa alternativet för mig. Jag känner förtroendet från klubben och att de satsar på mig. Det kändes jättebra att skriva på kontraktet.

Vad hoppas du ska hända under dessa fyra år?
– Den här säsongen hoppas jag på att debutera med A-laget. Först under försäsongen och sen kanske någon match under säsongen. Om två år hoppas jag att jag spelar alla matcher i La Liga. Det är min dröm.

Vad krävs från din sida att det blir så?
– Mycket träning. Att jag alltid tränar mer än de andra två målvakterna. Jag är yngst så jag måste göra och visa mer. Det är bara att ta chanserna när de kommer. Det och spela bra i U23-laget.

Utöver Villareal är Jörgensen även en del av P02-landslaget där det finns en uppsjö av lovande målvakter.

I fjol vann Hammarby IF:s Oliver Dovin räddningsligan på U17-EM medan Ian Pettersson blev Helsingborgs IF:s yngste allsvenska debutant någonsin med sina 16 år. I år har Wille Jakobsson blivit ordinarie i AFC Eskilstuna i Superettan. Samtidigt tränar kvartetten Noel Törnqvist (Mjällby AIF), Hannes Sveijer (IK Sirius), Victor Stulic (Östers IF) och Hugo Claesson (Degerfors IF) på kontinuerligt med sina respektive klubbars A-lag.

– Det ser väldigt bra ut. Jag har mest varit på samlingar med Oliver (Dovin) och det är en riktigt bra målvakt med många kvaliteter. Det är kul med konkurrens på plan och sen utanför plan är vi vänner allihop. Det är bara bra att det är så många duktiga svenska målvakter, det ger en lite extra motivation.

För tillfället står Jörgensen antecknad för elva ungdomslandskamper. Den senaste kom i januari i en träningsmatch borta mot Cypern där det blev en hållen nolla och vinst.

– Det var väldigt kul att komma dit och träffa alla vänner igen. Vi gjorde två bra matcher och vann båda med 2-0. Det är alltid kul att representera Sverige.

Till hösten var det tänkt att P02-landslaget på hemmaplan skulle gå in i kvalet till U19-EM. Sverige hamnade i en grupp tillsammans med Nordirland, Gibraltar och Österrike. Om det blir av eller inte får framtiden utvisa.

– Jag hoppas att vi får spela EM-kvalet och att jag är med där då. Det är en ära varje gång att spela för Sverige. Det är en dröm sen jag var liten som går i uppfyllelse vid varje landskamp.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Nationella partners