Framtiden Är Vår – Rosa Kafaji

F03-landslagets Rosa Kafaji är yngst i ett ungt AIK i Elitettan. Hon är även enda spelaren i damlaget från ”Linje Blå”. I år hoppas hon slå sig in i startelvan och ta upp AIK till Allsvenskan. I framtiden siktar hon på att inspirera andra unga tjejer.
– Det är superviktigt med förebilder i förorterna. Jag hoppas att jag kan vara en förebild i framtiden, speciellt för unga tjejer, säger Rosa Kafaji.

#FramtidenÄrVår – Rosa Kafaji
Född: 5 juli 2003
Position: Anfallare/offensiv mittfältare
Klubb: AIK
Tidigare klubbar: Kallhälls FF (moderklubb), Bele Barkarby FF

Under våren sattes hela fotbollsvärlden på paus. Både klubblags- och landslagsfotboll. För F03-landslaget kom det kanske lite extra olägligt. I maj skulle nämligen Sverige stå som värd för F17-EM. Ett mästerskap som inte blev av.

– Det är riktigt surt och segt att det inte blev av. Vi alla hade förberett oss för det mästerskapet under en lång tid. När det ställdes in kändes det som att allt jobb var i onödan, men så är det ju inte. Vi har lagt ner mycket tid och jobb vilket har gjort att vi är ett bra landslag. Men det är tråkigt att vi inte fick visa det i EM, säger Rosa Kafaji.

Senaste besked från UEFA är att förhoppningen är att turneringen ska spelas i Sverige i oktober. Däremot är inget slutligt beslut ännu taget.

– Jag hoppas verkligen att det blir av. Att vi får chansen på hemmaplan att bevisa att Sverige är bäst, säger Rosa Kafaji.

Hur stort hade det varit att spela ett EM för sitt land på hemmaplan?
– Det är en riktigt, riktigt, skön känsla att ha på sig Sverigetröjan och spela landskamper. Att göra det under ett EM på hemmaplan hade varit obeskrivligt, säger Kafaji.

Efter en lång försäsong är klubblagsfotbollen åter igång. Kafajis AIK har rivstartat Elitettan med fyra raka segrar på de fyra inledande omgångarna och har stabila 13-1 i målskillnad.

– Det är så skönt att det är igång nu igen. Det är inte jättekul att köra intervaller och styrka under så lång tid. Vi har börjat väldigt bra. Vi har många duktiga spelare och visat att vi har ett bra spel. Under försäsongen hann vi också med att bygga upp en riktigt bra kemi i laget, säger Rosa Kafaji.

I fjol fick 16-åringen sju inhopp och stod då för hela fyra mål i Elitettan. I år gjorde hon sin allra första start och slog till direkt. För tillfället står hon noterad för två matcher och ett mål.

– Det kändes bra med första starten och jag var glad för stunden, men sen blev jag lite småskadad. Det är segt att inte kunna spela nu, men förhoppningsvis är jag tillbaka snart igen, Rosa Kafaji som missade senaste seriematchen på grund av skada.

Vad har du för förhoppningar på årets säsong?
– Det är bara att fortsätta att vinna matcher och spela en bra fotboll. Jag vill upp till Allsvenskan med AIK. När jag är frisk vill jag ta en plats i startelvan och göra så mycket mål och assist som möjligt. Att vara med i toppen av skytteligan och poängligan, säger Kafaji.

Vad föredrar du, mål eller assist?
– Mål. Jag är hellre Messi än Xavi och Iniesta.

På plan är Kafaji användbar på flera olika offensiva positioner. Hon berättar att hon föredrar att spela i en nummer tio-roll, men kan även spela som anfallare.

– Jag kollar mycket klipp på Neymar och Ronaldinho. Ginga, du vet. Brasiliansk fotboll, teknisk. Jag försöker spela lite som dem. Lite show, men att det också blir något bra av det i slutändan.

Med sina 16 år är Kafaji yngst i ett ungt AIK. Hälften av spelarna i damtruppen har fostrats i den egna akademin. Tidigare i juni redovisade Elitfotboll Dam sin årliga certifiering över landets akademier. På första plats med flest poäng placerades AIK.

– Det är jättekul. Klubben tar bra hand om sina unga spelare, de har tagit hand om mig från dag ett sedan jag kom till AIK. Det är rolig resa att göra. AIK är en stor del av min utveckling. Klubben betyder verkligen jättemycket för mig.

Kafaji kom till AIK som elvaåring från Bele Barkarby FF. Moderklubben är dock Kallhälls FF då hon växte upp i Kallhäll och Akalla. Med det är hon den enda från ”Linje Blå” i damlaget.

Den blå linjen i tunnelbanesystemet har på senare år starkt förknippats med AIK:s herrlag då flertalet spelare vuxit upp längs med den blå linjen. I dagens herrtrupp återfinns inte mindre än åtta spelare från ”Linje Blå”. Bland annat lagkaptenen Henok Goitom och ynglingarna Bilal Hussein, Robin Tihi och Paulos Abraham. Kafaji nämner dock två forna AIK-spelare som hon har sett upp till under uppväxten, Robin Quaison och Martin Mutumba.

– Det är superviktigt med förebilder i förorterna. Det finns många talanger där och det är bra och viktigt att AIK fortsätter ta in spelare därifrån.

Strävar du själv att bli en förebild framöver?
– Självklart. Jag hoppas att jag kan vara en förebild i framtiden, speciellt för unga tjejer. Det gäller att jag presterar både på och utanför plan. Att jag står upp för bra saker.

På sin Instagram visar hon flitigt och tydligt var hon står och tycker i många olika stora världsproblem.

– Jag står för allt jag lägger ut. Enligt mig är det självklara saker som alla borde stå för och själva sprida vidare. Det är helt sjukt att det är 2020 och att vi fortfarande har så många problem i världen. Att folk fortfarande tycker annorlunda om människor med annan hudfärg, religion eller etnicitet än sig själv. Det är jättekonstigt och jag kommer aldrig att förstå det, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått det från min uppväxt. Jag växte upp med folk från olika länder och som hade olika religioner. Där spelade det ingen roll var du kom ifrån eller vad du trodde på.

Tycker du att fler borde använda sin plattform för att belysa problem och försöka få till en förändring?
– Ja, fler borde använda sin plattform och lägga ut och inte snåla. Jag spamar nästan, men jag bryr mig inte om det för jag tycker det är så viktiga och stora saker.

– Det finns tyvärr så många olika problem i världen. Fattigdom, krig, rasism. Det är viktigt att vi inte är tysta om det utan att vi visar att det inte är okej. Om du ser något hända är det viktigt att säga till och stå upp för det du tror på. Du kan skriva på namninsamlingar och sedan sprida vidare, du kan vara med i fredliga demonstrationer, donera pengar, med mera. Det finns mycket du kan göra som kommer att göra skillnad.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Matilda Nildén | 2004 | IF Brommapojkarna

Helmer Andersson | 2001 | Örebro SK

Hanna Ekengren | 2002 | Djurgårdens IF

Jack Lahne | 2001 | Örebro SK

Nationella partners