Framtiden Är Vår – Johan Bengtsson

I onsdags blev Johan Bengtsson historisk. Dels blev han GIF Sundsvalls yngsta debutant någonsin med sina 16 år sex månader och sju dagar. Dessutom blev han den andra spelaren född 2004 att spela elitfotboll i Sverige i och med hans inhopp i Superettan.
– Det är så klart jätteroligt och stort att debutera så här ung och visa vad jag går för. Samtidigt gäller det att vara kall och inte tro att man är störst, bäst och vackrast.

Foto: Angelica Bengtsson.

#FramtidenÄrVår – Johan Bengtsson
Född: 1 januari 2004
Position: Anfallare
Klubb: GIF Sundsvall
Tidigare klubbar: Essviks AIF (moderklubb)

Det har varit en intensiv vecka för 16-årige Johan Bengtsson. 2 juli skrev han på sitt första a-lagskontrakt med GIF Sundsvall. Bläcket hade knappt hunnit torka då han dagen efter satt med på bänken i Superettan för första gången.

– Det känns helt rätt att vara kvar i klubben. Vi har ett ungt lag och många av oss får chansen. Sundsvall känns som helt rätt val och sen kom debuten väldigt fort. Det hade jag inte trott för en månad sedan, säger Johan Bengtsson.

Debuten i Superettan skedde 8 juli, mindre än en vecka efter att kontraktet var påskrivet. I den 86:e minuten hoppade anfallaren in i 3-1-segern hemma mot Västerås SK.

– Jag var och värmde upp ett tag innan tränaren ropade att jag skulle in. jag var inte nervös, men jag kände att det här var stort. Att debutera i så pass ung ålder. Det var inte så många minuter jag fick, men jag ville ändå visa vad jag går för. Att jag klarar av att spela på den här nivån. Det var mycket känslor i kroppen som kom ut när jag sprang in på planen. Det var bara jätteroligt alltihop, säger Johan Bengtsson.

Fick du några särskilda instruktioner på sidlinjen?
– Nja, vi bytte till en 5-4-1-uppställning när jag kom in. Min uppgift var att stänga ner så mycket yta som möjligt centralt i planen genom att pressa så mycket jag kunde. Vi ledde med 3-1 så det var bara att hålla ihop det och inte släppa in någon skit bakåt. Det var bara att gå in, ha kul och köra på.

Hur tycker du att det gick för dig under de minuterna du fick på planen?
– Jag kollade matchen i efterhand och jag hade tre bolltoucher och tappade inte bollen någon av de gångerna. Så utifrån det gick det helt okej. Det var mest springa som gällde, sån är fotbollen, säger Bengtsson.

Under sin korta tid på planen hann debutanten ändå visa en glimt av sin snabbhet och finurlighet. På tilläggstid gjorde han den klassiska ”peta och spring”. Läckert och retfullt petade han bollen åt ena sidan och stack själv iväg på andra sidan om sin försvarare som inte hann med.

– När jag hade petat förbi honom kom det två spelare mot mig när jag var vid hörnflaggan. Han var inte så glad så när jag passade iväg bollen knuffade han ner mig till marken och sa jäkla snorunge. Jag bara reste mig, kollade på honom och skrattade och joggade tillbaka. Så petningen funkade rätt bra, han blev irriterad, säger Bengtsson.

I och med sitt inhopp skrev han in sig i historieböckerna. Enligt Sundsvalls Tidning blev Johan Bengtsson den yngste debutanten i GIF Sundsvalls historia. Dessutom blev han den blott andra spelaren född 2004 att äntra en plan i antingen Allsvenskan eller Superettan. Elias Nordström från Jönköpings Södra IF var först.

– Det är både på gott och ont. Man får ju en del uppmärksamhet vilket är roligt, men det gäller samtidigt att ha fötterna på jorden. Det här är bara början av min karriär. Det är viktigt att hålla sig i skinnet och inte sväva iväg. Det är så klart jätteroligt och stort att debutera så här ung och visa vad jag går för, men det gäller att vara kall och inte tro att man är störst, bäst och vackrast.

I fjol var det lagkompisen Jesper Carström som skrev historia då han blev den första spelaren född 2002 att spela i Allsvenskan. GIF Sundsvall och unga debutanter verkar vara en lyckad kombo.

– Det är jättebra att klubben satsar och släpper fram egna produkter. De visar verkligen att de tror på en och det är jättebra miljö att vara i som ung spelare. Det är många unga som har fått spela i år, om man kollar i Allsvenskan är AIK också bra på att släppa fram unga spelare. Jag tycker det är skitbra för det är ändå vi unga som är framtiden och som ska ta över någon gång.

I herrtruppen återfinns ett koppel av unga spelare med landslagsmeriter. Utöver den nämnda duon finns Paya Pichkah som är född 2000, Teodor Stenshagen, Albin Ekström och Albin Palmlöf från 01-kullen samt Ludvig Nåvik som är född 2003. Lägg där till 00:an Anton Eriksson som inför i år plockades in från Umeå FC.

– Vi har en hel del spelare i liknande offensiva positioner så det blir nästan lite tävling undermedvetet. Men det är bara bra för ingen är säker i startelvan eller på bänken. Vi unga måste hela tiden göra det bra för att få chansen, vi pushar varandra på ett bra sätt. Sen är det även en trygghet för mig nu när jag har flyttats upp i a-laget att det redan är så många unga spelare som jag redan känner. Vi tar hand om varandra.

Säsongen är fortfarande bara i början, vad har du för förhoppningar på resten av året?
– Jag hoppas få fortsätta träna med a-laget och få några fler inhopp under säsongen. Matcher kommer jag ju att få då jag kan spela med akademin, hela vägen ner till P16 ju faktiskt, så matcher kommer jag att få. Det gäller för mig att prestera där och på träningarna, sen är det upp till tränaren som bestämmer vilka som ska spela. Jag vill främst utvecklas och bli så bra som möjligt.

Efter fem omgångar är Sundsvall alltjämt obesegrade och delar serieledningen tillsammans med Östers IF.

– Det är en fantastisk start. Det gäller att hålla i det så länge som möjligt. En formsvacka brukar alltid komma, men då gäller det att vi bara tuggar på och visar att vi verkligen vill upp till Allsvenskan igen.

Insprängt mellan kontraktsskrivningen och debuten i Superettan fick den unge Bengtsson ytterligare ett fotbollsminne han sent kommer att glömma. Tidigare i veckan fick klubben finbesök när hemmasonen och a-landslagsspelaren Emil Forsberg var med och tränade med laget.

– Det var väldigt stort att se hur han jobbar. Att se det live på nära håll blir en helt annan sak än när man ser honom på tv. Det var stort att se en så stor spelare på nära håll, det var bara att kolla och försöka ta efter så mycket som möjligt.

– Hans första touch är magisk! Han får bollen exakt dit han vill. Och han är så lugn hela tiden. Han tar en touch och sen sätter han iväg bollen till nästa spelare. Det kollade jag lite extra på. Sen såg han även spelarna bra hela tiden och orienterade sig riktigt bra. Han var bra i alla skeden och det var coolt att se.

Efter träningen hamnade ynglingen bredvid storspelaren. Bengtsson fick snällt låna ut sin plats i omklädningsrummet.

– När jag blev uppflyttad sade materialaren att jag fick välja plats i omklädningsrummet så jag tog en plats nere i ena hörnet. Efter träningen när jag var på väg dit såg jag att Emil satt där. Jag vågade så klart inte säga att jag brukar sitta där så jag satte mig bredvid honom så snackade vi lite istället. Det kändes bra.

Har du fått tillbaka platsen nu?
– Nej, jag sitter kvar på platsen bredvid. Om han gör någon mer träning med oss så får han ha sin hörnplats. Jag låter den vara ledig så länge.

En gång i tiden inledde Forsberg sin karriär i GIF Sundsvall. Nu lirar han i Bundesliga och för två somrar sedan sköt han Sverige till kvartsfinal i VM. Bengtsson som tillhör det yngsta landslaget drömmer om en liknande resa i den blågula dressen.

– Jag skulle tro att alla ungdomar vill spela EM och VM med a-landslaget, men det är en väldigt lång väg kvar dit. Det är mycket som kommer hända under de kommande åren. Men drömmen man har är att representera Sverige i främst ett VM, det hade varit hur stort som helst. Emil har visat att det går att komma från Sundsvall och få spela mästerskap med Sverige och till och med avgöra VM-matcher. Det har vi kvitto på. Det är absolut ingen omöjlighet.

Hur är det att representera sitt land?
– Jättestort. Min första landskamp kom jag in från bänken och när jag sprang in på planen tänkte jag att detta gör man inte varje dag, det här är stort. Andra landskampen fick jag starta och sjunga nationalsången, det var riktigt häftigt. Det är inte alla som får göra det.

P04-landslaget hann med tre landskampssamlingar innan pandemin slog till. Bengtsson står noterad för två mål på sex landskamper.

– Från första landskampen till den senaste har vi förbättrats väldigt mycket. Som grupp har vi kommit närmare varandra och det känns som att alla kan skämta med alla. Det är alltid något nytt ansikte på varje samling, men tar vi hand om varandra så blir det bra.

Till hösten var tanken att P04-landslaget skulle inleda EM-kval 1, men i dagsläget är det fortfarande oklart hur det blir med det på grund av rådande situation.

– Förhoppningsvis blir EM-kvalet av, men man vet aldrig med corona. Jag hoppas så klart på det bästa.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Matilda Nildén | 2004 | IF Brommapojkarna

Helmer Andersson | 2001 | Örebro SK

Hanna Ekengren | 2002 | Djurgårdens IF

Jack Lahne | 2001 | Örebro SK

Rosa Kafaji | 2003 | AIK

Nationella partners