Framtiden Är Vår – Emilia Pelgander

I senaste omgången av Allsvenskan gjorde Emilia Pelgander debut för sitt KIF Örebro. I och med inhoppet blev mittfältaren den första spelaren född 2004 att spela i Allsvenskan.
– Det var skönt att få den allsvenska debuten gjord. Nu är det bara att fortsätta framåt, säger Emilia Pelgander.

#FramtidenÄrVår – Emilia Pelgander
Född: 3 mars 2004
Position: Central mittfältare
Klubb: KIF Örebro
Tidigare klubbar: Adolfsbergs IK (moderklubb)

Efter en ofrivillig paus på grund av corona samlades F04-landslaget igen på Bosön förra veckan. Deras första landslagsläger sedan februari.

– Det var kul att vara tillbaka i landslagströjan. Mycket blev inställt nu på grund av Corona, så det var väldigt kul att träffa alla igen och förbereda sig för allt som kommer framöver, säger Emilia Pelgander.

Under samlingen på Bosön spelades en match mot Hammarbys F19-lag.

– Hammarby vann med 4-2, men jag tycker inte att resultatet riktigt speglar matchbilden. Alla fick spela en halvlek var och vi gjorde en hyfsat bra match. Vi hade många lägen under hela matchen och kunde ha avgjort tidigt, men vi hade svårt att göra mål och de satte sina lägen och då blir resultatet så. Det känns bra att vi fick till anfallsspelet, men sen ska bollen in i mål också, säger Emilia Pelgander.

Hur gick det för egen del?
– Under den halvleken jag spelade var det mycket försvarsspel för vår del, men när vi vann bollen hade vi bra lägen framåt. Vi förlorade matchen och då kan man aldrig vara nöjd, men annars tycker jag matchen i sig gick ganska bra, säger Pelgander och fortsätter:

– Det är jättekul att spela med landslaget igen. Det har varit en dröm sen jag var liten och det är häftigt att ha på sig Sverigetröjan. Det vore ännu häftigare att få representera a-landslaget i framtiden, säger Pelgander.

Under sensommaren och hösten i fjol bildades F04-landslaget som är det yngsta landslaget för tillfället.

– Att vara med i ett landslag när det bildas är kul och väldigt lärorikt. Det är mycket att lära eftersom alla kommer från olika klubbar så man spelar på olika sätt. Sen gäller det att lära sig att ta plats bland nya människor och spela med människor man bara spelat mot innan.

Totalt hann det nybildade landslaget med fyra träningslandskamper i fjol. Två mot Norge och två mot Finland.

– Både Norge och Finland var väldigt fysiska och bollskickliga så det var tuffa matcher. Det var också en utmaning att spela med folk man bara träffat nån gång, speciellt mot Norge eftersom det var första landskampen vi spelade tillsammans.

Mot Norge blev det en förlust och ett kryss medan trippen till Finland slutade med två förluster.

– Mot Norge så kände jag att vi hade mer och ge i båda matcherna. I första matchen fick vi inte riktigt ihop vårt spel, men till andra matchen lyckades vi steppa upp lite och få med oss ett kryss. Nu i efterhand vet jag att om vi hade gjort lite mer hade vi kunnat vinna de matcherna.

– Mot Finland var spelet bättre och vi var mer vana att spela ihop. Vi gjorde bättre insatser än mot Norge, men tyvärr blev det inga vinster i Finland. Det var dock ett stort steg framåt för oss jämfört med matcherna mot Norge.

Pelgander är en av spelarna som lirade i samtliga fyra landskamper.

– Det har varit utvecklande matcher för mig. Jag minns fortfarande hur nervös jag var innan första matchen i Norge och det kan säkert påverkat min insats lite, jag kunde ha gett mer. Andra matchen tycker jag att jag precis som laget steppade upp lite.  I Finland var jag lite bekvämare i rollen. Det gick bra i första matchen, men jag blev lite trött mot slutet. Andra matchen var lite sämre från min sida, men ändå ett steg framåt från Norge.

Till vardags spelar innermittfältaren i KIF Örebro dit hon anslöt inför i år från moderklubben Adolfsbergs IK.

– Första tiden i Örebro har varit bra, lite tufft ibland såklart, men jag känner mig ändå nöjd med första tiden. Jag är spänd på att se vad som kommer att ske under året.

Under tiden i moderklubben tränades hon bland annat av sin pappa Jonas Pelgander med 150 allsvenska matcher för Örebro SK i bagaget.

– Att ha pappa som tränare har jag gillat. Han har betytt mycket för mig inom fotbollen och hjälpt mig, även om min mamma inte tränat mig så har hon också spelat fotboll och alltid hjälpt mig. Så att ha föräldrar som bryr sig om min fotboll har varit guldvärt för mig.

Vet du om det finns likheter mellan dig och din pappa ute på plan?
– Pappa spelade som innermittfältare och det gör även jag sen har jag stora ambitioner och det hade han med så på de sätten är vi lika. Han var mer en defensiv spelare medan jag är en mer offensiv spelare med större kvaliteter framåt. Jag är en kreativ spelare med bra speluppfattning och teknik.

Under försäsongen debuterade 16-åringen i Svenska Cupen och i senaste omgången i Allsvenskan debuterade hon mot FC Rosengård. Med sitt inhopp på cirka tio minuter blev hon den första spelaren född 2004 att spela i Allsvenskan.

– Det var skönt att få den allsvenska debuten gjord. Nu är det bara att fortsätta framåt.

Vad har du för förhoppningar på fortsättningen av säsongen?
– För mig gäller det att bara göra allt jag kan hela tiden. Då kommer allt annat under säsongen. Jag hoppas på att göra bra inhopp och få så mycket speltid som möjligt.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Matilda Nildén | 2004 | IF Brommapojkarna

Helmer Andersson | 2001 | Örebro SK

Hanna Ekengren | 2002 | Djurgårdens IF

Jack Lahne | 2001 | Örebro SK

Rosa Kafaji | 2003 | AIK

Johan Bengtsson | 2004 | GIF Sundsvall

Nationella partners