Framtiden Är Vår – Matilda Nildén

Farfar Jim är en AIK-ikon med över 120 allsvenska matcher. Pappa Jim nådde också Allsvenskan med samma klubb. Storasyster Amanda är proffs i Brighton och spelar i U23-landslaget. I år ska F04-landslagets Matilda Nildén försöka slå sig in i IF Brommapojkarna och Elitettan.
– Alla i familjen har fastnat för sporten, vi tycker verkligen att det är skitkul med fotboll, säger Matilda Nildén.

#FramtidenÄrVår – Matilda Nildén
Född: 10 november 2004
Position: Anfallare
Klubb: IF Brommapojkarna
Tidigare klubbar:

Matilda Nildén inledde fjolåret med att spela i BP:s F15-lag som hon vann vårserien med. Därefter blev det spel i F17 och innan året var slut hann hon med spel även i F19. Hon avslutade året med debut i damlaget.

– Det blir hela tiden en högre nivå på både medspelarna och motståndarna, men istället för att bara spela enkelt är det viktigt att jag fortsätter göra det jag är bra på. Att våga även om det betyder att jag misslyckas ibland, för det är det som har tagit mig hit, säger Matilda Nildén som har BP som moderklubb.

Hon gjorde sina allra första träningar med klubben redan i 5-6-årsåldern. Det var där den resan inleddes, från knatteskolan till damlaget.

– BP har en stor plats i mitt hjärta. Klubben har alltid hjälpt mig och jag har ju spelat kvar här av en anledning. Jag har bra minnen hela vägen från knatteskolan. Det var sjukt kul och jag ville bara fortsätta spela vidare och bli bättre hela tiden och så har det bara fortsatt. Jag får bra utveckling här och har allmänt kul i mitt lag. BP betyder väldigt mycket för mig, säger Matilda Nildén.

Tidigare i år flyttades hon upp till a-laget och skrev på sitt första kontrakt.

– Det var väldigt mäktigt att skriva på kontraktet. Bara på den här korta tiden har jag utvecklats mycket då det är många duktiga spelare i laget, säger Nildén.

Hon hann med några träningsmatcher innan pandemin slog till. Debuten avklarades i en träningsmatch sent i fjol. 15-åringen byttes in i halvtid och satte avtryck direkt med ett hattrick.

– Det gick ganska bra, haha. Men det var väldigt nervöst när jag satt på bänken för jag hade inte tränat med a-laget så mycket innan matchen. Sen kom jag in på plan och då släppte allting direkt, jag bara körde. Det var rätt sjukt att det blev som det blev med tre mål, säger Nildén.

Bara någon månad tidigare hade den då 14-årige Matilda smällt in hela sex mål för F17-laget i serien när Eskilstuna United besegrades med 7-0.

Brukar du göra mycket mål?
– Det blev ganska många mål när jag spelade med 04:orna där jag alltid var anfallare. På den här nivån blir det nog inte lika många då allting blir lite svårare hela tiden.

På 50-talet öste farfar Jim Nildén in mål i ungdomsfotbollen i Stockholm. I en match i AT-cupen, som sedan blev S:t Erikscupen, gjorde 14-årige Jim sanslösa 18 mål i en match. Ett målrekord som stod sig fram till 2014. Nu, cirka 60 år senare, är det barnbarnet Matilda Nildén som gör mål på löpande band i ungdomsfotbollen i Stockholm.

Utöver farfar Jim, som även gjorde åtta seniorlandskamper, har pappa David allsvensk rutin med AIK. Storasyster Amanda spelar både i U23-landslaget och i engelska Brighton. Storebror Simon är utlånad till Enskede IK från BP medan lillebror Charlie skördar framgångar med BP:s P06-lag. Dessutom är U21-landslagets Viktor Gyökeres en del av familjen då han är tillsammans med storasyster Amanda.

– Alla i familjen har verkligen fastnat för sporten, vi tycker att det är skitkul med fotboll. Det är jätteroligt att följa resten av familjen när de spelar och vi pratar ofta fotboll vilket också är utvecklande. Ger varandra tips och så, speciellt pappa kommer med mycket tips.

I år blir hon alltså nästa Nildén i seniorfotbollen. I ett BP som i fjol slutade på en niondeplats som nykomlingar i Elitettan.

– Jag hoppas kunna starta någon match, att få speltid. Annars har jag inte så många personliga mål utan vill mest av allt att det går bra för oss som lag. Jag hoppas att vi slutar lite högre upp än vad vi gjorde förra året. Att vi gör en bra säsong tillsammans och spelar en fin fotboll.

Efter ett långt och ofrivilligt uppehåll på grund av pandemin har fotbollen äntligen fått klartecken att dra igång säsongen. Om en vecka inleder BP med match mot Älvsjö AIK i Elitettan.

– Det ska bli otroligt kul att få spela matcher mot andra lag igen. Jag har aldrig tidigare spelat på den nivån så det ska bli spännande. Jag hoppas få speltid och känna på hur det känns.

När spelade du en fotbollsmatch senast?
– Oj, det vet jag inte…jag spelade två matcher med F19 mot AIK, men det var ett bra tag sedan. Vi hade någon internmatch nyss, men det är ju inte alls samma sak som att spela en riktig match mot ett annat lag. Det längtar jag till jättemycket.

Senaste landskampen hon spelade var i oktober borta mot Finland. Sverige föll i matchen med uddamålet. Blågults mål gjordes av Nildén, hennes första i F-04-landslaget.

– Jag har nog aldrig firat ett mål så mycket som jag gjorde då. Det var en helt annan känsla jämfört med att göra mål hemma i BP med F15-laget.

Totalt har det blivit tre landskamper för anfallaren. Debuten gjorde hon hemma mot Norge som var F04-landslagets premiärlandskamp.

– Det var en väldigt mäktig känsla att debutera i landslaget. Samtidigt var det en av de jobbigaste matcherna jag har spelat. Jag spelade hela matchen som ytter och Norge hade mer boll än oss vilket gjorde att det blev en hel del försvarsspel, det var upp och ner längs kanten i ett högt tempo. Sjukt jobbigt var det. Sen hade de även en väldigt duktig vänsterforward som jag ställdes mot, så det blev en del hemjobb den matchen.

Hur är det att representera Sverige?
– Det kändes lite konstigt att jag var där. Att jag stod där under nationalsången och skulle spela för Sverige. Att jag var en av de utvalda. Det var en väldigt cool upplevelse.

Hur mycket längtar du till att få spela landskamper igen?
– Det är jättetråkigt att vi inte kan spela landskamper. Jag saknar människorna och att få bära tröjan och att spela för Sverige. Vi får hoppas att situationen blir bättre så att det kan dra igång igen.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Nationella partners