Framtiden Är Vår – Jack Lahne

Under juni har Sweyouths följare utsett årets mål 2019 bland ungdomslandslagen. Jack Lahnes mästerverk mot Slovenien i EM-kvalet i höstas röstades fram som vinnare.
– Det är alltid härligt att vinna, jag gillar ju att vinna. Så tack till alla er som röstade på mig och mitt mål, säger Jack Lahne.

#FramtidenÄrVår – Jack Lahne
Född: 24 oktober 2001
Position: Anfallare
Klubb: Örebro SK (på lån)
Tidigare klubbar: IF Brommapojkarna (moderklubb), Amiens SC, AIK (lån)

Underläge med 1-2 hemma mot Slovenien i EM-kvalet. Då byttes Jack Lahne in. Med sin allra första touch i matchen stod han för ett riktigt drömmål. En volleykanon utanför straffområdet som borrade in sig i bortre krysset. Helt otagbart för målvakten.

– Det var som en lite småchock för mig. Jag hade precis bytts in när vi skulle ta en hörna. Jag såg att bollen gick mot bortre stolpen så jag flöt med. Den nickades ut mot mig och på min första touch fick jag till en riktigt bra träff. Direkt när jag sköt kände jag att den här går in i krysset, säger Jack Lahne.

Är det det snyggaste målet du har gjort?
– Ja, det är det. Jag har gjort en del bicicletamål, men det här målet är det snyggaste, säger Jack Lahne.

Under juni har det anordnats en tävling på Instagram där det snyggaste målet i de olika ungdomslandslagen skulle utses. Engagemanget bland Sweyouths följare har varit stort och under finalen mot P04-landslagets Jonas Rouhis mål kom det in över 5000 röster.

– Jag har följt tävlingen och sett varenda mål. Alla målen var fina och det var kul att det var en del BP-vänner som var med. Nu när det inte spelas någon landslagsfotboll var det väldigt kul att kolla på. Sen är det alltid härligt att vinna, jag gillar ju att vinna. Så tack till alla er som röstade på mig och mitt mål, säger Lahne.

Hans vackra mål räddade en poäng mot Slovenien, men räckte inte hela vägen för att ta Sverige vidare från EM-kvalet. Därmed blev samlingen P01-landslagets sista tillsammans.

– Det var så klart tråkigt att det blev avslutet. Vi var en jättespeciell grupp och jag skapade många band med spelare som både varit med från start och spelare som kommit och gått. Vi var rätt duktiga också. Allt från Simon (Andersson) i målet hela vägen fram till Benjamin (Nygren) i anfallet, alla behövdes i laget. Kemin vi hade i gruppen var riktigt bra, säger Lahne.

Vad var höjdpunkten under er tid tillsammans?
– EM, utan tvekan! Att bara få vara med i ett mästerskap…den upplevelsen var helt otrolig. Att få spela mot Europas bästa spelare i ens ålder var häftigt. Vi stod upp bra emot de stora nationerna i U17-EM. Dessutom träffade vi både Rio Ferdinand och Marcus Rashford på hotellet vilket var stort, säger Lahne och fortsätter sedan.

– Den allra första kallelsen var väldigt speciell också. Den spänningen. Det var stressigt, en lättnad, massor med glädje, det var så många känslor när man fick det där mailet. Att komma med landslaget och få representera sitt land är verkligen något man vill göra. Jag var så stolt.

Tiden i ungdomslandslagen må vara över, men chansen till nya härliga blågula minnen finns kvar. Närmast till hands ligger U21-landslaget.

– Jag vet att om jag gör det bra i klubben kommer chanserna att komma i framtiden. Det gäller att jag fokuserar på spelet i klubblaget, att jag mognar och utvecklas. Att spela för landslaget med ens kompisar är en jättehäftig upplevelse. Det är klart jag vill spela för U21-landslaget, men det är inget jag stressar över. Jag är alltid redo om chansen skulle dyka upp.

Fokus just nu ligger på Örebro SK dit han är inlånad från sin franska klubb Amiens SC. Örebro SK har inlett Allsvenskan med en vinst, en oavgjord och en förlust.

– Laget har bara blivit bättre och bättre. Vi har en helt annan rytm i vårt spel nu och spelfilosofin känns jättebra. Vi har en bra trupp där vem som helst kan gå in och prestera. Det spelar ingen roll om du är en uppflyttad junior eller en av de rutinerade.

18-åringen har startat två av de tre inledande matcherna i Allsvenskan.

– Jag hade kanske önskat lite fler poäng från min sida. Jag längtar till det där första målet kommer. Annars har det känts bra, jag bygger upp mitt spel. Jag har jobbat på konditionen så att jag orkar springa mer och jag spelar på ett mer moget sätt nu. Jag har vuxit som spelare på flera olika sätt.

Hur är det att spela inför tomma läktare?
– Det är jättetråkigt att supportrarna inte kan vara på plats. Det är så klart kul att spela matcher igen, men supportrarna ger fotbollen en helt annan dimension. Du får en helt annan push som spelare när du hör supportrarna, det ger en energi. När vi slog Djurgården senast gjorde några ÖSK-supportrar en jättefin gest och firade oss när vi kom tillbaka till Örebro. Fotboll är show och till för supportrar, det är inte alls likadant med tomma läktare. Att ha publik på matcherna var något jag tog för givet och något som jag saknar grovt mycket.

Något annat som skiljer sig från tidigare säsonger är även det täta matchandet. De första tre omgångarna avverkades inom loppet av en vecka.

– Det är lite tufft med så många matcher på kort tid, men samtidigt är det väldigt roligt. Det har gått snabbt och man vande sig snabbt med tätt matchande. Jag ser fram emot de kommande matcherna nu efter en vecka utan matcher.

När han återvänder till sin franska klubb Amiens SC vet han inte riktigt i dagsläget. Han vet däremot att när han återvänder så är det till Ligue 2 och inte till Ligue 1. Till följd av coronapandemin valde franska fotbollsförbundet att avsluta seriespelet i förtid och valde då att flytta ner Toulouse och Amiens som låg sist och näst sist i tabellen.

– Det är jättetråkigt och synd att de tog beslutet att flytta ner oss. Jag vet hur det känns att åka ur Allsvenskan med BP. Att åka ur från Ligue 1 är en helt annan tyngd med helt andra summor. Samtidigt kanske jag får lite större möjligheter till en lite större roll i laget och mer speltid.

Innan pandemin slog ut hann anfallaren med att både debutera i Ligue 1 och göra mål. Ett speciellt sådant.

– Den dagen var väldigt speciell. Bara två dagar tidigare hade min lillebrors kompis gått bort i en bilkrasch. Jag sa till min lillebror att jag skulle dedikera mitt nästa mål för hans kompis. Jag var helt inställd på att jag skulle komma in och göra ett mål.

– Att få göra ett mål mot ett lag som Montpellier och på en sådan arena som deras var mäktigt. Att se bollen slinka igenom målvaktens ben var helt sjukt. Det känns jättestort att ha gjort mål i en av Europas fem bästa ligor. Men det gäller att inte bli bekväm. Jag kan inte nöja mig där utan bara bli hungrigare på mer.

– Alla unga som läser detta, fortsätt att kämpa. Jag hade varit redo för den här debuten så länge. Även om du inte har vinden på din sida så måste du alltid fortsätta att träna och kämpa på. Jag hade aldrig fått hoppa in om jag inte fortsatt att kämpa. Och när sedan du väl får chansen gäller det att du tar tillvara på den.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Matilda Nildén | 2004 | IF Brommapojkarna

Helmer Andersson | 2001 | Örebro SK

Hanna Ekengren | 2002 | Djurgårdens IF

Nationella partners