Framtiden Är Vår – Helmer Andersson

Pappa Thomas Andersson har gjort flest allsvenska matcher för Örebro SK – 312 stycken. I fjol gjorde sonen Helmer Andersson sina fem första allsvenska matcher. I år jagar han mer speltid i ett ungt ÖSK.
– Jag strävar alltid efter mer speltid. Tränar jag på bra så tror och hoppas jag på att chanserna dyker upp i år, säger Helmer Andersson.

#FramtidenÄrVår – Helmer Andersson
Född: 8 september 2001
Position: Mittback
Klubb: Örebro SK
Tidigare klubbar: Östra Almby FK (moderklubb)

Söndagen 14 juni drar det äntligen igång igen. Efter en rekordlång försäsong är Allsvenskan åter tillbaka.

– Jag längtar otroligt mycket. Det är en väldigt lång tid vi har gått och väntat på det här nu. En vanlig försäsong är lång nog, nu blev den extremt lång. Det ska bli grymt kul att äntligen få dra igång igen, säger Helmer Andersson.

Hur har den långa försäsongen varit?
– Träningen har rullat på bra och det märks att alla är införstådda kring läget. Vi förbereder oss så mycket och bra som möjligt och har försökt att ta tillvara på den här tiden. Det är bra kvalitet på träningarna och när beslutet att serien skulle starta märks det att det där sista också börjar falla på plats, säger Helmer Andersson.

Örebro SK inleder Allsvenskan 2020 med hemmamatch mot AIK.

– Det kommer att bli väldigt spännande. Vi vet ju inte riktigt var varken vi eller motståndarna står då ingen har kunnat spela träningsmatcher. Att ställas mot AIK direkt i premiären blir både en tuff och rolig uppgift. Vi är förberedda och känslan i gruppen är bra, säger Andersson.

I fjol gjorde Helmer Andersson sin debut i Allsvenskan som 17-åring. Under sommaren hoppade mittbacken in i slutskedet av 4-0-vinsten mot Falkenbergs FF.

– Jag har varit ÖSK-supporter sedan födseln så det var grymt stort att få springa in på Behrn Arena. Jag har varit bollkalle och fått hålla handen och gått in med spelarna vid lineup när jag var yngre. Jag har så klart även varit på plats och kollat många matcher. Nu helt plötsligt var man med på plan som spelare. Det var en rätt konstig, men väldigt härlig känsla, säger Andersson.

Vad minns du från matchen?
– Matchen var under kontroll när jag kom in om man säger så. Jag hann röra bollen i alla fall och det var ju kul. Spela fotboll har man gjort ett tag, men likt förbannat blev jag nervös ändå när de först sa att jag skulle in, det pirrade lite. Jag fick några peppande ord från tränarna och sedan var det bara att hoppa in och köra.

Att han har varit Örebrosupporter sedan födseln är ingen överdrift. Pappa Thomas ”Kapten Blod” Andersson är en ÖSK-legendar. Med sina 312 matcher är han den spelare som har gjort flest matcher i Allsvenskan för klubben.

– Jag har sett bilderna när han spelar blödandes ur pannan och jag skulle säga att det beskriver honom rätt bra. Det lilla jag har sett och allt det jag har fått återberättat till mig är att han alltid gjorde sitt jobb och körde på. Att det aldrig fanns några ursäkter för någonting och att han alltid gav allt för ÖSK. Det är nog därför han är så uppskattad av så många i Örebro. Det är rätt roligt när stöter på folk som har jobbat i klubben så länge att de även var där när pappa var aktiv. Hur de minns honom och alla bra saker de säger om honom. Det inger än mer respekt från min sida.

Hur är det att ha honom som pappa när du spelar i Örebro? Tröttsamt med alla jämförelser eller mer en kul grej?
– Jag förstår att jag alltid kommer att förknippas och jämföras med honom då han gjorde det otroligt bra i Örebro. Förut var jag kanske lite trött på det, men nu har jag mer förståelse att det är så och det är inga problem alls. Jag hade absolut inte velat ha det på något annat sätt. Jag är bortskämd med att ha en farsa som har spelat elitfotboll i nästan 20 år. Det är en stor fördel för mig.

På vilket sätt är det en fördel?
– Han har förståelse för vilken resa jag gör och kan relatera till väldigt mycket och vet hur det funkar. Jag har mina tränare och mitt lag som jag förhåller mig till och får hjälp av i första hand i den dagliga verksamheten. Men sen är det skönt att ha allmänt fotbollssnack med farsan vid sidan av, det är bra att ha han att prata med i vissa situationer. Han betyder hur mycket som helst för mig, dels med fotbollen, men främst att han finns där som pappa.

Helmer har lite drygt 300 allsvenska matcher kvar för att nå upp till pappa Thomas statistik. Totalt blev det fem matcher i Allsvenskan för Helmer i fjol, varav tre från start.

– Det var kul att få startdebuten på hemmaplan mot Elfsborg. Visst, jag orsakade en straff och det var inte jättekul, men det gick ändå helt okej och vi spelade lika. Veckan efter mötte vi Djurgården som jagade guld på Tele 2 Arena. Det blir inte så mycket tuffare än så och det blev torsk med 3-0. Därefter startade jag hemma mot Malmö FF som också jagade guld med Markus Rosenberg längst fram. Det var full fart direkt för min del. Väldigt tuffa matcher, men lärorika och roliga sådana.

Vem var tuffast att möta?
– Jag måste nog säga att det var Rosenberg, han var väldigt duktig. (Mohamed) Buya Turay i Djurgården som vann skytteligan är också väldigt duktig, men jag upplevde att det var ännu tuffare att möta Rosenberg. Han hade ytterligare en nivå.

Efter 262 minuters speltid i Allsvenskan i fjol siktar 18-åringen på än fler minuter i år.

– Jag strävar alltid efter mer speltid. För tillfället har vi en ganska stor trupp med många duktiga mittbackar. Konkurrens är tuff, men så ska det vara och det gynnar nog oss bara då ingen kan slappna av direkt. Tränar jag på bra så tror och hoppas jag på att chanserna dyker upp i år.

Andersson är en av många unga förmågor som knackar på dörren i årets upplaga av Örebro SK. I fjol debuterade Hussein Ali och Niclas Bergmark i Allsvenskan och tidigare i år startade Dennis Collander två av matcherna i Svenska Cupen. Samtliga är födda 2002. Dessutom är jämngamla Jack Lahne inhämtad på lån från franska Amiens där han i höstas noterades för sitt första mål i Ligue 1.

– Det är väldigt spännande och inspirerande att det satsas på unga förmågor. Alla är skitbra och jag är rätt säker på att de precis som jag känner att vi är i en bra miljö för att utvecklas i. Gör vi det bra kommer vi att få chanser.

– Vi har en bra mix av äldre och yngre. De äldre är viktiga för oss yngre och hjälper till i vår utveckling. Sen är det en konkurrenssituation så det är inte ”här varsågod, kom och ta min plats”, men det är ändå en grym uppbackning av lagkamraterna. Det är även inspirerande att det är så många i samma ålder som vill göra en liknande resa.

Samtliga nämnda spelare ovan har tillsammans 127 ungdomslandskamper på meritlistan. Samtliga har även varit med och spelat för Sverige i de två senaste U17-EM. 2018 var Andersson och Lahne med och förde Sverige till en kvartsfinalsplats.

– U17-EM sticker självklart ut, det var verkligen jättehäftigt. Alla resor är så klart hur roliga som helst. Det känns som jag har rest över halva Europa och mött alla möjliga slags lag. Men det som sticker ut extra är EM. Att få representera sitt landslag i ett stort mästerskap är riktigt något extra.

I höstas fick äventyret med P01-landslaget ett abrupt slut. I en tät grupp slutade Sverige trea och missade precis avancemanget till Elite Round. Sista landskampen med gänget är därmed redan spelad.

– Det var extremt tungt så klart. Det var inte så vi hade tänkt att det skulle sluta, men så är det ibland. Vi fick inte allt att klaffa och släppte in mål på fasta situationer. För att vinna fotbollsmatcher måste du vara bra i alla skeden och moment. Det var en ny grupp och även en ny tränare i Peter (Wennberg) som imponerade stort på mig med sitt stora engagemang. Han försökte verkligen få ut max av alla. Tyvärr gick vi inte vidare denna gång.

Mittbacken strävar efter att ta på sig den blågula dressen igen och har siktet inställt på U21-landslaget.

– Det är det jag satsar på. Alla resor med P01-landslaget har varit väldigt utvecklande och en stor jäkla bonus i fotbollsutbildningen. Det gäller att fortsätta jobba på och utvecklas i Örebro där merparten av jobbet görs. Sen om man lyckas komma med i landslaget är det en stor bonus. Det är det jag måste sträva mot.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Matilda Nildén | 2004 | IF Brommapojkarna

Nationella partners