Framtiden Är Vår – Hanna Ekengren

Klubbyte. Luftrörskatarr. Allsvensk debut. A-lagskontrakt. Comeback i blågult. Hanna Ekengren har haft ett hektiskt år. Nu tar hon sikte på säsongen 2020 och den allsvenska premiären i helgen.
– Jag är hur taggad som helst! Det ska bli hur kul som helst att få dra igång Allsvenskan och visa vad jag går för nu när jag är uppflyttad, säger Hanna Ekengren.

#FramtidenÄrVår – Hanna Ekengren
Född: 7 januari 2002
Position: Anfallare
Klubb: Djurgårdens IF
Tidigare klubbar: Älta IF (moderklubb), AIK

Som knatte började Hanna Ekengren spela boll i Älta IF. Efter några år bytte hon till AIK innan hon i inför fjolårssäsongen bytte till Djurgårdens IF:s F19-lag. A-lagsdebuten skulle däremot komma omgående, så även hennes första mål.

– Runt halv nio på kvällen innan matchen blev jag uppringd och fick frågan om jag kunde åka med damlaget dagen efter. Jag tackade så klart ja. Jag hade ingen aning om spelsystemet och hade heller inte spelat med de i laget tidigare. Jag fick en snabbgenomgång av allt i bussen på väg till matchen sedan var det bara att köra när jag väl hoppade in. Det var kul att få göra mål, men vi förlorade tyvärr med 1-2 mot Linköping, säger Hanna Ekengren.

Var det nervöst?
– Jag kanske borde vara nervös, men jag var faktiskt inte det. Jag har spelat fotboll förut och vet hur det går till. Jag brukar vara lugn och inte bli nervös. Även om jag inte är den vassaste på planen vet jag vem jag är som spelare, säger Hanna Ekengren.

Bortsett från den något spontana a-lagsdebuten hade Ekengren en jobbig första tid i sin nya klubb.

– Jag fick luftrörskatarr och var borta ungefär 1,5 månad vid säsongsstarten. Sjukdomen låg sedan kvar i kroppen ett tag efter det så det var inte direkt den starten man vill ha i en ny förening. Mitt mål var ett a-lagskontrakt efter säsongen så jag fick bara börja jobba utifrån sitsen jag befann mig i och ta det därifrån. Utöver sjukdomen och småskador var det en del ändringar i ledarstaben, men jag fokuserade bara på det jag kunde påverka och efter säsongen fick jag mitt kontrakt, säger Ekengren.

I slutet av november i fjol belönades Ekengren med sitt första a-lagskontrakt med Djurgårdens IF.

– Det var exakt det här jag siktade på när jag bytte till Djurgården. Att jag skulle skriva mitt första a-lagskontrakt efter en säsong och det gick vägen. Det är skönt att klubben har bekräftat att jag är värd ett kontrakt och den här chansen, säger Ekengren.

Under säsongen öste anfallaren in mål i F19-laget och var uppe i a-laget en del med. Den allsvenska debuten avklarades hemma mot Kungsbacka DFF.

– Jag fattade inte att det var en så stor grej. Jag själv såg det mest som nästa steg i min utveckling, att ta mig till laget som är högre upp än F19-laget. För egen del var det så klart stort att debutera i Allsvenskan eftersom det var ett stort mål jag hade. Jag förstod dock inte riktigt att det blev en grej för andra också. Men det var i alla fall väldigt kul och skönt att jag fick testa på den miljön innan jag skrev på a-lagskontraktet.

Utöver matchen mot Kungsbacka DFF blev det ytterligare ett inhopp för anfallaren i Allsvenskan borta mot Vittsjö GIK.

– Det var två väldigt olika inhopp. Det första inhoppet kom hemma mot Kungsbacka som vi vann mot med 3-0. Det andra kom borta mot Vittsjö som vi förlorade med 2-0. Man märker att det är skillnad på nivån jämfört med fotbollen man har spelat tidigare. Det är många duktiga spelare och lag i Allsvenskan.

Efter en rekordlång försäsong är det äntligen premiärdags för Allsvenskan till helgen.

– Det är jättespännande. Vi vet inte alls hur de andra lagen har hanterat den här tiden och har heller inga matcher att gå på. Vi har tränat på så bra vi har kunnat och det ska bli intressant att se hur bra vi har gjort det.

I första matchen gästar Djurgårdens IF nykomlingarna IK Uppsala Fotboll där hon känner en del spelare från landslagsfotbollen.

– Det är alltid kul att möta folk som man känner. Jag känner till deras spelsätt och ska försöka utnyttja deras svagheter. Det ska bli riktigt kul att få köra igång igen.

Hur mycket har du längtat till seriepremiären?
– Jag är hur taggad som helst! Eftersom jag är född 2002 har jag haft turen att få spela lite matcher med F19 mot andra Stockholmslag. Men nu ska det bli hur kul som helst att få dra igång Allsvenskan och visa vad jag går för nu när jag är uppflyttad.

Vad har du för förhoppningar på årets säsong?
– Jag har inte särskilt mycket fokus på speltiden då jag vet att första året uppe i a-laget kan vara lite kämpigt. Jag fokuserar istället mer på att lära mig så mycket som möjligt vid varje tillfälle jag har med a-laget. Nu är det en speciell sits med många matcher på kort tid och då gäller det att hålla sig hel och finnas tillgänglig för att få sina chanser.

Tidigare i år gjorde hon en efterlängtad comeback i den blågula dressen. Efter cirka ett och ett halvt år gjorde Ekengren sin första landskamp.

– Jag hade ett bra snack med förbundskaptenen Anders (Johansson) om min tuffa start i Djurgården och att jag var mer instabil på planen än tidigare. Jag skulle se till att komma i form igen och träna på hårt för att flyttas upp till a-laget och sedan även kanske ta en plats i landslaget. Det var bara för mig att ta tag i det hemma och när jag sedan fick kallelsen var det glädje och lättnad.

Hur hanterade du tiden då du inte var med i landslaget?
– Först var det så klart lite tufft att inte bli uttagen och jobbigt med frågor om varför jag inte var med landslaget. Tidigare spelade jag i stadslaget och kom med i de yngre landslagen. Även i mina klubblag har jag alltid startat alla matcher. Nu var jag plötsligt inte given längre. Jag lyckades dock vända det till något positivt. Det var bra mental träning där jag lärde mig att hantera sådana situationer vilket var väldigt lärorikt.

I mars var hon dock tillbaka igen då hon blev uttagen till F19-landslagets turnering i La Manga. Sverige spelade tre matcher och vann i tur och ordning mot Polen, England och USA.

– Det var en riktigt nice känsla att slå de här stora nationerna. De har redan ögonen på sig och sedan kommer vi där som underdogs och lyckas vinna alla matcher. Vi som grupp hade väldigt kul tillsammans, vi kände oss lugna med varandra och bara där vanns nog mycket.

För egen del blev det två inhopp mot Polen och USA samt en start mot England.

– Första inhoppet fick jag pingislunga direkt, men bortsett från det kändes det bra. Det är en riktigt bra nivå och det är kul att jag har fått förtroendet att jag ska klara av det här.

Hur surt var det att inte få genomföra EM-kvalet med tanke på den formen ni visade upp?
– Alla kände sig helt redo för EM-kval efter veckan i La Manga. Vi hade bra lag i kvalgruppen, men vi visste om att vi hade chansen och alla ville nog helst spela EM-kvalet direkt efter La Manga. Samtidigt var det något vi inte kunde påverka och sånt jag själv inte kan påverka försöker jag att inte lägga någon tid på.

Efter en längre tids uppehåll ska nu de första landslagssamlingarna hållas i sommar. Bland annat ska F02-landslaget starta upp igen. Med i truppen finns en spelsugen Hanna Ekengren.

– Det är alltid kul att vara igång med landslaget. Att träffa alla spelare och spela lite annan fotboll än den man spelar hemma. Nu har vi något att sikta mot igen.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Sara Lilja Vidlund | 2001 | KIF Örebro

Rasmus Wikström | 2001 | IFK Göteborg

Matilda Nildén | 2004 | IF Brommapojkarna

Helmer Andersson | 2001 | Örebro SK

Nationella partners