Framtiden Är Vår – Sara Lilja Vidlund

Debut i Allsvenskan i fjol. Rikligt med speltid och fyra mål under försäsongen i år. Dessutom turneringsvinst i La Manga med F19-landslaget. Sara Lilja Vidlund var mer än redo att starta säsongen 2020.
– Det är synd att inte vi inte fick se vad det kunde leda till när Allsvenskan sedan skulle dra igång. Samtidigt har jag fortsatt att träna på bra för att behålla formen, säger Sara Lilja Vidlund.

#FramtidenÄrVår – Sara Lilja Vidlund
Född: 12 september 2001
Position: Anfallare
Klubb: KIF Örebro
Tidigare klubbar: Immetorps BK (moderklubb), Bråtens IK, Rävåsens IK Karlskoga

Trots att hon fortfarande är tonåring har Sara Lilja Vidlund redan hunnit med sex säsonger på seniornivå. Efter att ha lämnat moderklubben Immetorps BK för Bråtens IK gjorde hon debut i Division 4 redan som tolvåring(!).

– Första gången tränaren ringde och sa att jag skulle vara med blev jag så nervös att jag nästan började gråta, haha. Jag minns att det var jättenervöst, men att det gick helt okej. Jag kom in och spelade i andra halvlek, säger Sara Lilja Vidlund.

Som 14-åring gick hon sedan vidare till Rävåsens IK för spel i Division 1. Det dröjde inte länge innan KIF Örebro fick upp ögonen för den snabba anfallaren och skrev kontrakt med henne 2017.

– Rävåsen trodde på mig och jag fick mycket speltid direkt vilket gjorde att jag kom in i det snabbt. Både i det fysiska spelet och med tempot i allting, säger Sara Lilja Vidlund.

Du har redan sex säsonger på seniornivå, hur har din fotboll gynnats av det tror du?
– Jag har från tidig ålder fått vänja mig vid det fysiska spelet och allting går snabbare. Jag har alltid varit snabb vilket jag har kunnat dra nytta av, men sedan har jag jobbat hårt för att vara så stark som möjligt vilket krävs för att kunna spela i Allsvenskan, säger Lilja Vidlund.

Även om hon tillhör KIF Örebro har hon fortsatt att spela kontinuerligt med Rävåsen i Division 1.

– För mig är speltid väldigt viktigt för min utveckling. Jag måste spela för att kunna prestera. Så jag har tränat på bra med Örebro och sedan fått viktig matchning i Rävåsen, säger Lilja Vidlund.

Under 2018 noterades hon för ett mål på elva matcher i Elitettan för KIF Örebro som avancerade upp till Allsvenskan det året. I fjol gjorde hon sin allsvenska debut och nätade direkt i 3-1-vinsten borta mot IF Limhamn Bunkeflo.

– Det var en väldigt lyckad debut! Vi startade en kontring och jag fick bollen på vänsterkanten. Jag drev inåt i planen och sköt utifrån och sen vart det mål. Jag kunde knappt tro på det själv. Jag blev lite småchockad och väldigt glad.

Var det nervöst?
– Ja, det var jättenervöst. Men det var bara trio minuter så jag tänkte ”det här klarar jag”. Vi ledde med ett mål så jag skulle in och jobba hårt och se till att det inte skulle bli chanser bakåt.

Totalt blev det två mål på 15 framträdanden, varav två från start, för anfallaren i Allsvenskan i fjol.

– Jag hade ställt in mig på att kämpa hårt för att få speltid då detta var första året i Allsvenskan. Med tanke på mina förväntningar var jag rätt nöjd med säsongen, sen är det klart att man alltid vill spela mer och visa vad man kan. Men i det stora hela är jag nöjd.

Det här året inledde hon förtroendeingivande, minst sagt. 18-åringen smällde in fyra bollar på de fyra inledande matcherna där hon startade i samtliga.

– Det kändes jättebra under inledningen med både alla starter och mål. Det är synd att inte vi inte fick se vad det kunde leda till när Allsvenskan sedan skulle dra igång. Samtidigt har jag tränat på bra för att behålla formen så jag hoppas att det känns lika bra sen när serien väl startar upp.

Vad är dina förhoppningar på kommande säsong?
– Det här året siktar jag på att bli en spelare som får kontinuerligt med speltid och bidrar med mycket poäng för laget. Jag hoppas kunna nå upp till det.

Istället för att vara mitt uppe i serien har spelarna i KIF Örebro just nu ett två veckor långt uppehåll på grund av Coronapandemin.

– Den här veckan har det inte varit mycket träning utan mer återhämtning istället efter en väldigt lång försäsong. Nästa vecka ska vi köra igång med ett fysprogram. Istället har jag lagt fokus på plugget, jag gjorde precis färdigt mitt sista prov i gymnasiet. Livet rullar på ändå.

I år tar Sara studenten, men det blir en speciell sådan. Restriktionerna landet över innebär bland annat att det inte blir något åk på flak och även utspringet påverkas då familj och vänner inte får samlas vid skolan.

– Klart att det suger, men hela världen har stannat upp och då är det klart att vi inte kan fira en student så som man brukar fira en student. Det är inget vi kan påverka så det gäller bara att inte tänka på det så mycket och hålla motivationen uppe ändå.

Lilja Vidlund är även en del av F19-landslaget som också påverkas av pandemin. Laget skulle under våren egentligen ha spelat det avgörande EM-kvalet Elite Round som nu är inställt.

– Vi var väldigt laddade och hade stort självförtroende. Det är synd att vi inte får reda på hur det kunde ha gått. Samtidigt förstår jag att det inte är möjligt i dagsläget att ta hit andra landslag för att spela ett EM-kval.

Tidigare i år hade F19-landslaget imponerat stort under turneringen i La Manga som även var genrepet för EM-kvalet. Sverige radade upp segrar mot Polen, England och USA. Tre vinster av tre möjliga.

– Det var vår bästa samling hittills. Det har aldrig gått så bra för oss tillsammans som grupp innan. Att lyckas slå så stora nationer gav oss ett enormt självförtroende. Det var en jätterolig samling, men samtidigt väldigt synd att det blev vårt avslut och att vi inte fick spela EM-kvalet för vi hade någonting väldigt bra på gång.

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Jonas Rouhi | 2004 | Juventus FC

Nationella partners