Framtiden Är Vår – Oliver Dovin

Då fotbollen står på paus startar vi upp #FramtidenÄrVår som är en artikelserie där spelare från olika ungdomslandslag intervjuas. En ny artikel produceras varje vecka. Först ut är P02-landslagets Oliver Dovin från Hammarby IF.

Bilden: Oliver Dovin värmer upp inför premiären mot Nederländerna i U17-EM 2019.

#FramtidenÄrVår – Oliver Dovin
Född: 11 juli 2002
Position: Målvakt
Klubb: Hammarby IF
Moderklubb: Enskede IK

För exakt ett år sedan satte sig Oliver Dovin och hans lagkamrater i P02-landslaget på planet över till Irland för att spela U17-EM. Där väntade ett gruppspel mot stornationerna Nederländerna, Frankrike och England.

– Vi hade höga förhoppningar när vi reste till Irland, men visste att det skulle bli väldigt tufft då vi hamnade i dödens grupp. Vi förberedde oss på att det kommer bli tufft och skulle se till att kämpa och vara koncentrerad 100 procent under hela matcherna, säger Oliver Dovin.

Sverige inledde med en 0-2-förlust mot Nederländerna som sedan gick och vann hela U17-EM. Senare under året slutade laget på en fjärdeplats under U17-VM i Brasilien.

– Vi hade det väldigt svårt i premiären. De pressade oss högt och vi hade svårt att komma till målchanser. De hade många skott mot oss och det var en tuff match generellt, men vi stod upp bra. Tyvärr blev det förlust, men jag är stolt över både min och lagets insats. Nederländerna är ett av världens bästa landslag i vår ålder, säger Oliver Dovin.

I nästa match föll Sverige mot Frankrike med 2-4. Frankrike nådde semifinal i U17-EM och senare under året blev det en ny semifinal i U17-VM där laget knep bronspengen.

– Vi började matchen bra och tog även ledningen. Frankrike pressade oss högt, men vi stod upp bra igen. De lyckades dock kvittera, men vi tog ledningen igen när Anthony (Elanga) gjorde sitt andra mål. Tyvärr slarvade vi och släppte in 2-2 och sen precis innan halvtidsvilan gjorde de 2-3. Det var tungt och inte så välförtjänt. I andra halvlek hade det svårt och orkade inte riktigt hela vägen. Vi var nerpressade och släppte in ett till mål i slutet, säger Dovin.

Inför avslutningsmatchen mot England var båda lagen redan utslagna ur gruppen. Sverige hade 1-1 och matchen stod och vägde. Till slut gick England segrande ur matchen med 3-1.

– Det här var vår bästa match i turneringen. Vi hade ett bra spel, kom till en del chanser och bollinnehavet var jämnt. Tyvärr hade vi inte turen med oss i avslutningslägena och det stod 1-1 i halvtid. I andra halvlek släppte vi in två mål och England vann, säger Dovin.

Under mästerskapet hade målvakten det svettigt mellan stolparna. Dovin noterades för hela 30 (!) räddningar enligt Uefas statistik. Flest av alla under gruppspelet där tvåan på listan hade elva räddningar. När turneringen var färdigspelad var det Dovin fortfarande högst upp på listan och vann räddningsligan trots färre spelade matcher än sina andra målvaktskollegor.

– Jag hade en väldigt bra turnering och är stolt över mina insatser. Vi mötte skitbra lag så var väntat att vi skulle bli tillbakapressade och att jag skulle få många skott mot mig. För min del var det en stor och viktig erfarenhet att få spela ett EM-slutspel mot stora lag och där det är många som kollar på matcherna. Att vänja sig vid den pressen.

Hur var det att representera Sverige i ett stort mästerskap?
– Jag brukar få rysningar varje gång jag tänker på det. Jag har spelat en del landskamper och börjar bli lite van med hur det går till, men när jag stannar upp och tänker på var jag började en gång och var jag är i dag är det skitstort och häftigt. Jag känner en jättestor stolthet. Det var en fin erfarenhet att få representera sitt land i ett mästerskap.

Väl tillbaka i Sverige efter mästerskapet fortsatte Dovin att träna med Hammarby. Under sensommaren fanns han för första gången med i matchtruppen till en allsvensk match. Totalt satt 17-åringen med på bänken vid sju matcher i Allsvenskan och en match i Svenska Cupen.

– Det är skitkul att få vara med och se hur det går till under en matchdag. Att få vara med och känna på det. Sitter du på bänken är du ändå nära speltid. Om det händer något är det jag som hoppar in.

Vad tror du krävs från din sida att ta steget från bänken ut till plan?
– Det gäller nog att prestera ännu bättre och mer kontinuerligt. Att göra så få misstag som möjligt. Jag känner mig redo och är väldigt taggad på att säsongen ska dra igång.

Hur skulle det vara att debutera i Allsvenskan med Hammarby?
– Det hade varit otroligt mäktigt och stort för mig att debutera då jag har varit ”bajare” sen liten och spelat för klubben sedan jag var tolv år. Att få spela inför Sveriges överlägset bästa supportrar hade varit en ära.

I början av april skulle Allsvenskan ha dragits igång. Istället är ligan, som så många andra ligor världen över, uppskjuten.

– Det är så klart en jobbig situation för alla. För oss är det tråkigt att försäsongen förlängs och att vi inte kan spela matcher. Det är inte så mycket du kan göra åt det utan bara träna på och förbereda sig så gott det går.

Hur ser er vardag ut?
– Vi tränar på som vanligt, men har lite restriktioner för hur vi får umgås. I samband med träningarna delar vi upp oss i fem olika omklädningsrum. Annars tränar vi på som vanligt. Jag försöker gymma en hel del för att stärka upp kroppen nu när vi inte har några matcher.

Under detta långa uppehåll har en viss Zlatan Ibrahimovic anslutit till laget för att träna.

– Det är skitkul. Det är en stor person runt hela världen. Det är mäktigt och jag tror att alla som träffar honom första gången blir lite starstrucked, men man vänjer sig rätt snabbt och kommer in i det.

– Man märker vilken nivå han är på, han är bäst på varje träning. Han har väldigt bra avslut, men man ser även vilken passningsspelare Zlatan är. Vilka genomskärare han gör och vilka passningar han hittar mellan lagdelarna. Att han är med och tränar med oss är en bra erfarenhet för mig.

Avslutningsvis, vad längtar du mest till nu under rådande omständigheter?
– Att serien startar. Att få spela matcher och må bra.

 

FAKTA
Räddningsligan U17-EM 2019

  1. Oliver Dovin, Sverige, 30 räddningar på tre matcher.
  2. Maarten Vandevoordt, Belgien, 23 räddningar på fem matcher.
  3. Marco Molla, Italien, 17 räddningar på fem matcher.
  4. Calvin Raatsie, Nederländerna, 15 räddningar på fem matcher.

Johan Velagic

Nationella partners