Framtiden Är Vår – Jonas Rouhi

Jonas Rouhis säsong 2019 inleddes med en Ligacupvinst med BP och avslutades med ett provspel i Juventus. Däremellan vann den omskolade vänsterbacken Gothia Cup och debuterade i P04-landslaget.
– Det är den bästa säsongen jag har haft i mitt liv. Drömmar har gått i uppfyllelse samtidigt som jag har fått nya drömmar att jobba för, säger Jonas Rouhi.

#FramtidenÄrVår - Jonas Rouhi
Född:
7 januari 2004
Position: Vänsterback
Klubb: Juventus FC
Tidigare klubbar: Tullinge TP (moderklubb), Hammarby IF, IF Brommapojkarna

Under provspelet i den italienska storklubben imponerade försvararen så pass mycket att Juventus skrev kontrakt med honom i februari.

– Jag hade inte stora förväntningar efter provspelet, jag ville inte bli ledsen och besviken om det inte skulle bli något. Men sen när de ville ha mig blev jag så klart jätteglad. Steget till Juventus är det bästa för min utbildning. Bara att få möjlighet att spela för Juventus är otroligt stort och jag är jätteglad över det, säger Jonas Rouhi

Det var efter en landskamp mot Norge i Lofoten som Juventus fick upp ögonen för Rouhi som blev inbjuden på ett veckolångt provspel i Turin.

– Det gick bra för mig och jag lärde mig mycket på bara en vecka i Juventus. Tempot där borta är definitivt mycket högre än hemma i Sverige. Alla delar i spelet gick väldigt snabbt så det gällde att tänka snabbt hela tiden. Det är även mycket mer taktiskt i övningarna i Italien. Du är hela tiden tvungen att röra dig och visa dig på ett annat sätt. Jag känner att det redan har hjälpt mig i min utveckling och det är kunskaper som jag kommer att ha med mig resten av livet, säger Jonas Rouhi.

Första tiden i sin nya klubb har dock varit speciell på grund av rådande situation. Italien är ett av de länderna som drabbats hårdast av Coronaviruset vilket gjorde att Rouhi mer eller mindre bara hann ner till Italien för att sedan vände tillbaka till Stockholm igen.

– Jag flyttade ner dit, men var bara där i en månad ungefär. Sen stängdes skolan, fotbollen och hela landet ner. Alla spelare som bodde på internatskolan åkte hem så nu har vi fått ett eget träningsprogram och skolan sköter jag online via datorn. Vi vet fortfarande inte när vi ska tillbaka till Italien igen, säger Rouhi.

Så du bor på klubbens internatskola i vanliga fall?
– Ja, vi är totalt runt 80 spelare som bor där, alla kommer från olika länder och andra städer i Italien. Vi bor två och två i rummen så jag bor med en italienare från mitt lag. Skolan ligger precis där a-laget tränar, men vår anläggning ligger cirka 20 minuter härifrån med buss.

Trots den korta tiden i Italien hann Rouhi med att göra sin debut för klubben i en träningsmatch.

– Jag började ganska lugnt och sen kom jag in i matchen mer och mer. Precis som på träningarna var tempot högt och det är väldigt mycket mer taktik i matchen. Även om det bara var en träningsmatch så lärde jag mig en hel del, säger Rouhi som även är mitt uppe i att lära sig italienska.

– Just nu pluggar jag bara italienska i skolan, det är mitt enda ämne för tillfället. Det ska jag plugga fram till att jag börjar gymnasiet efter sommaren och då börjar jag plugga andra ämnen också som i en vanlig klass.

Hur går det?
– Det går bra. Jag pluggar varje dag och lär mig hela tiden. Många av spelarna i laget pratar inte engelska så det är viktigt att jag lär mig språket.

Just nu pluggar han italienska via datorn från föräldrahemmet i Stockholm. Det varvar han med egenträning och att fasta under högtiden ramadan.

– Det är faktiskt enklare att fasta nu när det är Corona. Nu kan jag bestämma själv när jag ska träna och sova. Skolan är vid klockan fyra och det är den enda tiden jag behöver hålla, annars behöver jag inte följa någon speciell tid. Det som är jobbigt är att jag inte kan träffa mina kompisar som jag brukar.

Med mer tid över hemma i Stockholm har Rouhi passat på att plocka upp en stor passion han har. Nämligen taekwondo där han innehar svart bälte.

– Jag tränade taekwondo i sex år fram till att jag flyttade till BP då det blev mer fokus på fotbollen. Men nu har jag faktiskt tränat lite igen när jag är hemma i Stockholm. Det har hjälpt mig inom fotbollen.

På vilket sätt har taekwondo hjälpt ditt fotbollsspelande?
– Du bygger muskler du vanligtvis inte bygger i fotbollen, du blir starkare i vissa delar, du får bra balans och du kan hoppa och sparka högt. Det finns många fördelar med taekwondo som du kan ta med dig till fotbollen.

I fjol lade han som sagt ner taekwondon för att satsa helhjärtat på fotbollen i samband med övergången till IF Brommapojkarna. Innan dess hade han spelat flertalet år i Hammarby IF dit han kom från moderklubben Tullinge TP. Säsongen i BP slutade i succé med vinst i både Ligacupen och Gothia Cups SEF Trophy.

– Det är den bästa säsongen jag har haft i mitt liv. I BP vann vi många matcher och två titlar. Drömmar har gått i uppfyllelse samtidigt som jag har fått nya drömmar att jobba för.

Det var även i BP som han skolades om. Från ytter och anfallare tog han steget ner i planen och blev vänsterback.

– Det är det bästa bytet någonsin för mig. Det var som vänsterback jag kom med i landslaget. Det var som vänsterback Juventus såg mig. Jag trivs jättebra att spela som vänsterback för jag gillar att följa med upp i anfallen och att jobba hårt i försvaret. Det är den bästa positionen.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är en kreativ spelare som gillar att utmana. Jag är en ganska snabb och teknisk spelare. Jag ger aldrig upp heller och försöker alltid bidra med det jag har.

Under sensommaren kom även landslagsdebuten. Rouhi har deltagit i samtliga fyra landskamper som P04-landslaget har spelat och har gjort ett mål.

– Självklart var det nervöst, jättenervöst. Men jag kom in i det och då släppte det och jag kunde fokusera på mina uppgifter. Det är en otrolig känsla att få spela för landslaget. Det var en stor dröm som gick i uppfyllelse när jag gjorde landslagsdebuten. Jag menar, vem vill inte spela för Sverige?

Johan Velagic

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Oliver Dovin | 2002 | Hammarby IF

Elma Junttila Nelhage | 2003 | Kopparbergs/Göteborg FC

Nationella partners