Framtiden är vår – Elma Junttila Nelhage

I morgon lördag skulle F17-EM på hemmaplan ha inletts. Efter nästan två års förberedelser skulle F03-landslaget äntligen spela sin efterlängtade EM-premiär. På grund av rådande situation ställdes mästerskapet in och EM-festen uteblir.
– Att ha chansen att spela ett mästerskap på hemmaplan mot de bästa nationerna i Europa och sen se allt bara försvinna är tungt. Samtidigt är det inte mycket man kan göra. Människors liv och säkerhet går så klart före ett EM, säger Elma Junttila Nelhage.

Bilden: Elma Junttila Nelhage under en träningsmatch mot Nederländerna i fjol.

#FramtidenÄrVår – Elma Junttila Nelhage
Född: 21 maj 2003
Position: Mittback
Klubb: Kopparbergs Göteborg FC
Moderklubb: IK Zenith

I september 2018 spelade F03-landslaget sina allra första landskamper. Två svängiga matcher mot grannlandet Norge på ett stormigt Öland. Därefter har laget spelat uppemot 20 landskamper där mittbacken Elma Junttila Nelhage medverkat i de flesta.

– Det är alltid en jättestor ära att få sätta på sig den gula tröjan. Det är något jag har drömt om sedan jag var liten. Det är oerhört stort att få chansen att bara gå ut och njuta, säger Elma Junttila Nelhage.

I förberedelserna inför F17-EM spelade laget bland annat en UEFA-turnering i Slovenien, Nordisk Flick och för-EM på hemmaplan samt för-VM i Indien i vintras.

– Turneringen i Indien var väldigt häftig med en helt annan kultur och så mycket intryck med all trafik och annan mat exempelvis. Att få se världen ur ett annat perspektiv. Hela upplevelsen var rolig och att vi sen kom hem med en seger och guldmedaljer var extra kul, säger Elma Junttila Nelhage.

Just i dag var tanken att laget skulle befinna sig i Falkenberg för att genomföra den sista träningen och slipa på matchplanen inför lördagens tänkta EM-premiär. Istället är spelarna hemma på sina orter och F17-EM inställt på grund av Corona.

– Det är jättetråkigt. Att ha chansen att spela ett mästerskap på hemmaplan mot de bästa nationerna i Europa och sen se allt bara försvinna är så klart tungt. Det var ett stort mål som vi hade satt upp och kämpat väldigt hårt för redan från första landslagssamlingen 2018. Samtidigt är det inte mycket man kan göra. Människors liv och säkerhet går så klart före ett EM. Man får ta det som det är, säger Junttila Nelhage.

Hur stort hade det varit med ett EM-slutspel på hemmaplan?
– Det hade varit det största jag varit med om. Att få spela för sitt land i ett EM på hemmaplan mot de allra bästa länderna är det man drömmer om.

Istället får 16-åringen träna på hemma i klubblaget Kopparbergs Göteborg FC som hon anslöt till i somras från moderklubben IK Zenith.

– Jag kände att jag var rätt klar i min tidigare klubb och behövde nya utmaningar. Jag har kommit till en bra verksamhet som är en elitsatsande klubb. Nu får jag chansen att ta mig upp i ett a-lag på högsta nivån i Sverige. Jag får bra möjligheter att utvecklas varje dag på träningarna. Det är ett bra steg för min utveckling.

Trots sin ringa ålder hann försvararen med två säsonger i Division 2 med IK Zenith. Nu är hon tillbaka i juniorfotbollen igen i F19-laget i Kopparbergs Göteborg FC dit flera av hennes kompisar från F03-landslaget har anslutit. Nellie Nygren, Johanna Svedberg, Hanna Wijk och Alice Söndergaard. Samtliga gick över till klubben i fjol.

– Vi har lärt känna varandra på alla landslagsläger så det är jättekul att vi spelar i samma klubb nu. Alla pushar varandra och måste göra sitt bästa på träningarna vilket gör att vi utvecklas väldigt mycket.

För tillfället är F19-serien uppskjuten med förhoppningar om att kunna dra igång med en enkelserie i augusti.

– Det är så klart en tuff situation, men jag får se det som en chans att träna ännu hårdare och vara jättebra förberedd när serien sedan väl drar igång. Jag lägger in extrapass varje vecka med både gym, löpning och fotboll.

Under vintern och försäsongen har Junttila Nelhage även varit med och tränat uppe i a-laget. I somras såg hon Sverige spela hem ett VM-brons. Bara månader senare sprang hon runt på samma plan och tränade med några av VM-bronsmedaljörerna.

– Det är väldigt många som är väldigt duktiga och som glänser vid olika tillfällen. Jag försöker att ta in så mycket som möjligt och lära mig så mycket som möjligt av alla. Det är spelare med mycket erfarenhet och kunskap.

Under ett träningsläger i Norge tidigare i år debutera hon dessutom i a-laget. 16-åringen fick ett inhopp på en kvart i träningsmatchen mot Vålerengen.

– Det var mest kul att få chansen, jag hann inte tänka så mycket utan gick bara ut och gjorde mitt bästa.

Hur gick det för dig?
– Det gick helt okej, men jag spelade i en ovan position som vänsterytter vilket jag aldrig hade gjort tidigare. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra i alla situationer, men det var kul att få spela. Och kul att få vinna.

I landslaget lirar hon mittback. I klubblaget varierar hon som mittback och vänsterback och beskriver sig själv som en snabb spelare med bra spelförståelse, ganska fin vänsterfot och bra på att försvara.

Med a-lagsdebuten avklarad som 16-åring har hon nu siktet inställt på framtida mål.

– Målet är att nå a-laget. Jag vill spela i Allsvenskan och är beredd att jobba hårt för det.

 

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Johan Velagic

Nationella partners