Link

Ny information om UEFA F17-EM

Under gårdagen genomförde UEFA ett videomöte med samtliga nationsförbund. Efter mötet meddelades bland annat att ungdomsmästerskapet UEFA F17-EM, som var planerat att genomföras i Sverige i maj, fortsatt är uppskjutet. Nedan följer ytterligare information som presenterades under mötet - om vilka alternativ som finns för mästerskapets genomförande.

Då UEFA F17-EM 2020 är kvalificerande för FIFA F17-VM har UEFA valt att fortsatt skjuta upp ungdomsmästerskapet i stället för att ställa in det. Under mötet presenterades vilka alternativ man ser för genomförandet av mästerskapet.

Konkret konstaterades följande:

 • Det är omöjligt att genomföra F17-EM i det format som var tänkt från början, med gruppspel, semifinaler, playoff och final (totalt 16 matcher).
 • Ett förenklat tävlingsformat måste användas för att kvalificera lagen för VM.

I klartext betyder ovanstående konstaterande att F17-EM inte kommer att vara möjligt att genomföra i ordinarie format i Sverige, varken i maj eller senare under året. Men det kommer inte heller flyttas och genomföras på det sättet i något annat land.

UEFA presenterade vidare fyra olika scenarier för vad som kan ske i stället:

 • Att kvalspelet, istället för ordinarie Elite Rounds, sker i utslagningsformat. Där kvarvarande lag spelar enkelmatcher i tre omgångar för att få fram fyra lag till en finalturnering. Denna finalturnering med fyra lag spelas i så fall i augusti – där plats inte är fastställd.
 • Reducerade Elite Rounds där fyralagsgrupperna avgörs med enbart tre matcher (semifinaler och final) för att få fram en segrare. Därefter en reducerad finalturnering med enbart kvartsfinaler, semifinaler och final i augusti – där plats inte är fastställd.
 • Utse de tre VM-kvalificerade länderna baserat på UEFA-rankingen. Därmed varken genomföra Elite Rounds eller finalturnering.
 • Inställt UEFA F17-EM 2020. Detta ifall beslut fattas att ställa in även FIFA F17-VM.

UEFA hoppas kunna fatta beslut om hur man ska gå vidare i de här frågorna i slutet av april.

Svenska Fotbollförbundet har också fått ett löfte av UEFA om att få arrangera någon annan form av turnering eller mästerskap, istället för det F17-EM som var tänkt. Vad för annan turnering det gäller, eller när, har inte diskuterats i detta skede.

För mer information:

 • Esprit
 • Hublot
 • Nike
 • VISA
 • Together#WePlayStrong
 • Bauhaus
 • Pepsi MAX