Kryss mot Nederländerna

Efter några dagars träningsläger var det äntligen dags för match för U23-landslaget i Marbella. Tuffast tänkbara motstånd väntade under fredagseftermiddagen och Sverige spelade oavgjort 1-1 mot Nederländerna där lagen ägde en halvlek var.
- Det är positivt att vi lyckas vända matchen. Jämn första halvlek, lite fördel Nederländerna men i andra halvlek är vi det bättre laget, säger förbundskaptenen Ulf Kristiansson.

Inför lägret i spanska Marbella låg fokus för det svenska U23-landslaget på att skapa fler högoktaniga målchanser än tidigare. Och det lyckades Ulf Kristianssons landslag med i matchen mot ett tufft Nederländerna.

- Målchansproduktionen har vi försökt jobba med och vi skapade flera vassa målchanser i matchen, säger förbundskaptenen.

I den första halvleken var det dock fördel Nederländerna.

- Vi tycker väl själva att vi borde ha gjort en lite vassare första halvlek. Vårt anfallsspel är lite stresssigt, lite för låg kvalitet i passningsspelet i första halvlek. Vi får spela en del på egen planhalva och tappar bollen lite enkelt samtidigt som vi blir pressade ganska högt upp, säger han och fortsätter:

- Även fast vi är lite besvikna med den så har vi ändå två bollar i stolpen.

Men Nederländerna tog ledningen - "ett ganska billigt mål" som Kristiansson beskriver det - också i den första halvleken. Men det blev annat ljud i skällan på Sverige i den andra halvleken. 

- Vi rycker upp oss i andra. Vi får aktivare spel från våra yttrar och vii fortsätter att skapa chanser. Mycket av spelet är på deras planhalva. 

I den 69:e minuten ger det också utdelning. Nyinbytte Cassandra Korhonen, som varit på plan i mindre än sex minuter, gjorde sitt första landslagsmål på U23-nivå. 

- Det är väldigt positivt att vi lyckas vända matchbilden, säger förbundskaptenen och fortsätter:

- Förutom målet skapar vi tre ytterligare jättebra målchanser. Michelle (de Jongh) är fri mot målvakten och blir neddragen. Det borde ha varit en målchansutvisning. Sen har också Amanda Nildén och Ellen Löfqvist en varsin riktigt vass målchans. 

Sverige var med andra ord inte långt ifrån segern - mot ett väldigt bra fotbollslag.

- Tyvärr tappar vi första halvlek där vi inte lyckas i speluppbyggnaden. Men dom har ju ett väldigt bra lag, det märks också. Om inte vi spelar på max så straffas vi, säger Kristiansson och fortsätter:

- Det är ett offensivt väldigt skickligt lag och dom är väldigt tuffa i duellspelet också. Vi behöver göra våra prestationer 100 procent för att vinna en sån här match. Det gör vi i andra halvlek, men inte riktigt i första.

På tisdag väntar den andra och sista matchen under det här lägret för U23-landslaget då grannlandet Norge väntar. 

Sveriges startelva (4-2-3-1): 1 Emma Holmgren – 2 Ronja Aronsson, 13 Emma Östlund, 4 Josefine Rybrink, 15 Amanda Nildén – 6 Ebba Wieder (K), 16 Nellie Lilja – 7 Johanna Rytting Kaneryd, 8 Tove Almqvist, 10 Michelle de Jongh – 9 Emma Westin.

Ersättare:  12 Moa Öhman – 3 Emma Pennsäter, 5 Josefin Harrysson, 11 Cornelia Kapocs, 14 Ellen Löfqvist, 17 Sara Mellouk, 18 Wilma Öhman, 19 Cassandra Korhonen, 20 Ebba Hed, 22 Selina Henriksson, 23 Paulina Nyström.

Nationella partners