Intervju med Johanna Lindell

F19-landslaget fick en flygande start på turneringen i La Manga då Polen besegrades med 1-0 efter mål av Johanna Lindell. Nu blickar den målfarliga mittfältaren fram emot kommande utmaningar i turneringen mot England och USA.
– Det är väldigt nyttiga matcher för oss där vi får mäta oss med många duktiga spelare och nationer. Du lär dig mycket, säger Johanna Lindell.

F19-landslafet befinner sig just nu i Spanien och genrepar inför EM-kvalet nästa månad. Sverige inledde turneringen i La Manga med en uddamålsseger mot Polen.

– I första halvlek var vi ganska pressade av Polen och vi hittade kanske inte riktigt lugnet. I andra halvlek öppnade det upp sig mycket mer och vi utnyttjade ytan bakom deras backlinje. Överlag gjorde vi en ganska bra match, säger Johanna Lindell.

Efter en rad tuffa bataljer på sistone under hösten och vinter var vinsten mot Polen en efterlängtad sådan.

– Det var jätteskönt för hela laget att äntligen få vinna igen. Det är även bra att vi började turneringen med en vinst, säger Johanna Lindell som även stod för matchens enda mål i första halvlek.

– Det började med en inspark där Sara (Lilja Vidlund) vann sin duell och vi kom runt på högerkanten. För min del handlade det om att snabbt komma in i boxen. Beata (Olsson) hjälpte till att trycka ner deras backlinje och sedan fick jag ett bra inspel från Sara som jag gjorde mål på, säger Lindell.

Känslan att göra mål för sitt land?
– Det är verkligen en jättehärlig känsla. Det är få förunnat att få göra mål i landslagströjan, säger Lindell.

Turneringen i La Manga går vidare med ny match redan i dag fredag. England står på schemat med avspark 12.00.

– Jag var med i La Manga förra året då vi också mötte England. Det är ett skickligt lag med många duktiga spelare. Det kommer att bli en tuff match, men en rolig utmaning.

Turneringen avslutas sedan mot USA på söndag.

– Det är väldigt nyttiga matcher för oss där vi får mäta oss med många duktiga spelare och nationer. Du lär dig mycket samtidigt som du ser var du själv står i de här sammanhangen.

Vad har du för förhoppningar på samlingen i La Manga?
– Jag hoppas vi kan få ihop laget än bättre och bygga upp en bra känsla inför EM-kvalet nästa månad. Att vi finslipar på delar i spelet och spelar oss samman. För egen del handlar det om att hitta ett bra flyt och en skön känsla.

Mellan 8-14 april spelar Sverige det avgörande EM-kvalet Elite Round på hemmaplan i Göteborg.

– Det ska bli jätteroligt. Extra kul att det spelas i Sverige och att det kanske kommer lite publik som håller på oss.

Laget möter då i tur och ordning: Spanien, Schweiz och Serbien. Endast gruppsegraren tar sig vidare till U19-EM som spelas till sommaren.

– Vi har inte mött något av lagen tidigare, men vet om att det är bra nationer. Spanien brukar vara snabba och skickliga med många duktiga spelare. Vi kommer att behöva göra en väldigt bra prestation för att få med oss bra resultat, precis som mot Schweiz och Serbien. Samtidigt har vi alla möjligheter att lyckas vinna gruppen och ta oss till EM.

Till vardags spelar Lindell sin fotboll i AIK där hon nu gör sin andra vända. Som knatte anslöt hon till AIK från moderklubben Ekerö IK. Efter kortare sejourer i både Hammarby IF och IF Brommapojkarna återvände Lindell till AIK i fjol.

– Jag trivs väldigt bra i AIK, både med lagkompisarna och tränarna, det känns som hemma och det är kul. Det är samtidigt en stor stolthet att få representera en så stor och professionell klubb som vill satsa på damlaget. Och hur de utvecklar oss unga spelare. Det är både en nyttig och rolig miljö att vara i.

Förra året slutade AIK på en fjärdeplats, endast fyra poäng upp till andraplatsen som hade inneburit avancemang till Allsvenskan.

– Vi gjorde en bra säsong och var alltid ett svårt motstånd för andra lag. Vi spelade en bra fotboll och var länge med och fajtades om uppflyttning. Det var surt att vi inte lyckades ta de där sista viktiga poängen. En besvikelse att vi inte tog en av de två platserna upp till Allsvenskan. Men överlag gjorde vi en bra säsong som vi ska vara stolta över.

Lindell själv gjorde sin första seniorsäsong som ordinarie och svarade då för åtta mål på 25 matcher som 18-åring.

– Jag tog steg och utvecklades under hela säsongen förra året. Förtroendet jag hade från tränarna var en nyckel för att jag tog mig upp på en nivå som gjorde att laget hade nytta av mig. Jag är nöjd med min säsong, det var kul att göra en del mål och vara en viktig spelare för laget.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– En smart spelare som är bra på att hitta ytor och oftast är spelbar. Jag försöker att hota motståndarnas backlinje genom att vara målfarlig, men framförallt kanske hitta de avgörande passningarna och öppnande insticken till mina medspelare.

Efter att ha varit så nära i fjol hoppas 19-åringen på att både hon själv och AIK i år kan fortsätta bygga vidare från fjolårssäsongen.

– Vi har haft en knackig försäsong med en hel del skador och sjukdomar. Truppen känns stark och jag hoppas att vi tar vid där vi slutade förra säsongen. Att vi spelar en bra fotboll och är ett lag ingen vill möta. Att vi försöker vinna så mycket som möjligt och sen får vi se om det räcker till en uppflyttning eller inte. För egen del vill jag fortsätta att utvecklas och ha en viktig roll i AIK.

Johan Velagic

Nationella partners