Link

Seger mot USA efter vändning

F19-landslaget kom tillbaka från 0-1 till 2-1 och besegrade USA. Sverige vann därmed samtliga sina tre matcher i La Manga. Sara Lilja Vidlund kvitterade för Sverige och Kajsa Lang satte dit avgörande 2-1.
– Det händer inte varje dag att vi slår USA så det var en fin skalp och väldigt bra gjort av tjejerna. Det har varit en fantastisk vecka, säger F19-förbundskaptenen Anders Johansson.

Efter två vinster mot först Polen och sedan England avslutades samlingen i La Manga under söndagen med match mot USA.

Sverige fick en rejäl kalldusch när USA redan i den andra minuten gjorde amerikanskorna 1-0 efter en hörna.

Blågult skulle dock komma igen, men det i andra halvlek. Efter första 45 minuterna var USA alltjämt i ledning med 1-0.

– Vi fick en mardrömsstart och det var så klart tungt att åka på ett så tidigt mål direkt. Men det har varit en bra vecka där spelarna har fått en riktigt härlig sammanhållning. De bestämde sig direkt för att vända på steken och kom in bra i matchen efter det. USA hade mest boll, men kom ingenvart. De tvingades att slå långa bollar som vi samlade upp och kunde ibland gå på kontringar, men skapade inte de där farliga chanserna. Vi var lite osynkade i anfallsspelet i första halvlek vilket gjorde att vi fick försvara en del, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek tog Sverige över matchen mer och mer och kvitterade tämligen omgående. I den 56:e minuten slog Sara Lilja Vidlund till med ett skott utifrån som letade sig in till 1-1.

Ett tag senare var samme Lilja Vidlund nära att göra ännu ett mål, men den här gången var ribban i vägen för hennes nick.

Även USA träffade målramen. Efter en kontring kom ett avslut som tog i insidan av stolpen för att sedan studsa ut.

Precis som senaste matchen mot England lyckades Sverige avgöra sent även mot USA. I den 79:e minuten klev lagkaptenen Kajsa Lang fram och kunde stöta in 2-1 efter en hörna.

USA försökte med en slutforcering, men Sverige stod emot bra och bevakade sin ledning matchen ut. Sverige reste sig från kallduschen, vände och vann matchen med 2-1.

– Andra halvlek var mycket, mycket, bättre från vår sida. Vi höll i bollen på ett annat sätt vilket gjorde att vi kunde hålla upp laget och komma till längre anfall. Vi fick ganska tidigt in 1-1 och hade efter det några chanser till att göra fler mål. Nu hade vi mer boll och då kunde USA gå på mer kontringar mot oss, men vi försvarade oss otroligt bra, precis som i de två tidigare matcherna så det hände faktiskt inte så mycket för USA. Vi fick in 2-1 i slutet och tog en fantastisk seger. Det händer inte varje dag att vi slår USA så det var en fin skalp och väldigt bra gjort av tjejerna. Det var på nytt en härlig glädje efter slutsignalen att vi tog tre raka segrar, säger Anders Johansson.

Samlingen i La Manga slutade därmed med tre uddamålssegrar. Först 1-0 mot Polen, därefter 2-1 mot både England och nu även USA. Ett minst sagt lyckat genrep inför stundande Elite Round i Göteborg nästa månad.

– Jag har varit på många samlingar i La Manga och det går inte att få särskilt bättre förutsättningar. Vi har bott jättebra och tränat på fantastiska planer i väldigt bra väder. Vi har haft 22 spelare som har gett allt och ställt upp för varandra på ett jättebra sätt och kommit varandra närmre. Det har varit mycket skratt och sång, det är sällan tyst här utan fullt drag hela tiden. De som inte har varit med så mycket tidigare har kommit in och gjort det fantastiskt bra. Det har varit en fantastiskt bra vecka som vi är otroligt nöjda med. Vi har jobbat en del med att inte tänka på kommande EM-kval nästa månad utan istället vara här och nu och hela tiden tänka på nästa aktion. Det har både spelarna och ledarna klarat av bra och inte seglat iväg, säger Johansson.

Mellan 8-14 april avgörs det avgörande EM-kvalet Elite Round på hemmaplan i Göteborg. Sverige har hamnat i samma grupp som Spanien, Schweiz och Serbien. Endast gruppvinnaren tar sig vidare till sommarens EM-slutspel i Georgien.

Sveriges startelva: 1 Julia Langörgen - 2 Kajsa Törnkvist, 3 Johanna Alm, 4 Kajsa Lang [K], 5 Elsa Törnblom - 11 Hanna Lundkvist, 6 Matilda Eriksson Kristell, 8 Ella Smith Ygfeldt, 7 Johanna Lindell - 9 Sara Lilja Vidlund, 10 Beata Olsson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo