Inledande vinst mot Polen i La Manga

F19-landslaget inledde turneringen i La Manga på bästa möjliga vis. Polen besegrades med 1-0 efter att Johanna Lindell gjort matchens enda mål.
– Vi vann matchen rättvist och börjar få ordning på försvarsspelet vilket är väldigt viktigt inför det kommande EM-kvalet, säger F19-förbundskaptenen Anders Johansson.

Det blev vinst direkt när F19-landslaget inledde turneringen i La Manga, som även är genrep för kommande EM-kval nästa månad. Polen väntade i första matchen och Sverige kopplade grepp om matchen omgående.

Sverige hade mest boll och kom till flest lägen i första halvlek. Efter en halvtimmes spel kom även ledningsmålet genom Johanna Lindell.

Hanna Lundqvist utmanade sin back och slog ned bollen mot kortlinjen till Sara Lilja Vidlund som avancerade ytterligare. En snett in och bakåt passning senare hamnade bollen hos Lindell som slog in 1-0 för blågult.

Strax efter målet var Sverige nära att öka på ledningen. Beata Olsson vände rappt och skickligt bort sin bevakning och avlossade bössan. Skottet tog dock i ribban och ut. Ledningen i halvtid var därmed alltjämt 1-0.

– Vi spelade ett bra försvarsspel matchen igenom och hade bra kontroll på Polen som inte skapade mycket alls. Vi hade respekt för deras vassa kontringar och lyckades avvärja det på ett bra sätt genom vårt försvarsspel. Våra forwards gjorde ett jättejobb tillsammans med mittfältet, backlinjen och målvakt. Vi hade lite problem med vårt eget anfallsspel då Polen pressade oss med en oerhört hög fart. Vi fick inte riktigt ordning på passningsspelet och tekniken, det blev lite hackigt. När vi väl spelade oss förbi pressen blev det farligt och vi gjorde ett väldigt vackert fotbollsmål. Vi kunde kanske ha gjort mer i anfallsväg, men var nöjda med 1-0 efter första halvlek, säger förbundskapten Anders Johansson.

Även i andra halvlek fortsatte Sverige att kontrollera matchen och skapa de flesta farligheterna.

Hanna Lundqvist var nära efter ett inspel från Ellen Schampi och Sverige hade även en boll som räddades på mållinjen efter en hörna.

Inga fler mål föll i matchen. Sverige slog Polen med 1-0.

– Andra halvlek sprack isär ganska snabbt. Polen orkade inte pressa oss lika intensivt och vi fick bättre kontroll på bollen. Vi hade bra lägen, men fick inte in bollen i mål. Vi vann matchen rättvist och ser vi till de två senaste landskamperna har vi släppt till få chanser. Vi börjar få ordning på försvarsspelet vilket är väldigt viktigt inför EM-kvalet. Sen var det en hel del oerfarna F19-landslasspelare som gjorde det jättebra i dag vilket var väldigt kul att se, säger Anders Johansson.

Vidare i turneringen väntar nu matcher mot England och USA, två lag som också möttes på onsdagen. Där vann då amerikanskorna med 3-0.

– Jag är väldigt glad för tjejernas skull att det blev en seger nu efter att ha åkt på några sura förluster på sistone. Det var en otroligt skön seger inför våra två tuffa avslutande matcher i turneringen, säger Johansson.

Sveriges startelva: 1 Julia Langörgen - 2 Kajsa Törnkvist, 3 Johanna Alm, 4 Kajsa Lang [K], 5 Elsa Törnblom - 11 Hanna Lundkvist, 6 Matilda Eriksson Kristell, 8 Ella Smith Ygfeldt, 7 Johanna Lindell - 9 Sara Lilja Vidlund, 10 Beata Olsson.

Johan Velagic

Nationella partners