Ny vinst i La Manga – England besegras

F19-landslaget tog sin andra raka seger i turneringen i La Manga. Under fredagen besegrades England med 2-1. Evelyn Ijeh gjorde första målet medan Ella Smith Ygfeldt avgjorde sent med ett riktigt drömmål.
– Att få avgöra så sent var väldigt skönt och det är kul både för spelarna och oss ledare att ta två raka vinster mot två så duktiga nationer, säger Anders Johansson.

Sverige följde upp onsdagens 1-0-vinst mot Polen med en ny uddamålsvinst. Den här gången mot England som slogs med 2-1.

England hade mycket boll, men hade svårt att skapa några riktiga lägen mot ett kompakt Sverige som försvarade sig väl.

Även blågult hade sina anfall och skapade en drös med hörnor. Efter dryga halvtimmen kom ledningsmålet genom Evelyn Ijeh som drev framåt med bollen och avslutade vid målvaktens vänstra hörn. Sverige upp i en 1-0-ledning i den 35:e minuten.

Efter målet hade Sverige några halvchanser, men 1-0-ledningen stod sig halvleken ut.

– Det är kul att se att spelarna tar chansen. Vi kom till matchen med en hel ny startelva där sju av startspelarna är underåriga och födda 2002 varav fem av dessa gjorde sina första F19-landskamper. England startade matchen bra och vi försvarade oss väl matchen igenom. Vi växte in i matchen, det tog ett litet tag innan spelarna kom in i tempot på den här nivån. England hade mycket boll, men vi klarade oss bra och var ganska nöjda med första halvlek, säger förbundskapten Anders Johansson.

Andra halvleken påminde mycket om den första. England med mycket boll mot ett Sverige som stod upp bra.

I den 67:e minuten kom däremot kvitteringen genom Missy Bo Kearns som fick in 1-1 efter en andrabollssituation.

Matchen gick mot sitt slut när Ella Smith Ygfeldt slog till med ett riktigt drömmål. Efter att ha fått bollen strax utanför halvmånen kollade hon upp och drog till stenhårt. Bollen seglade sätt upp i ena krysset, helt otagbart för den brittiska målvakten. 2-1 till Sverige och segern var ett faktum.

– Andra halvlek fortsatte som den första. Vi fick inte riktigt tag i bollen för när vi väl vann bollen hade vi inte riktigt fysiken att behålla den. Vi stod upp bra i alla närkamperna, men bollen gled lite för ofta ur lagets ägo. England gjorde några byten och fick in väldigt duktiga offensiva spelare, men vi försvarade oss ruskigt bra. När sedan Ella (Smith Ygfeldt) gjorde sitt fantastiska mål var det en otrolig glädje. Att få avgöra så sent var väldigt skönt. Sedan spelade tjejerna väldigt rutinerat och var lugna med bollen. Det är väldigt kul både för spelarna och oss ledare att ta två raka vinster mot två så duktiga nationer, säger Anders Johansson.

Efter två raka vinster står Sverige på maximala sex poäng inför söndagen avslutande match mot USA.

– Vi hade förhoppningar att kunna glädjas åt vinster mot duktigt motstånd och det har vi uppnått. Ett annat mål var att ge spelarna födda 2002 lite mer erfarenhet på den här nivån så de vet vad som gäller och det ger en jäkla mersmak att se så många F19-debutanter gå in och göra det så bra. Att slå England i fotboll är alltid kul och nu får vi möta ett av världens bästa lag i USA vilket kommer bli en bra upplevelse. Det är inte många gånger man ställs mot USA i sitt liv så det blir fantastiskt att få avsluta mot ett sådant motstånd. Målsättningen är att alltid göra bra prestationer och det har vi gjort hittills, men vi är inte klara ännu. Vi har tänkt att ta en tredje seger nu på söndag, säger Johansson.

Sveriges startelva: 12 Sofia Hjern – 16 Julia Walentowicz, 14 Saga Jontoft (K), 15 Andrea Simonović Pajović, 13 Ellen Schampi – 20 Cassandra Larsson, 17 Hanna Andersson, 18 My Cato, 19 Ella Reidy – 23 Hanna Ekengren, 22 Evelyn Ijeh.

Ersättare: 1 Julia Langörgen – 2 Kajsa Törnkvist, 3 Johanna Alm, 4 Kajsa Lang, 5 Elsa Törnblom, 6 Matilda Eriksson Kristell, 7 Johanna Lindell, 8 Ella Smith Ygfeldt, 9 Sara Lilja Vidlund, 10 Beata Olsson, 16 Hanna Lundkvist.

Johan Velagic

Nationella partners