Ella Smith Ygfeldt om drömmålet mot England

I dag söndag avslutas turneringen i La Manga för F19-landslaget som har två raka vinster. Senast avgjorde Ella Smith Ygfeldt med ett riktigt drömmål i slutminuterna som sänkte England. Nu väntar match mot USA.
– Det kan vara det snyggaste målet jag har gjort, säger Ella Smith Ygfeldt.

Efter 1-0 mot Polen tog Sverige en 2-1-viktoria mot England i den andra matchen i spanska La Manga.

– Det var en bra match från vår sida. Matchen gick lite i perioder, ibland var det vi som hade mer boll, ibland England. Överlag stod vi upp bra och jobbade stenhårt tillsammans matchen igenom och det gav resultat, säger Ella Smith Ygfeldt.

Sverige hade en 1-0-ledning i halvtid efter mål av Evelyn Ijeh. I andra halvlek kvitterade England till 1-1 innan Ella Smith Ygfeldt klev fram. I den 82:a minuten fick hon till en kalasträff där bollen borrade sig upp i ena krysset till matchavgörande 2-1.

– Jag kom i en andravåg och fick ett bra tillbakaspel från Hanna (Andersson). Jag tog en touch för att lägga upp bollen till mig själv och sen sköt jag. Det blev ett ganska bra skott, det flög in i mål och då var det bara jättemycket glädje, säger Smith Ygfeldt.

Har du gjort något snyggare mål tidigare?
– Haha, jag tror inte det. Det ligger med där i toppen och kan nog vara det snyggaste målet jag har gjort.

Känslan när slutsignalen gick och ni hade vunnit efter ett sent mål av dig?
– Det var så mycket glädje. Hela laget hade kämpat väldigt hårt hela matchen och vi trodde verkligen på det. Efteråt var det bara ren glädje och att vi verkligen hade gjort det tillsammans var riktigt skönt. Efter 2-1-målet kändes minuterna väldigt långa, men vi pushade varandra och lyckades stänga matchen.

Målet var hennes första landslagsmål. Inför i år hade den centrala mittfältaren två F16-landskamper från maj 2018. Ett och ett halvt år senare är hon tillbaka i den blågula dressen och står nu antecknad för fyra F19-landskamper och ett mål.

– Det är alltid en stor ära att få spela landskamper för Sverige och bara få vara med. Det är även nyttigt att komma iväg på samlingar och träffa andra duktiga spelare som älskar fotboll. Det är jätteroligt och jag lär mig väldigt mycket från våra duktiga ledare.

I och med vinsten mot England har Sverige nu två segrar nere i La Manga på lika många försök.

– Vi har gjort en jättebra start på den här turneringen med två vinster mot två så bra nationer. Det känns som att vi har hittat en väg tillsammans i båda matcherna och fått med oss resultaten vi har velat ha. Vi har en bra känsla efter de två första matcherna.

Under söndagen avslutas turneringen med en match mot USA.

– Det ska bli jätteroligt då USA är en stor fotbollsnation med en fin historia med damlandslaget som har vunnit mycket. Det kommer att bli både kul, nyttigt och lärorikt att dels känna på hur de spelar fotboll och sen även mäta sig mot dem.

Turneringen i La Manga fungerar som ett genrep till stundande EM-kval som avgörs i Göteborg nästa månad.

– Det är jättebra förberedelser med tre roliga och utvecklande matcher på en vecka. Det är intensivt, men det ger oss möjligheter att kunna justera spelet och lyfta tankar. Vi kommer även varandra närmre som grupp med olika aktiviteter.

Sverige hamnade i en grupp tillsammans med Spanien, Schweiz och Serbien. Endast gruppvinnaren tar sig vidare till sommarens EM-slutspel.

– Det är tre väldigt bra nationer vi hamnade med. Det kommer att krävas tre bra prestationer från vår sida för att kunna vinna matcherna. Det kommer att bli en rolig och härlig utmaning.

Smith Ygfeldt har Lerkils IF som moderklubb. Därefter blev det spel i IFK Göteborg akademi, några månader i Hovås Billdal IF och sedan en flytt till Kungsbacka DFF. Som 15-åring debuterade hon i Elitettan säsongen 2017 för Kungsbacka.

– Att få känna på den höga nivån redan som 15-åring var väldigt lärorikt och kul. Samtidigt var det så klart lite nervöst också, speciellt i debuten. Men det gällde bara att hoppa in, ta för sig och göra sitt bästa. Jag hade bra stöd från mina lagkamrater så det gick bra.

Året efter gick hon över till Göteborgs DFF där hon gjorde en halv säsong i Division 1. I fjol gjorde hon sin första hela ordinarie säsong på seniornivå. Totalt blev det sex mål på 20 matcher i Division 1.

– Det var en väldigt bra säsong för min utveckling att vara ordinarie i Division 1. Att spela i ett bra lag och möta bra motstånd gav mig jättemycket och jag lärde känna mig själv som fotbollsspelare bättre.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag har bra spelförståelse och gillar att vara spelförande. En bra passningsspelare som gillar att hitta de avgörande passningarna och som har ett ganska bra skott. Jag försöker alltid ha bra attityd och inställning och gillar att ta ansvar.

För Göteborgs DFF slutade säsongen till slut med en tredjeplats i serien.

– Vi var ambitiösa och satte ganska höga mål. Vi startade bra och låg med i toppen länge, men sen gick det lite svagare efter sommaren. Överlag gjorde vi en ganska bra säsong, men vi var lite för ojämna.

I år spelar hon i både ny klubb och ny serie. I december blev det klart att 18-åringen ansluter till Jitex BK som är nykomlingar i Elitettan.

– Jag har följt Jitex länge och det är en klubb som historiskt har haft fina framgångar med SM-guld när Pia Sundhage spelade där. Nu på senare tid har det gått bra och de har klättrat tillbaka till Elitettan. Jag har haft två av tränarna tidigare och nu när möjligheten fanns att komma till Jitex kändes det självklart.

Vad hoppas du på säsongen 2020?
– Vi har höga förhoppningar på 2020. Vi bygger upp någonting bra den här säsongen. Det känns som att det är en väldigt bra miljö jag har kommit till. Det är en ambitiös grupp människor med höga målsättningar. Jag tror absolut att vi kan nå de målen då vi har väldigt roligt tillsammans och har väldigt drivna spelare och ledare.

Johan Velagic

Nationella partners