Link

Ella Reidy en av flera F19-debutanter i La Manga

F19-landslaget gick rent under samlingen i La Manga och vann samtliga sina tre matcher. Samtidigt under turneringen gjorde inte mindre än fem spelare sina första F19-landskamper.
– Det var ett stort steg jämfört med tidigare landskamper jag har spelat. Alla spelare är ett snäpp bättre, det är elitfotboll på hög nivå, säger Ella Reidy som var en av F19-debutanterna.

Turneringen nere i spanska La Manga inleddes med en 1-0-seger mot Polen.

– Vi var kanske lite nervösa då det var första matchen, men vi gjorde det bra och följde matchplanen som vi hade fått. Vi jobbade på bra i försvaret och vann matchen, säger Ella Reidy.

Därefter besegrades England i en tajt match med 2-1 efter ett sent blågult segermål.

– Det var skitkul att vinna mot England. Än en gång följde vi matchplanen på ett bra sätt, ledarna hade scoutat England jättebra. Vi jobbade på bra i försvaret och gjorde en fin första halvlek medan vi fick försvara en hel del i andra halvlek. De lyckades kvittera, men vi slutade aldrig jobba och hade tron på att vi skulle vinna matchen vilket vi också gjorde, säger Ella Reidy.

Samlingen avslutades sedan mot USA. Efter en riktig kalldusch till start låg Sverige under med 0-1 redan efter två minuter. Laget skulle dock komma igen. I inledningen av andra halvlek kom kvitteringen och med drygt tio minuter kvar kom även matchavgörande 2-1.

– Vi gick in till matchen med två väldigt bra matcher mot Polen och England så det var ingen som tvivlade att vi kunde vända mot USA efter starten vi fick där. Efter deras mål var det ingen som deppade utan alla bara pushade varandra. Alla tog sitt ansvar och jobbade på och då kom belöningen. Det var väldigt kul att vi lyckades vinna den matchen också, säger Reidy.

Tre matcher och lika många uddamålssegrar blev facit för det blågula gänget.

– Det var en jätterolig samling med bra stämning redan från första dagen. Du märkte att alla var väldigt taggade på alla träningar och det var kul att få träffa alla. Vissa var bekanta ansikten och andra lärda jag känna. Det var en skön seger mot Polen i första matchen och sedan rullade det bara på mot England och USA, säger Reidy.

För Reidys del blev det två inhopp mot Polen och USA samt 90 minuter mot England. Det var hennes första landskamper på F19-nivå. Sedan tidigare har hon däremot 17 landskamper på F17-nivå.

– Det var ett stort steg jämfört med tidigare landskamper jag har spelat. Det var mycket högre tempo här. Alla spelare är ett snäpp bättre, det är elitfotboll på hög nivå. Det kändes väldigt bra att få all hjälp som jag fick av både spelare och tränare, det underlättade.

Reidy kan spela i olika roller på mittfältet. I landslaget höll hon mest till ute på en kant medan hon i klubblaget har en mer central roll på mitten.

– Jag föredrar nog att spela som innermittfältare, det är där jag har spelat mest, men det spelar inte så stor roll. Bara jag får spela är det roligt. I landslaget har jag spelat en del på kanten, men det spelar ingen roll, jag hade kunnat spela ytterback eller vad som helst bara jag får spela.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är en ganska teknisk spelare som är bra en mot en framförallt offensivt, men även defensivt. Jag har en bra inställning och slutar aldrig att jobba. Jag försöker även hjälpa andra i laget med mycket snack och pepp.

Som knatte började hon spela fotboll i moderklubben Jonsereds IF. Efter en sejour i Stenkullen GOIK anslöt hon inför säsongen 2018 till Göteborgs DFF. Under första säsongen i Division 1 blev det sex mål på 19 matcher. I fjol dubblerade hon målskörden till tolv mål på 21 matcher.

– Jag satte upp ett mål att just dubblera mina mål från säsongen innan och jag klarade det precis. Det var en bra säsong med många bra matcher. Jag tog steg i min utveckling och kände att jag var redo att ta nästa steg nu.

Nästa steg innebar en flytt till Jitex BK som är nykomlingar i Elitettan i år.

– Jag har kommit in i laget på ett bra sätt och spelarna är väldigt snälla, vi har en fin sammanhållning. Det är väldigt bra träningar där det alltid finns en tanke bakom allt, de får till en bra belastning. Vi har även många tränare på plats som hjälper en mycket. Sen är det en bra nivå på spelarna också och det är alltid roligt.

Flytten från Göteborgs DFF gjorde hon tillsammans med sin namne Ella Smith Ygfeldt som också återfinns i F19-landslaget.

– Det är jätteroligt att få ta steget tillsammans med henne. Jag har spelat en hel del med henne så vi kan varandras spel. Det är alltid kul att uppleva nya saker med en kompis.

Vad har du för förhoppningar på kommande säsong?
– Jag hoppas kunna ta en startplats, på vilken position vet jag inte, bara jag får spela. Jag ska göra så bra träningar som möjligt för att ta en plats. Med laget går vi in med inställningen att vi ska vinna varje match oavsett motstånd. Sen är det inget snack om att vi vill hålla oss kvar i Elitettan.

Johan Velagic

Nationella partners