Starkt Moldavien vann returen

Ett effektivt Moldavien var numret större i Helsingborg Arena. Sverige hade stora problem att stoppa Moldaviens kontringsspel och förlorade returmötet med 5–2.

Bilden: Demir Sulejmanovic gjorde ett av de svenska målen.

Det var ett revanschsuget Sverige som klev ut i Helsingborg Arena, men precis som i första matchen var det Moldavien som fick en drömstart. Ett vackert anfall avslutades med att Ion Anton petade in 1–0 efter två minuter på ett fint inspel av Constantin Nita. 

Efter fem minuter fick Sverige sin första chans när Gabriel Diaz rann igenom försvaret och kom fri med målvakten, men lagkaptenen lyckades inte få till avslutet. Sverige förde spelet i första halvlek men hade svårt att skapa de allra hetaste målchanserna. Samtidigt visade Moldavien prov på skickligt kontringsspel och när Sverige tappade boll på egen planhalva tryckte en giftig Constantin Nita upp bollen i nättaket till 2–0. Minuten senare utnyttjade Moldavien ännu ett bolltapp och drygade ut ledningen till 3–0.

Efter elva minuter spräcktes Moldaviens nolla. På inspark hittade Roberto dos Santos en fri Elliot Sköld som stötte in reduceringen till 3–1. Resten av halvleken böljade fram och tillbaka med chanser åt båda håll. Bland annat var Roberto dos Santos nära med ett lågt skott som styrdes undan av Moldaviens målvakt. 

Strax innan halvtidsvilan visade ett effektivt Moldavien återigen klass. Constantin Nita, som låg bakom nästan allt, levererade en strålande passning till Constantin Gurjui som bara kunde styra in bollen till 4–1. 

– Precis som igår har vi övertaget spelmässigt. Vi pressar dem högt och Moldavien blir lite stressade av det. Men det blir också luckor bakåt och det är något vi får jobba på. Det gäller att kriga för varandra lite mer och sätta våra lägen. Vi har haft lite för många bolltapp, sa målskytten Elliot Sköld i paus. 

Sverige kom ut med mycket energi i början av andra halvlek och spelade med ett högre tempo. Man hade också två jättelägen att kvittera direkt, men Moldavien högg på allt och satte 5–1 på kontring. Kort därefter tilldömdes Sverige en straff efter moldavisk hands i straffområdet. Demir Sulejmanovic stegade upp och prickade vänstra krysset till 5–2. 

Matchen blev tuffare med flera dueller och skadeavbrott. Blågult spelade sig fram till bra lägen flera gånger och med fyra minuter kvar träffade Sulejmanovic stolpen. I ett sista försök att komma ikapp satsade Sverige på spel i numerärt överläge, men Moldavien hade full kontroll och vann returmötet med 5–2. 

Marcus Heed

Se matchen i repris