Knapp förlust mot Moldavien

Sverige hade mycket bollinnehav och kom ikapp två gånger men Moldavien vann det första mötet med 3–2. På söndag spelas returmötet klockan 13.00 i Helsingborg Arena.

Sverige tog initiativet direkt i Helsingborg Arena och etablerade spel på offensiv planhalva. Trots det tog ett effektivt Moldavien ledningen med 1–0. På kontring träffade man stolpen och på den efterföljande hörnan tappade Hampus Jakobsson olyckligt in bollen i eget mål. 

Sverige fortsatte att ha större delen av bollinnehavet, men hade inledningsvis svårt att luckra upp det moldaviska försvaret och skapa farliga lägen nära målet. Efter en stund fick Sverige sin första stora chans. På hörna från Gabriel Diaz fick Viktor Mossberg ett gyllene läge att kvittera, men skottet gick rakt på Moldaviens målvakt. 

Sedan kom en svensk spelare helt fri framför mål, fälldes i skottläget och tilldömdes straff. Roberto dos Santos fick förtroendet från sju meter och dunkade in 1–1. När Sverige tryckte på för ett ledningsmål strax innan halvtid kom en ny smäll. Bogdan Camenschi rann igenom det svenska försvaret och satte 2–1 lågt i bortre hörnet. 

– Jag tycker att vi börjar första halvlek segt och släpper in ett tidigt mål. Annars dominerar vi matchen och det är trist och slarvigt att vi släpper in ett mål i slutet. Vi är mycket bättre än Moldavien tycker jag. Vi spelar bollen ganska långt nere och får inte så mycket lägen. Vi måste ta fler risker och våga utmana, sa lagkaptenen Gabriel Diaz i halvtid. 

I början av andra halvlek var Sverige något tillbakapressade. Moldavien klev högre upp i banan och skapade även ett par lägen på fasta situationer under de första minuterna. Efter hand växte växte Blågult tillbaka i matchen och hade en bra chans att kvittera när Gabriel Diaz fick iväg ett hårt skott som tvingade Moldaviens keeper till en fotparad. 

Sverige jagade ett nytt kvitteringsmål och det kom med åtta minuter kvar när Gabriel Diaz tryckte in en retur på nära håll. Kort därefter hade Diaz också chansen att ge Sverige ledningen, men lagkaptenen nådde inte Viktor Mossbergs inspel. Istället kom nästa chock när Moldaviens kapten, Bogdan Camenschi, styrde in 3–2 för motståndarlaget. 

Med fem minuter till slutsignal valde förbundskaptenen Lars Ekdal att plocka ut målvakten och spela i numerärt överläge. Men Moldavien höll tätt och vann det första mötet i Helsingborg Arena med 3–2.

Imorgon spelas returmötet. Matchen startar 13.00 och sänds här på svenskfotboll.se

Marcus Heed

Matchen i repris: