Link

Samuel Dahl mot nya utmaningar 2020

I fjol debuterade han i Superettan för Västerås SK. Förra veckan kritade Samuel Dahl på för AIK där han ska försöka ta en plats i P19-laget. Nu ligger däremot allt fokus på fyrnationsturneringen i Pinatar och förberedelserna inför Elite Round.
– Vi ska försöka spela ihop oss som lag innan Elite Round och sedan förhoppningsvis tar oss vidare till EM, säger Samuel Dahl.

Nästa månad spelar P03-landslaget det avgörande EM-kvalet Elite Round. Förberedelserna är i full gång. Just nu befinner sig laget i Spanien och Pinatar där de genrepar med en fyrnationsturnering. I torsdags spelade Sverige 1-1 mot Saudiarabien i öppningsmatchen.

– Det var lite halvknackigt spel till en början. Det funkade inte så bra med vårt spel och vi var inte tillräckligt påkopplade. Efter ett tag blev det bättre och i andra halvlek var vi ett helt annat lag kändes det som, säger Samuel Dahl.

Efter P03-landslagets uppstart i augusti 2018 var matchen mot Saudiarabien lagets andra landskamp mot utomeuropeiskt motstånd och första landskampen mot ett asiatiskt landslag.

– Det var spännande då vi inte alls visste hur de skulle spela. Vi hade ingen info om Saudiarabien då ingen hade sett de spela. Vi försökte spela vårt spel och fick förlita oss på att det skulle gå vägen, säger Samuel Dahl och fortsätter:

– Det var egentligen inte så mycket skillnad jämfört med de landslagen vi har spelat mot tidigare. De ramlade i och för sig ganska mycket. De var inte så stora och fysiska vilket märktes i närkamperna, säger Dahl.

I dag lördag går turneringen vidare med match mot Tjeckien och avslutas sedan med match mot Skottland.

– Vi var några från laget som kollade Tjeckiens första match här i Pinatar mot Skottland. Tjeckien är ett mer fysiskt lag jämfört med Saudiarabien och de pressade på ett annat sätt också, säger Dahl.

Vad har du för förhoppningar med denna samling?
– Vi ska försöka spela ihop oss som lag innan Elite Round och sedan förhoppningsvis tar oss vidare till EM.

Elite Round är ju alldeles runt hörnet, finns det med i baktankarna redan nu?
– Ja, lite grann. Man vill prestera så bra som möjligt både som lag, men även individuellt för att visa att man är redo för Elite Round.

I truppen som är iväg och spelar turneringen i Pinatar är Samuel Dahl den spelaren med flest landskamper på kontot. Totalt har det blivit 15 landskamper.

– Det är en sjukt häftig känsla att spela för Sverige. Det har varit ett mål sedan jag var liten.

Medan han i klubblagsmiljö lirar som mittfältare har han spelat samtliga landskamper som vänsterback.

– Till den första samlingen var jag kallad som mittfältare, men vår vänsterback skadade sig i första landskampen. Eftersom jag är vänsterfotad fick jag gå ner och spela som vänsterback istället. Roger (Franzén) tyckte att jag gjorde det bra och sedan har jag bara fortsatt att gnugga på i den positionen här i landslaget.

Är det någon av rollerna som du föredrar att spela i?
– Det är jättekul att lira som vänsterback, men jag känner mig lite mer van och bekväm som mittfältare, i alla fall än så länge. Samtidigt går det bättre och bättre i rollen som vänsterback. Jag behöver förbättra mitt försvarsspel då min styrka ligger i det offensiva.

Dahl har IFK Västerås som moderklubb där han spelade sina första år innan han gick till Västerås IK. Därefter lyftes hela hans lag över till Västerås SK där han i fjol gjorde sin debut i Superettan.

– Det var riktigt häftigt och kul att få chansen att känna på hur det var att spela seniorfotboll på hög nivå. Det var bra tryck i matchen också borta mot IK Brage som spelade för att gå upp i Allsvenskan. Det gick fort och var fysiskt.

Hur gick tankar nere vid sidlinjen precis innan du hoppade in?
– Helt ärligt var det inte så mycket tankar utan mest adrenalin. Jag var supertaggad på att få hoppa in och tyckte bara det var kul att få chansen.

I år ställs han inför nya utmaningar. Så sent som förra veckan skrev 16-åringen på för AIK där han ansluter till klubbens P19-lag.

– Jag ville möte lite nya utmaningar. Bara att flytta till en ny stad och byta skola är också äventyrligt. Nu blir det ett nytt lag, nya motståndare och ny serie att spela i. Första intrycket av AIK är att det är en väldigt professionell förening med en bra organisation, tränare och spelare. En bra klubb helt enkelt.

Vad har du för förhoppningar på årets säsong?
– Jag vill ta en plats i AIK, prestera och vinna det som går att vinna. Sen hoppas jag vara med så mycket som möjligt i landslaget och närmast att vi tar oss till U17-EM i maj.

Johan Velagic

Nationella partners