Vinst mot Tjeckien efter sent avgörande

P03-landslaget tog en 1-0-seger mot Tjeckien i fyrnationsturneringen i Pinatar. Inhopparen Ahmed Qasem blev matchvinnare med sitt mål i 80:e minuten.
– Jag är nöjd med killarnas prestation och att vi vann matchen, säger P03-förbundskapten Roger Franzén.

I torsdags öppnade Sverige turneringen i Pinatar med att spela 1-1 mot Saudiarabien. Under lördagen var det dags för den andra matchen mot Tjeckien.

Första halvlek var relativ chansfattig. Tjeckien var närmast ett mål med ett avslut som tog i stolpen, men första halvlek förblev mållös.

– Det var en ganska jämn första halvlek som höll högre tempo än vår match mot Saudiarabien. Tjeckien försökte pressa oss högt, men vi hanterade det på ett bra sätt och löste det. Samtidigt lyckades vi hota de med bra djupledsspel. Killarna gjorde det bra och följde matchplanen, säger förbundskapten Roger Franzén.

I inledningen av andra halvlek var Tjeckien nära att ta ledningen efter ett bolltapp långt nere på svensk planhalva, men avslutet gick precis över.

Bara minuter senare hade Ludvig Nåvik en lurig frispark som smet precis utanför ena stolpen. Därefter hade Lucas Gomes två bra chanser från nära håll, men bollen ville inte in.

I den 79:e minuten byttes Ahmed Qasem in. Minuten senare hade samme Qasem skickat in 1-0 till Sverige. Efter ett tjeckiskt bolltapp snappade Qasem upp bollen och kunde med ett distinkt avslut hitta nätmaskorna nere vid ena stolpen.

Tjeckien fick ett bra läge i slutet på matchen att kvittera, men nicken från nära håll gick strax över Samuel Andersens ribba. Sverige vann matchen med 1-0.

– Vi var ganska nöjda i halvtidsvilan. Vi korrigerade och förstärkte några saker och tog över än mer i andra halvlek där vi skapade flera bra chanser. Tjeckien hade också sina lägen, men sammantaget gjorde vi en bra match och var lite vassare än motståndarna totalt sett. Det är viktigt att stöta på sånt här typ av motstånd då vi kommer att spela mot landslag på liknande nivå i Elite Round nästa månad. Jag är nöjd med killarnas prestation och att vi vann matchen, säger Roger Franzén.

Sverige har därmed ett kryss och en vinst inför den avslutande matchen i Pinatar mot Skottland.

– Det ska bli spännande att spela mot Skottland och mäta oss mot dem. Skottland är också vidare till Elite Round och har flera intressanta spelare, säger Franzén.

I lördagens match saknades Nuha Jatta, Markus Björkqvist och Robin Glavak som har legat isolerade på sina rum på grund av sjukdom i laget. Om trion är redo för spel mot Skottland på måndag återstår att se.

Sveriges startelva: 12 Samuel Andersen - 2 Casper Nilsson, 3 Casper Widell (K), 4 Jesper Tolinsson, 5 Rasmus Bonde - 11 Noah Tesfai Negash, 18 Imam Seedy Jagne, 8 Ludvig Nåvik, 16 Linus Mattsson - 10 Lucas Gomes, 9 Emil Roback.

Sveriges ersättare: 1 Amar Dzevlan, 6 Nils Wallenberg, 13 Emin Hasic, 15 Samuel Dahl, 19 Ahmed Qasem, 20 Oscar Vilhelmsson.

Ej till spel i dagens match: 7 Markus Björkqvist, 14 Robin Glavak, 17 Nuha Jatta.

Johan Velagic