Uddamålsförlust mot Skottland

P03-landslaget avslutade turneringen i Pinatar med en uddamålsförlust mot Skottland. Slutresultatet skrevs till 1-2. För andra matchen i rad blev Ahmed Qasem målskytt för Sverige.
– Vi har utvecklat vårt spel under samlingen och är på rätt väg. Men om vi ska ta oss vidare från Elite Round måste vi dra ner på våra egna misstag, säger P03-förbundskaptenen Roger Franzén.

Efter 1-1 mot Saudiarabien i öppningsmatchen och vinst med 1-0 mot Tjeckien i andra matchen avslutade P03-landslaget turneringen i Pinatar under måndagen mot Skottland.

Sverige åkte på ett tidigt baklängesmål när Michael Mellon nickade in 1-0 efter ett precist inlägg från britternas vänsterkant.

Bara minuter senare var Skottland nära att öka på sin ledning efter ett svenskt bolltapp precis utanför straffområdet. Avslutet gick dock strax över.

Sverige kom till några halvchanser, men efter matchens första 45 minuter hade skottarna ledningen med 1-0.

– Det var en ganska jämn första halvlek där vi ägde mer boll och hade hyffsad kontroll på vårt passningsspel. Däremot hade vi inte tillräckligt med många vassa avslut sett till bollinnehavet. Vi visste om att motståndarna var farliga på inlägg och tyvärr åkte vi på ett sådant mål och låg under i halvtid, säger förbundskapten Roger Franzén.

I andra halvlek jagade Sverige en kvittering. Efter drygt en timmes spel var Oscar Vilhelmsson nära efter ett fint anfall, men avslutet gick precis utanför ena stolpen.

Istället kunde Liam Smith öka på till 2-0 för Skottland efter att Sverige tappat bollen precis utanför straffområdet.

Det kom en snabb blågul replik när Ahmed Qasem tryckte dit 2-1 i den 80:e minuten. Qasems gjorde därmed mål för andra raka matchen. Det fina förarbetet stod inhopparen Noah Tesfai Negash för.

Sverige försökte komma med en kvittering, men fick inte hål på Skottland en gång till. Därmed avslutades turneringen i Pinatar med en uddamålsförlust.

– Vi tog tag i andra halvlek på ett bra sätt, men skapade än en gång lite för lite sett till bollinnehavet. Tyvärr gjorde ett bolltapp att de fick in 2-0. Vi forcerade och lyckades reducera till 2-1 och tryckte sedan på för en kvittering utan att lyckas. Vi var lite tröttkörda i dagens match, samlingen har slitit hårt på spelarna. På grund av sjukdom i laget har vi varit tvungna att matcha flera spelare hårt och i dag syntes trötthet både fysiskt och mentalt vilket är helt förståeligt, säger Roger Franzén.

Turneringen i Pinatar bjöd på ett kryss mot Saudiarabien, en vinst mot Tjeckien och en förlust mot Skottland. I mars väntar det avgörande EM-kvalet Elite Round i Ungern.

– Vi har tagit steg framåt som grupp och spelarna har mognat utanför plan. Vi har utvecklat vårt spel under samlingen och är på rätt väg. Men om vi ska ta oss vidare från Elite Round måste vi dra ner på våra egna misstag när vi själva har bollen och inte bjuda på chanser och mål för motståndarna. Där finns det utvecklingspotential inför Elite Round, säger Franzén.

Startelvan: 1 Amar Dzevlan - 13 Emin Hasic, 3 Casper Widell (K), 4 Jesper Tolinsson, 5 Rasmus Bonde - 19 Ahmed Qasem, 8 Ludvig Nåvik, 18 Imam Seedy Jagne, 16 Linus Mattsson - 10 Lucas Gomes, 20 Oscar Vilhelmsson.

Avbytare: 12 Samuel Andersen (MV), 2 Casper Nilsson, 6 Nils Wallenberg, 11 Noah Tesfai Negash, 14 Robin Glavak, 15 Samuel Dahl. 

Johan Velagic