Lucas Gomes tillbaka i blågult

Född i Brasilien, uppväxt i Sverige och bor nu i Portugal. 16-årige Lucas Gomes har hunnit med att bo i tre länder och spelat för två landslag. Efter 1,5 år gjorde han förra veckan återkomst i den blågula dressen under P03-landslagets samling i Pinatar.
– Det var väldigt skönt att komma tillbaka och att få bära det blågula stället igen. Det känns helt rätt att komma tillbaka och spela för Sverige med mina kompisar, säger Lucas Gomes.

År 2003 föddes Lucas Gomes i brasilianska Campinas strax utanför jättestaden Sao Paulo med runt 13 miljoner invånare. När Lucas sedan blev sju år byttes Sao Paulo mot Blekinge och Karlskrona med drygt 60 000 invånare. Detta efter att hans mamma fått ett lärarjobb på stadens universitet.

– Tanken var att vi bara skulle bo i Sverige i ett år, men vi tyckte om det så mycket så vi stannade mycket längre. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var väldigt kallt när vi kom dit i augusti. Sen kom vintern och snön. Det var första gången jag såg snö. I början var det lite svårt i skolan då jag inte kände någon och inte kunde språket. Men det är kul att stöta på utmaningar, säger Lucas Gomes.

Hemma i Brasilien började han spela fotboll i moderklubben Jaguar i Campinas. Kort därefter hamnade han i storklubben Sao Paulo FC innan det bar av till Sverige. Det dröjde inte länge innan hans pappa hittade FK Karlskrona och satte sin son i klubbens ungdomsverksamhet.

Gomes fick snabbt ögonen på sig. Redan som 13-åring anslöt han till Malmö FF. En flytt som uppmärksammades nationellt i fotbollssverige.

– Det var helt sjukt att det blev artiklar om det och så. Men jag tycker att jag och familjen hanterade det på ett väldigt bra sätt, säger Lucas Gomes och fortsätter:

– Jag har jättebra minnen från min tid i Malmö FF. Jag stötte på jättebra vänner och utvecklades mycket inom fotbollen. Det var tre bra säsonger för mig, säger Gomes.

Sommaren 2019 var det dags för nästa flytt och nya utmaningar. Den här gången till Portugal då anfallaren skrev på för FC Porto.

– I början var det lite jobbigt att flytta ner helt själv ifrån kompisar och familj. Men efter en månad flyttade föräldrarna också ner och då flyttade jag ifrån anläggningen till en lägenhet. Det var ett tufft steg att ta, att flytta till ett nytt land igen. Men det är bra för min fotbollsutveckling, säger Gomes.

Hur har första tiden i klubben varit?
– Det har blivit en del mål för mig och jag utvecklas hela tiden. Spelet går snabbare här än hemma i Sverige. Vi tränar på jättefina planer och anläggningar också, det är bra kvalitet. Porto vann Youth League förra året, så de har en väldigt bra akademi. Jag har också kommit in i laget och gruppen på ett bra sätt, säger Gomes.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Klubben har chaufförer och minibussar som de kommer med och hämtar upp mig vid 07.45 varje morgon. Vi tränar 9-11 och efter det äter jag lunch antingen på anläggningen eller hemma. Tre dagar i veckan går jag i skola, de andra två dagarna är det eftermiddagsträningar och då är det mer individuell träning. Jag som anfallare tränar exempelvis på avslut eller något jag behöver förbättra i mitt spel.

Gomes tillhör klubbens U17-lag som för tillfället leder sin serie. Anfallaren har varit uppe och gjort några träningar med U19-laget och har sett glimtar av a-laget som han ibland tränar bredvid.

– Jag blir jättetaggad och motiverad av att se a-laget träna så nära. En dag vill jag också nå dit, det är det stora målet. Jag vet att det krävs mycket hårt jobb och att jag alltid ger hundra och visar tränarna att jag verkligen vill dit. Jag är beredd att jobba för det.

Gomes koppling till Portugal kommer genom hans farfar som föddes på ön Madeira vilket gjorde det möjligt för Lucas att representera landet. Totalt blev det tio landskamper och fem mål för Portugal.

I augusti 2018 stack han däremot emellan och spelade premiärlandskamperna för det svenska P03-landslaget mot Finland. Efter ett och ett halvt år gjorde han förra veckan sin återkomst i den blågula dressen i samband med turneringen i spanska Pinatar.

– Det var väldigt skönt att komma tillbaka och att få bära det blågula stället igen. Det känns helt rätt att komma tillbaka och spela för Sverige med mina kompisar och att ha det svenska språket. Jag kan portugisiska, men jag kan svenska mycket bättre.

Vad skulle du säga är den största skillnaden med att spela för Sverige jämfört med Portugal?
– I Sverige kommer alla bra överens och alla hänger med alla. I Portugal är det inte så utan man ser varandra mer som konkurrenter. Det är bättre stämning i Sverige. Övningarna i teambuilding gör att vi kommer närmare varandra i gruppen. Jag kommer att hålla mig till Sverige nu.

Under turneringen i Pinatar spelade Sverige 1-1 mot Saudiarabien, slog Tjeckien med 1-0 och föll med 1-2 mot Skottland.

– Det var en väldigt bra förberedelse inför Elite Round. Vi fick tre matcher mot bra nationer. I första matchen mot Saudiarabien visste vi nästan ingenting om motståndarna och fick lita på vårt spel, det är bra träning inför nästa månad.

Gomes själv fick ett inhopp mot Saudiarabien, en start och 75 minuter mot Tjeckien och ett till inhopp mot Skottland.

– Jag fick ett bra inhopp mot Saudiarabien och matchen mot Tjeckien var den bästa matchen för min del. I sista matchen mot Skottland gick det lite sämre, jag hade inte så mycket boll. Men överlag gjorde jag en godkänd samling.

I mars ställs det svenska P03-landslaget mot Frankrike, Norge och Ungern i det avgörande EM-kvalet Elite Round.

– Jag hoppas att jag kommer med till Elite Round och försöka kvala in till EM. Det hade varit magiskt att få representera Sverige i ett mästerskap.

Johan Velagic

Nationella partners